Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

«Οι πυρηνικοί νομάδες»


Κακοπληρωμένοι δανεικοί εργάτες διεκπεραιώνουν συχνά σημαντικές εργασίες στα πυρηνικά εργοστάσια ανά τον κόσμο. Ταυτόχρονα είναι εντελώς ανασφάλιστοι. Αν κάποιος ξεπεράσει τα όρια ακτινοβολίας στο σώμα του, απλώς απολύεται από την επιχείρηση που τον δανείζει και η εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού εργοστασίου δεν έχει καμία ευθύνη.
Σχεδόν όλες οι εταιρείες πυρηνικής ενέργειας συνεργάζονται με εργολαβικές εταιρείες δανεισμού εργατών. Τα πλεονεκτήματα πολλά για αυτές. Από τη μία φθηνά μεροκάματα και συμβόλαια μικρής διάρκειας, από την άλλη καμία ευθύνη αν κάποιοι εργάτες πάρουν μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας.
Αν στις επικίνδυνες αυτές εργασίες χρησιμοποιήσουν δικούς τους εξειδικευμένους εργάτες, τότε πέρα από το μεγάλο κόστος που έχουν θα πρέπει να πληρώνουν και μεγάλες αποζημιώσεις σε περίπτωση που η δόση ακτινοβολίας ξεπεράσει τα όρια σε κάποιους από αυτούς και άρα δε θα μπορούν πια να εργάζονται άλλο στην εταιρεία. Έτσι η γαλλική δημόσια εταιρεία EDF απασχολεί στα 59 πυρηνικά εργοστάσιά της 20.000 δανεικούς εργάτες, όσους έχει και μόνιμους εργαζόμενους. Ειδικά όταν πρόκειται για την αλλαγή των ράβδων πυρηνικών καυσίμων, που είναι πολύ επικίνδυνη εργασία και μπορεί να συμβούν πολλά ατυχήματα με τους εργαζόμενους να παίρνουν μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας, χρησιμοποιούνται οι «πυρηνικοί νομάδες», όπως τους αποκαλούν. Ένας από αυτούς που τον καλούν συχνά για δουλειά στην EDF και είναι και συνδικαλιστής δηλώνει: «καταλαβαίνουμε αρκετά το αντικείμενο της εργασίας μας, αλλά φυσικά δεν έχουμε την ίδια εκπαίδευση και συνεχή πρακτική που έχουν οι μόνιμοι εργαζόμενοι».
Και τα γερμανικά πυρηνικά εργοστάσια συνεργάζονται με υπεργολαβικές φίρμες εργατών, με αμφισβητούμενη τις περισσότερες φορές εξειδίκευση. Όταν γίνονται επιθεωρήσεις-επιδιορθώσεις, περίπου 1800 άτομα εργάζονται ανά μονάδα παραγωγής, δανεικοί από πολλές διαφορετικές υπεργολαβικές εταιρείες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας ενέργειας Eon. Στην άλλη μεγάλη γερμανική εταιρεία ενέργειας την RWE, σε κάθε μπλοκ δουλεύουν μόνιμα μόνο γύρω στα 300 άτομα, αλλά για τις έξτρα εργασίες έρχονται μικροπρόθεσμα εκατοντάδες «πυρηνικοί νομάδες»(1).


Τα πρώτα θύματα της «ειρηνικής χρήσης» της πυρηνικής ενέργειας είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα πυρηνικά εργοστάσια. Και ούτε καν αμείβονται για αυτό. Το μέσο μεροκάματο είναι 53 Ευρώ, ενώ σύμφωνα με μια έρευνα της γαλλικής υπηρεσίας υγείας Inserm οι «πυρηνικοί νομάδες» δέχονται το 80% της συνολικής ακτινοβολίας στα πυρηνικά εργοστάσια. Είναι το «ραδιενεργό κρέας» όπως αποκαλούν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Αν κάποιος από αυτούς πλησιάσει την ανώτερη δόση των 20.000 Millisievert, χάνει από τη μια μέρα στην άλλη τη δουλειά του στην υπεργολαβική εταιρεία και αναλαμβάνει το επόμενο «φρέσκο κρέας», ώσπου και αυτό να μετατραπεί σε «ραδιενεργό».
Τι μπορεί να πει κανείς για μια τέτοια εργατική τάξη. Πουλάει φθηνά το «κρέας» της στους «εμπόρους» του πυρηνικού λόμπυ ακόμα. Με κίνδυνο για τη ζωή της, μόνο και μόνο για να αναπαράγεται σαν φθηνή εργατική δύναμη και να συμβάλει στη συνέχιση της καπιταλιστικής συσσώρευσης και τη κερδοφορία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Εις βάρος των ανθρώπινων κοινοτήτων και της υπόλοιπης βιόσφαιρας, γιατί φοβάται μη μείνει άνεργη και δεν έχει χρήματα να αγοράζει τα προϊόντα τους. Γιατί δε μπορεί να πιστέψει ότι είναι ικανή να παράγει μόνη της για την ικανοποίηση των αναγκών της. Από μια τέτοια εργατική τάξη δε μπορεί να περιμένει κανείς και πολλά πράγματα για το ξεπέρασμα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, και όσοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε αυτό το «επαναστατικό υποκείμενο» βαυκαλίζονται.

(1) Τέτοιους εργαζόμενους χρησιμοποιεί και η tepco στο πυρηνικό ολοκαύτωμα της Fukushima

1 σχόλιο:

  1. Κατά τον Τούρκο υπουργό ενέργειας Taner Yildiz η ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι μάλλον ακίνδυνη. Για να δικαιολογήσει τη συνέχιση του προγράμματος κατασκευής νέων πυρηνικών εργοστασίων της χώρας του και μετά τη Φουκοσίμα-σημειωτέον ότι μια από τις εταιρείες με τις οποίες ήταν σε επαφή η τούρκικη κυβέρνηση για εξασφάλιση τεχνολογίας ήταν και η tepco-ισχυρίσθηκε ότι το να είναι κανείς ανύπαντρος είναι πιο επικίνδυνο από το να δέχεται ραδιενέργεια στο σώμα του. Αναφέρθηκε με κυνικό τρόπο σε αμερικάνικη στατιστική έρευνα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότιο Μ.Ο. ζωής των ανύπαντρων είναι κατά 6 χρόνια μικρότερος από των παντρεμένων, ενώ σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η πυρηνική ενέργεια είναι αιτία για μείωση του αναμενόμενου Μ.Ο.ζωής μόνο κατά 0,03 μέρες.
    Τι κάνει με τέτοιους πολιτικούς κανείς;
    Δεν αρκεί το βρίσιμο ή το γιαούρτωμα-που για τα ΜΜΕ είναι άσκηση βίας. Θά πρεπε μάλλον να εφεύρουμε έναν εύκολο τρόπο-με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας-για να τους στείλουμε στον Άρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή