«Μετάβαση σε μια Πράσινη Ελλάδα [2010‐2020]» είναι το θέμα του δημόσιου διαλόγου που
διοργανώνουν στο διαδίκτυο το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής‐ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού‐ΕΛΛΕΤ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης‐ΕΚΕΠΕΚ του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στο διάλογο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ‐ με την υποβολή ουσιαστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων πολιτικής ‐ πανεπιστημιακοί, εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και του επιχειρηματικού κλάδου με ειδική γνώση σε κάποια από τις πολιτικές της πράσινης ανάπτυξης (ενέργεια, γεωργία/αλιεία/εξορύξεις, επιχειρηματικότητα,οικιστική πολιτική, πολιτική μεταφορών και δασική πολιτική/ύδατα/παράκτιες περιοχές).
Η πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξεί να προσφέρει βήμα για γόνιμη παράθεση και ανταλλαγή θέσεων πάνω σε εξειδικευμένα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης, με στόχο την προώθηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής αειφόρου ανάπτυξης και βάση το τρίπτυχο προώθηση επιλεκτικής ανταγωνιστικότητας, καινοτομία, εξοικονόμηση πόρων.
Οι προτεινόμενες πολιτικές και τεχνολογικές προτεραιότητες για την Ελλάδα, όπως θα προκύψουν από το σύνολο των κατατεθειμένων προτάσεων, θα κωδικοποιηθούν σε μια Συνθετική Έκθεση με τη μορφή ενός Πρωτότυπου και Χρηστικού Οδηγού για την εφαρμογή πράσινων πολιτικών
Στην ειδική ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας http://www.diavouleusi.eliamep.gr έχουν αναρτηθεί οι πρώτες προτάσεις.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Γεράσιμος Αράπης,Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος Συμβουλίου Φυσικού Περιβάλλοντος (ΣΦΥΠ), Αντιπρόσωπος Ε.Ε.Β. ΕΛΛΕΤ
Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Δημήτρης Λάλας, Αντιπρόεδρος ΕΛΛΕΤ
Κων/νος Μανιατόπουλος, τ. Γενικός Δ/ντής Ενέργειας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ειδικός
Σύμβουλος ΕΛΙΑΜΕΠ
Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, Καθηγητής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, ΟΠΑ
Γιάννης Παλαιοκρασσάς, τ. Υπουργός και Επίτροπος ΕΕ, Αντιπρόεδρος ΕΛΛΕΤ
Ανδρέας Παπανδρέου, Αν. Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Ίων Σιώτης, πρώην Πρόεδρος ΔΣ Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών; Ινστιτούτο Πυρηνικής
Φυσικής, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Γρηγόρης Ι. Τσάλτας, Καθηγητής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών
Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής ΕΚεΠΕΚ
Σχόλιο:
Στην Ελλάδα η μεσαία τάξη συρικνώνεται με την εφαρμογή του μνημονίου και δε μπορεί να σηκώσει το βάρος της στροφής προς τη "πράσινη ανάπτυξη". Έτσι παραμένει σε σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα και δεν απαιτεί τη στροφή στη "πράσινη οικονομία", που προωθούν όσο μπορούν οι έλληνες Ο.Π.
Το Πασοκ -προεκλογικά- ενώ διακήρυξε ότι θα διαμορφώσει κυβερνητικό πρόγραμμα "πράσινης ανάπτυξης", σαν κυβέρνηση εκτελεί τις επιταγές της σκληρής νεοφιλελεύθερης ατζέντας. Επιτυγχάνοντας συρρίκνωση των καταναλωτικών δυνατοτήτων των ελληνικών μεσοστρωμάτων και μεταφέροντας τους πόρους προς τους διεθνείς πιστωτές, επιβάλει - παράλληλα- στην ελληνική οικονομία στην ουσία αναγκαστική "αποανάπτυξη" σε όλους τους τομείς, ακόμα και στον πράσινο τομέα. Αλλά αυτή η "αποανάπτυξη" δεν γίνεται εθελουσίως και με επιλογή από την ελληνική κοινωνία-η οποία δεν επιλέγει την ολιγάρκεια και την ποιότητα, αλλά εξακολουθεί στη πλειοψηφία της να γρινιάζει γιατί δε μπορεί να καταναλώνει όπως πριν-αλλά με νεοφιλελεύθερους όρους μεγέθυνσης των ανισοτήτων και της ανεργίας.
Έτσι τη διαμόρφωση "πράσινης πολιτικής" φαίνεται να την αναλαμβάνουν κάποια εξωκομματικά κέντρα, που επιθυμούν να εκφράσουν αυτά τις βλέψεις του "έξυπνου" κεφαλαίου στη χώρα.
Μένει στα ελληνικά μεσοστρώματα να επιλέξουν στο μέλλον, αν θα επιμένουν στην επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας-που είναι αδύνατη πια-ή θα επιλέξουν μεταξύ της πράσινης ανάπτυξης και της εθελουσίας "αποανάπτυξης"-"τοπικοποίησης".
Δευτέρα 11 Απριλίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου