Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

H φετινή έκθεση του Ινστιτούτου SIPRI(StockholmInternationalPeaceResearchInstitute) για την εξέλιξη των εξοπλιστικών δαπανών

H φετινή έκθεση του Ινστιτούτου SIPRI για την εξέλιξη των εξοπλιστικών δαπανών τη χρονιά που πέρασε, παρουσιάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Στρατιωτικών Δαπανών.Eίναι μια από τις εγκυρότερες διεθνείς αναλυτικές μελέτες για τις δημόσιες δαπάνες που αφορούν στρατιωτικούς εξοπλισμούς σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Για να έχουμε μια παγκόσμια εικόνα-σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Λέστερ Μπράουν στο World on the Edge- για τη βιώσιμη ανασυγκρότηση του πλανήτη χρειάζονται κάθε χρόνο 185 δις δολάρια, που αντιστοιχούν σε 12% των ετήσιων στρατιωτικών δαπανών. Οι εξοπλισμοί έχουν φθάσει σήμερα να αποτελούν και μέσο μεταφοράς πλούτου από το Νότο προς το Βορρά, καθώς ελάχιστες χώρες είναι σε θέση να αναπτύσσουν δική τους στρατιωτική τεχνολογία αιχμής.

Η Έκθεση του SIPRI έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ευρώπη αλλά κυρίως για την Ελλάδα, η οποία ήταν μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων πελατών όπλων σε απόλυτα μεγέθη για την περίοδο 2005-2009.
Μια χώρα που ενώ βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, εξακολουθεί και ξοδεύει σε όπλα μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης των 27, έστω κι αν τον τελευταίο χρόνο έχει ελαττώσει τις εξοπλιστικές δαπάνες της.
Μια χώρα που αν και δεν συμμετέχει πια σε στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά δαπανών για προσωπικό και εξοπλισμούς, και που πάντοτε επένδυε στην διπλωματία των στρατιωτικών εξοπλισμών για να επηρεάσει εταίρους για τις εθνικές της θέσεις.
Οι εξοπλισμοί της τελευταίας 30ετίας αντιστοιχούν σε πάνω από το 1/3 του συνολικού μας χρέους: έχουμε ξοδέψει σχεδόν 100 δις για να καταβαραθρώσουμε οικονομικά τη χώρα μας, να γιγαντώσουμε τη διαφθορά και να τρώμε τις σάρκες της χώρας μας συντηρώντας τριβές με τις γειτονικές χώρες, πρόσφορες για εσωτερική πολιτική εξαργύρωση. Επιπλέον, συντηρούμε περισσότερους στρατηγούς (ανώτατους αξιωματικούς κάθε βαθμού) από τη Γερμανία και σχεδόν όσους και οι ΗΠΑ. Με την αποστρατεία τους, στελεχώνουν τις κλαδικές αποστράτων των κομμάτων εξουσίας, και επηρεάζουν και την πολιτική ζωή.
Τα στοιχεία Κρατικού Προϋπολογισμού
Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό (Π/Υ) του 2011, οι δαπάνες για το Υπουργείο Άμυνας προβλέπεται να ανέλθουν στο 4,1% του Προϋπολογισμού. Είναι δηλαδή μειωμένες (ως ποσοστό του Π/Υ) μόλις κατά 0,3% από τον αντίστοιχο Π/Υ του 2009 (4,4% του Π/Υ του 2009, πληρωμές). Το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος του έτους θα είναι αυξημένες, καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 (30/9/10) οι βεβαιωμένες πληρωμές ήταν 6,5% του Π/Υ του 2010.
Αντίστοιχα και οι δαπάνες για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφανίζονται το ίδιο διάστημα αυξημένες. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 ήταν 2,7% του Π/Υ του 2010 (πληρωμές) όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το 2009 ήταν 1,7% (πληρωμές) ενώ η πρόβλεψη για το 2011 είναι 1,7% του Π/Υ του 2011 που μάλλον θα ξεπεραστεί και αυτή.
Για το 2010 (με βάση τον προϋπολογισμό) και την εκτίμηση του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό των αμυντικών δαπανών είναι το 2,7% του ΑΕΠ της χώρας.
Την τελευταία 15ετία
Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του SIPRI η Ελλάδα, αθροιστικά για τα τελευταία 15 χρόνια, είναι ο έκτος (6) μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως. Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται η Τουρκία, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Κίνα, χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό και έκταση.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία (βλ. τάση στο διάγραμμα 1), η Ελλάδα έχει για όλη τη διάρκεια της δεκαπενταετίας ανοδική τάση στις εισαγωγές όπλων.
Διάγραμμα 1




Επιπλέον, υπάρχει μια «ευρωπαϊκοποίηση» (europanisation) των εξοπλισμών της Ελλάδας. Όπως φαίνεται από την ανάλυση των στοιχείων κατά χώρα εισαγωγής(διάγραμμα 2) η τάση κατά την τελευταία δεκαπενταετία είναι αφενός η μείωση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ και αφετέρου η σημαντική αύξηση των εισαγωγών από την Γερμανία (κατά κύριο λόγο) και τη Γαλλία. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια οικονομική συγκυρία που υπογραμμίζει την υποκρισία των επίσημων ευρωπαϊκών πολιτικών, οι οποίες επιβάλλουν πρωτοφανείς πολιτικές λιτότητας στους Έλληνες πολίτες ενώ αδιαφορούν για τις αυξανόμενες αγορές όπλων από τις χώρες που πρωταγωνιστούν πολιτικά στην επιβολή τους.
διάγραμμα 2


Σημείωση
Τα στοιχεία του SIPRI αναφέρονται σε όγκο εξοπλισμών εκφρασμένο σε εκατομ. Δολ. ΗΠΑ, σε σταθερές τιμές 1990. Τα στοιχεία των διαγραμμάτων είναι ποσοστά στο σύνολο των παγκόσμιων εισαγωγών (διάγραμμα 1) και στο σύνολο των εισαγωγών της Ελλάδας ανά χώρα-προμηθευτή (διάγραμμα 2).
Ο κώδικας δεοντολογίας της Ε.Ε για τις εξαγωγές όπλων, καθορίζει 8 κριτήρια για τη νομιμότητα μιας αγοραπωλησίας, ανάμεσά τους και την οικονομική αντοχή της αγοράστριας χώρας. Η Ελλάδα του 2010 αποτελούσε την πιο κλασσική περίπτωση του συγκεκριμένου κριτηρίου, όμως Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν μαζί της εξοπλιστικές προμήθειες δισεκατομμυρίων πριν δώσουν πράσινο φως για το Μηχανισμό Στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου