Κυριακή 3 Απριλίου 2011
Οι χορτοφάγοι απαιτούν αύξηση της φορολογίας των ζωϊκών προϊόντων
13% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται από τη παραγωγή ζωϊκών προϊόντων διατροφής( κρέας, γάλα και αυγά) στην Ε.Ε., σύμφωνα με μια επίσημη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με την έρευνα: περισσότερο ζημιογόνα για το κλίμα είναι τα μυρηκαστικά. Έτσι για την παραγωγή 1 κιλού βοδινού κρέατος έχουμε εκπομπή 22 κιλών «ισοδύναμου διοξειδίου», 1 κιλού αρνήσιου-κατσικίσιου κρέατος εκπομπή 20 κιλών, ενώ 1 κιλού χοιρινού εκπομπή μόνο 7,5 κιλών καθώς και 1 κιλού πουλερικών εκπομπή 5 κιλών «CO2-Äquivalent»…
Η παραγωγή αυγών και γάλακτος είναι πιο φιλική για το κλίμα(επειδή τα ζώα χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για αυτό): σε 1 κιλό αυγών ή κατσικίσιου-προβατίσιου γάλακτος αντιστοιχούν 3 κιλά εκπομπή «CO2-Äquivalente», ενώ σε 1 κιλό αγελαδινού αντιστοιχούν μόνο 1,4 κιλά εκπομπών.
Σύμφωνα βέβαια με τον ΟΗΕ(FAO) η κτηνοτροφία εκπέμπει το 18% του «CO2-Äquivalente», σε παγκόσμιο επίπεδο όμως.
Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Χορτοφάγων-με αφορμή τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας-ζητά να ανέβει ο συντελεστής φορολόγησης των προϊόντων κρέατος και γάλακτος από τον πολύ χαμηλό 7% στον 19%, όπως είναι για παράδειγμα ο συντελεστής φορολόγησης του γάλακτος που παράγεται από σόγια. «Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί της έρευνας είναι ένα γεγονός το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη και οι καταναλωτές και οι πολιτικοί», δήλωσε ο πρόεδρος των Χορτοφάγων Sebastian Zösch. «Είναι ένα ακόμα επιχείρημα για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και των άλλων ζωϊκών προϊόντων».
Αντίθετα η Γερμανική Αγροτική Ένωση απέρριψε το αίτημα των Χορτοφάγων και είναι κατά οποιασδήποτε αύξηση της φορολογίας των ζωϊκών προϊόντων.
Αυξήθηκε το εισόδημα Ευρωπαίων αγροτών, των Ελλήνων μειώθηκε
Χρονιά ανόδου για το εισόδημα των Ευρωπαίων αγροτών ήταν το 2010, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την κατάσταση της ευρωπαϊκής γεωργίας που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Ανάμεσα στους λίγους χαμένους της περσινής χρονιάς ήταν οι Έλληνες αγρότες, που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 4,3%, ενώ οι δύο κλάδοι που σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημείωσαν πτώση ήταν η ελαιοκομία και η χοιροτροφία. «Η αγροτική χρονιά 2010, στην Ε.Ε. χαρακτηρίστηκε από αύξηση 9,9% στο πραγματικό αγροτικό εισόδημα, μετά την αξιοσημείωτη πτώση που σημειώθηκε το 2009», όπως επισημαίνει η έκθεση: «Αυτή η αύξηση ήταν το αποτέλεσμα μιας ελαφράς πτώσης στον όγκο της αγροτικής παραγωγής και της αύξησης των τιμών των αγροτικών προϊόντων.
Ο όγκος της φυτικής παραγωγής στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 2,4%, ενώ ο όγκος της ζωικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 0,4%. Οι πραγματικές τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 4,3% το 2010 σε σύγκριση με το 2009, αντικατοπτρίζοντας τις υψηλότερες τιμές της φυτικής και ζωικής παραγωγής, κατά 8,9% και 2% αντίστοιχα.
Όσον αφορά τη φυτική παραγωγή, οι τιμές αυξήθηκαν για όλες τις κατηγορίες, ιδίως τους ελαιούχους σπόρους (+27,1%), τα δημητριακά (+22,5%), τις πατάτες (+13,1%) και τα φρέσκα λαχανικά (9,0%), με την εξαίρεση του ελαιόλαδου (-0,4%). Στη ζωική παραγωγή, οι τιμές αυξήθηκαν για το γάλα (+9,4%), το αιγοπρόβειο (+7%) και το μοσχαρίσιο κρέας (+0,4%), ενώ μειώθηκαν για το χοιρινό (-2,6%).
Οι τιμές των αγροτικών εισροών (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν ελαφρά κατά 1,1%, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών για ενέργεια/λιπαντικά, ζωοτροφές (+3,2%) και συντήρηση κτηρίων (+3,3%).
Αντανακλώντας τις εξελίξεις των τιμών της παραγωγής και των εισροών, οι εκτιμήσεις αποτυπώνουν μια σημαντική αύξηση του αγροτικού εισοδήματος κατά 12,3% σε πραγματικούς όρους και ανά μονάδα ετήσιας εργασίας σε σχέση με το 2009 στην Ε.Ε. Η μεταβολή διαφέρει, από μείωση 8,4% για τη Ρουμανία και τη Βρετανία, ως αύξηση 54,8% για τη Δανία.».
http://www.agronews.gr/content/view/65649/42/lang,el/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου