Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Η κοινότητα ΖΕGG

«Μόνο όποιος αλλάζει, μένει πιστός στον εαυτό του!»

Η κοινότητα γιορτάζει το 2011 την 20ετή συνεχή ύπαρξή της. Το καλοκαίρι του 1991 80 άνθρωποι ξεκίνησαν το εγχείρημα και δημιούργησαν μια ανθρώπινη κοινότητα που μπορεί και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Σε ένα χώρο που πριν υπήρχαν εγκαταστάσεις της περίφημης Stasi(της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος της ανατολικής Γερμανίας), τον οποίο αναδιαμόρφωσαν με οικολογικό τρόπο και μετέτρεψαν σε ένα διεθνές κέντρο συναντήσεων.
Σε αυτό το διάστημα η κοινότητα πέρασε από διάφορες φάσεις εξέλιξης. Είχε και τα πάνω της και τα κάτω της. Τροποποιούσε συχνά τις δομές και τα σχέδιά της, όμως παρέμεινε πιστή στις βασικές αρχές της: να υπάρχει ένας χώρος υλοποίησης ζητημάτων όπως η κοινότητα, η αγάπη, η σεξουαλικότητα, ένας βιώσιμος τρόπος ζωής και μια βάση για ιδανική ανατροφή παιδιών.
Σήμερα ζουν στη κοινότητα 93 άνθρωποι. Υπάρχουμε ακόμα, αναπτυσσόμαστε σε όλους τους τομείς και μένουμε πιστοί στη διαρκή αλλαγή, συντονισμένοι και ανοικτοί πάντα σε νέες προκλήσεις. Συνεχίζουμε να διερευνούμε τις κατάλληλες δομές για την οργάνωση της ζωής και της οικονομίας μας.
Είμαστε περίεργοι και συνάμα ενθουσιασμένοι για το τι μας επιφυλάσσουν τα επόμενα 20 χρόνια.
Χαιρόμαστε για τους αναρίθμητους ενδιαφερόμενους επισκέπτες μας και θα συνεχίσουμε χωρίς ανάπαυλα να δουλεύουμε, ώστε να ριζώσει περισσότερο στη κοινωνία η συλλογική σκέψη και η συλλογική ζωή. Προσφέρουμε βιωματικούς χώρους, στους οποίους μπορεί κανείς να μάθει και να βιώσει ξανά το αλφαβήτα της κοινότητας.
Η συλλογική ζωή σαν εναλλακτική διέξοδος στον καταναλωτικό τρόπο σκέψης και στην επιδίωξη του κέρδους.

Οικονομική κρίση, κλιματική καταστροφή, πολεμικές συρράξεις, διενέξεις- Τι κάνουμε;

Ποιες είναι οι βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στις οποίες μπορούμε να πιστεύουμε ότι συμβάλλουν στην βιωσιμότητα και την επούλωση του πλανήτη;
Όλοι ζούμε από και πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Θα έπρεπε να ζούμε σε συνεργασία με τη φύση και με τους άλλους ανθρώπους. Δεν είναι απλώς μια ωραία προοπτική για το μέλλον. Είναι μια αναγκαιότητα. Τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου