Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

το νήμα της ανατροπής ήδη υφαίνεται...

Να και μια αισιόδοξη άποψη:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΕΡΑΤΕΑ
συνδημότες στον αγώνα


Περίπου 200 άτομα, μεταξύ αυτών και από την κίνηση των επιβατών Θεσσαλονίκης, διαδηλώσαμε το Σάββατο 2/4 στην πλατεία Αριστοτέλους την αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο λαό της Κερατέας και την αντίθεση μας στην δολοφονική επιχείρηση καταστολής της κυβέρνησης των εργολάβων. Στην κινητοποίηση έγινε συγκέντρωση με χρήση μικροφωνικής στο Αγ Βενιζέλου με μηνύματα συμπαράστασης από τα μεγάφωνα στους "συνδημότες" μας της Κερατέας και της Λαυρεωτικής.Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι επιβάτες Θεσσαλονίκης ανεβήκαμε σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ καλώντας τους συμπολίτες μας σε απεργία πληρωμής του εισιτηρίου ώστε "να πάρει πίσω κυβέρνηση και ΟΑΣΘ το χαράτσι".
Φαίνεται ότι το σύνθημα του Ραγκούση "η κατασκευή του ΧΥΤΑ θα γίνει πάση θυσία" ισχύει και στην περίπτωση των συμφερόντων των μεγαλομετόχων του ΟΑΣΘ αφού "πάση θυσία" η διοίκηση του ΟΑΣΘ θέλει να φιμώσει τη δράση των επιβατών και επιστράτευσε δεκάδες ελεγκτές και την ελληνική αστυνομία δημιουργώντας καταστάσεις "μικρής Κερατέας" στα λεωφορεία.
Τουλάχιστον σε 5 οχήματα υπήρχαν αντεγκλήσεις και τρομοκρατία από ελεγκτές και οδηγούς του ΟΑΣΘ οι οποίοι παρανόμως (!) σταματούσαν εκτός στάσης τα λεωφορεία και καλούσαν την αστυνομία, αξιώνοντας μάλιστα από τους συμμετέχοντες στη δράση "ελεύθερες μετακινήσεις" να μην μιλάνε στα λεωφορεία (!!). Το κράτος, όπως και ο μυθικός Ιανός, έχει 2 πρόσωπα αυτό της «συναίνεσης» και αυτό της αυταρχικότητας. Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας όπου σε συντεταγμένη υπηρεσία ΟΑΣΘ και ελληνική αστυνομία ενορχήστρωσαν ολόκληρη επιχείρηση συλλήψεων για να αντιμετωπίσουν πολίτες που αγωνίζονται μέσα στα πλαίσια του συντάγματος , έδειξαν ότι ο αυταρχισμός και η βία της καταστολής θα είναι από εδώ και πέρα το μοναδικό όπλο του κράτους ακόμα και απέναντι σε ειρηνικές διαμαρτυρίες όπως αυτή των κινημάτων ενάντια στα διόδια και για φθηνές και κοινωνικές συγκοινωνίες. Σκιαγραφία αυτού του προσώπου του κράτους αποτελούν οι βουλευτές του Πασοκ. Από τις «δημοκρατικές» ειρωνείες και ύβρεις της Μπατζελή και του Πάγκαλου προς διαδηλωτές, στην αιμοδιψή αλαζονεία του Ραγκούση απέναντι στους κατοίκους της Κερατέας και τους τραμπουκισμούς του Χρήστου Μαγκούφη σε συγκέντρωση πολιτών στα διόδια Μώλου, οι ίδιοι οι βουλευτές της κυβέρνησης δείχνουν το πως εννοούν τον «διάλογο με τον πολίτη» και μας προϊδεάζουν όταν δια στόματος πρωθυπουργού λένε ότι θα σώσουν την «χώρα κάνοντας στη δημοκρατία δύο βήματα πίσω».
Θα το πούμε για ακόμα μια φορά. Η κήρυξη πολέμου από την μεριά του ΟΑΣΘ στον αγώνα μας για φθηνές, δημόσιες και δωρεάν σε όσους το έχουν ανάγκη συγκοινωνίες δείχνει, όπως και στην Κερατέα, το πώς εννοεί η κυβέρνηση της Τρόικας την "κοινή διαβούλευση με τον πολίτη" και τον "σοσιαλισμό".
Στη προσπάθεια αυτή της διοίκησης του ΟΑΣΘ να ξυπνήσει τα ελατήρια του "κοινωνικού αυτοματισμού" επιβάλλοντας σε απίστευτη ταλαιπωρία τους επιβάτες, η απάντηση δόθηκε επάνω στα λεωφορεία με την έμπρακτη αλληλεγγύη, το θάρρος και την ενότητα των συμπολιτών μας στην δίκαιη και ειρηνική δράση της απεργίας πληρωμής.
Εμείς πολίτες και εργαζόμενοι αυτή της χώρας είτε από τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη είτε από τα μπλόκα του Οβριόκαστρου απαντάμε στην αυταρχικότητα της κυβέρνησης με ένα κοινό σύνθημα "να γίνει Κερατέα η κάθε γειτονιά".
Οι 4 μήνες συνεχών δράσεων αρχίζουν και κλείνουν τον πρώτο κύκλο του αγώνα των επιβατών Θεσσαλονίκης. Οι επιτυχίες και οι απογοητεύσεις είναι ισόποσες. Ο αγώνας των επιβατών εξέθεσε το «κράτος εν κράτει» που είναι το μονοπώλιο του ΟΑΣΘ και την «συμμορίτικη» σχέση του με την τοπική και κεντρική εξουσία. Αποκάλυψε επίσης την καρδία του προβλήματος που περνάει μέσα από τα μέτρα του μνημονίου στην χώρα και φτάνει στις καπιταλιστικές ελίτ που κερδοσκοπούν επάνω στα δημόσια και κοινωνικά αγαθά. Δεν έδειξε όμως την μαζικότητα που θα αναλογούσε μια τέτοια κίνηση. Αυτό το γεγονός δεν ξαφνιάζει και κυρίως δεν μας πτοεί. Η ελληνική κοινωνία είναι στο σύνολο της σαστισμένη, προδομένη ακόμα και ηττημένη. Ο δρόμος της αγωνιστικής δημοκρατίας αποτελεί τη μοναδική επιλογή απέναντι στην καπιταλιστική και κρατική συνεργία της βαρβαρότητας. Μένει στο σύνολο των κατοίκων αυτής της πόλης το κατά πόσο θα ανεχτούμε αυτή την εξαθλίωση της ζωής μας και την ισοπέδωση των κοινωνιών μας ή θα ακολουθήσουμε το συλλογικό αγώνα με δημοκρατικούς μαζικούς όρους. Ο αγώνας δεν τελειώνει, τα ριζώματα του απλώνονται σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένας αγώνας δημόσιος που εκφράζει το δίκαιο των πολιτών και για αυτό είναι ένας αγώνας που δεν φοβάται, αλλά έχει καθαρό το πρόσωπο του απέναντι σε αυτούς που το κρύβουν πίσω από την διπρόσωπη μάσκα της εξουσίας.
Από εδώ και πέρα είτε στην καθημερινή αντίσταση των επιβατών στα χαράτσια του ΟΑΣΘ, είτε σε γειτονιές, σωματεία, συλλόγους, πολιτικές ομάδες θα πρέπει να διεργαστούν όροι κινήματος για νέες και συνολικότερες αντιστάσεις. Αυτό το τριήμερο από τις 8 Απριλίου αρκετός κόσμος από Θεσσαλονίκη και αρκετοί που συμμετέχουμε στην κίνηση «επιβάτες» θα βρισκόμαστε στο φεστιβάλ «τέχνης & αντίστασης» στο μπλόκο του ΒΙΟΠΑ στη λεωφόρο Λαυρίου, το νήμα της ανατροπής ήδη υφαίνεται.....

Αθανάσιος Γεωργιλάς καθημερινός επιβάτης Θεσσαλονίκης τηλ 2310-266 669

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου