Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΥΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Στην περιοχή μας (Β' ΒΙ.ΠΕ. Βόλου) σχεδιάζεται να κατασκευαστεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την εταιρεία ENGAL. Το εργοστάσιο θα έχει ως καύσιμη ύλη σκουπίδια, από την Ελλάδα αλλά και εισαγόμενα από την Ιταλία!
Η λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου στη Θεσσαλία θα προκαλέσει νέα, πολύ μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Ας μην ξεχνάμε ότι η ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου, όπου βρίσκεται η Β' ΒI.ΠE. του Βόλου, είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη περιβαλλοντικά, καθώς εκεί λειτουργούν μεγάλες και ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής (Χαλυβουργία, Χυτήρια, ΠΕΒ κλπ).
Η εταιρεία ψεύδεται, όταν λέει πως η καύσιμη ύλη που θα χρησιμοποιήσει θα είναι βιομάζα. Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι το γνωστό διεθνώς SRF/RDF. Πρόκειται για σκουπίδια, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί στοιχειωδώς τα μέταλλα και τα οποία έχουν αφυδατωθεί ώστε να μπορούν στη συνέχεια να καούν. Αυτό αναφέρεται ρητά και στην άδεια που έχει πάρει η εταιρεία από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Η καύση του SRF απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα εξαιρετικά επικίνδυνους αέριους ρύπους όπως: διοξίνες, φουράνια, αιώρουμενα σωματίδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα κ.α. τα οποία προκαλούν πολλές μορφές καρκίνου καθώς και μια σειρά ασθένειες του νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού συστήματος κ.α. Επιπλέον ένα σημαντικό μέρος της καύσιμης ύλης του SRF/RDF μετατρέπεται μετά την καύση σε τοξική τέφρα (τέφρα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα κ.α.) της οποίας η ασφαλής διαχείριση είναι πρακτικά αδύνατη.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!
Επειδή δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το περιβάλλον της περιοχής μας!
Επειδή δεν έχουμε σκοπό να αποκτήσουμε καρκίνο!
Επειδή δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε περιβαλλοντολογικοί μετανάστες!

Καλούμε σωματεία, δημοτικές κινήσεις, μαζικούς φορείς, συλλόγους και οργανώσεις της περιοχής καθώς και κάθε πολίτη που αγωνιά για την υγεία του, σε συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για να μην επιτρέψουμε την κατασκευή του εργοστασίου.
Η πρώτη συνάντηση για την δημιουργία της επιτροπής θα γίνει την Παρασκευή 15/4 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Θόλος - αίθουσα Σ) και ώρα 6.30 μ.μ.

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη συγκρότηση επιτροπής αγώνας ενάντια στο εργοστάσιο της ENGAL

1 σχόλιο:

  1. Από την οργάνωση ΞΕΚΙΝΗΜΑ Βόλου Λάβαμε την εναλλακτική προς το εγοστάσιο καύσης πρότασή της:
    Εναλλακτική Πρόταση

    Το τοπικό κίνημα ενάντια στην καύση των σκουπιδιών είναι σημαντικό να συντονιστεί με τα κινήματα που έχουν ξεσπάσει ανά την Ελλάδα ενάντια στους ΧΥΤΑ (Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή, Λευκίμμη κ.α.) καθώς και με κινήματα που αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα σε μια σειρά περιοχές (Αττική, Μακεδονία, Κρήτη) όπου σχεδιάζονται αντίστοιχα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών.

    Σ’ αυτή την προοπτική το κίνημα ενάντια στους ΧΥΤΑ και ενάντια στην καύση των απορριμμάτων είναι σημαντικό να προβάλλει από την αρχή μια εναλλακτική αντιπρόταση για τη διαχείριση των σκουπιδιών καθώς είναι βέβαιο ότι για άλλη μια φορά θα μας κατηγορήσουν για μια «μειοψηφία που λέει απλά όχι».

    Εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων υπάρχει και μάλιστα σε σχέση και με την καύση και με τους ΧΥΤΑ είναι πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον, πιο φτηνή, δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ τα προϊόντα της είναι χρήσιμο στο κοινωνικό σύνολο.

    Τα βασικά σημεία της πρότασης αυτής είναι:

    • Η διαλογή των απορριμμάτων στη πηγή (δηλαδή σε επίπεδο νοικοκυριών, επιχειρήσεων κοκ) σε 4 βασικές κατηγορίες: 1) χαρτί 2) πλαστικά-μέταλλα-γυαλί 3) ζυμώσιμα-οργανικά υλικά (υλικά φυτικής ή ζωικής προέλευσης) και 4) υπόλοιπα, διαφόρων ειδών. Η διαλογή στην πηγή έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς το 40-60% των σκουπιδιών είναι ανακυκλώσιμο, το 40-60% ζυμώσιμο και μόλις το 10% είναι υπολείμματα και αδρανή υλικά.
    • Σε επίπεδο Δήμου, ομάδων Δήμων, ή πληθυσμιακών ενοτήτων που να κυμαίνονται έως 200.000 κατοίκους χρειάζεται η δημιουργία μικρών εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα συγκεντρώνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά και θα οδηγούνται απευθείας στην ανακύκλωση ώστε να επαναχρησιμοποιούνται. Όσον αφορά στα σύμμεικτα απορρίμματα (σκουπίδια δηλαδή που δεν έχει προηγηθεί διαχωρισμός – υπάρχει πάντα ένα τέτοιο ποσοστό) αυτά θα οδηγούνται σε ταινιόδρομους όπου εργαζόμενοι θα αφαιρούν τα ανακυκλώσιμα υλικά και θα τα προσθέτουν στις αντίστοιχες κατηγορίες που περιγράφηκαν παραπάνω.
    • Σε ότι αφορά το ζυμώσιμο τμήμα των απορριμμάτων η απάντηση είναι πολύ απλή: αερόβια κομποστοποίηση, αφαίρεση των αδρανών υλικών (π.χ. μπάζα από επισκευές) με κοσκίνισμα και αξιοποίηση του κομπόστ σαν υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό υλικό.
    • Τα αδρανή (πχ μπάζα ή άλλα παρόμοια) που προκύπτουν αξιοποιούνται στην οδοποιία ή σε αποκαταστάσεις τοπίου (π.χ. αποκατάσταση λατομείων).

    Οι μονάδες αυτές απαιτούν φτηνό και απλό μηχανολογικό εξοπλισμό και μπορούν να δημιουργηθούν από τους ίδιους τους Δήμους. Την ίδια στιγμή, δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας καθώς απαιτούν χέρια, ενώ δεν προξενούν κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα ούτε εκπέμπουν οσμές. Τέλος παράγουν εξαιρετικής ποιότητας χρήσιμα προϊόντα (π.χ. εδαφοβελτιωτικό υλικό κ.α.) που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους κατοίκους της κάθε περιοχής ή να πωληθούν έτσι ώστε τα έσοδα των Δήμων να αυξηθούν και τα δημοτικά τέλη να μειωθούν.

    Γι’ αυτό απαιτούμε αντί για το ιδιωτικό εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών να φτιαχτεί μια εναλλακτική μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην πόλη μας. Να ανήκει στην ιδιοκτησία του δήμου, ή σε συναιτερισμό δήμων της περιοχής, και να τελεί κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας. Για να μην ξεπουληθεί στη συνέχεια, σε κάποιον «πράσινο» εργολάβο και για να μπορούμε εμείς, οι κάτοικοι της πόλης και της περιοχής μας να απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτής της διαχείρισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή