Το ζήτημα της κατάργησης όλων των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων προς την πυρηνική ενέργεια μπαίνει πια επί τάπητος. Υπάρχουν τρία βασικά πεδία τέτοιων επιδοτήσεων:
• Η διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων.
• Η κάλυψη των κινδύνων για ευθύνες αποζημιώσεων σε περίπτωση ατυχήματος, όπως η Φουκουσίμα ή το Τσερνομπίλ.
• Η ασφαλής αποξήλωση των πυρηνικών μονάδων μετά το οριστικό κλείσιμο του κύκλου λειτουργίας τους και η απορρύπανση των περιοχών τους.
Στα θέματα αυτά, οι εθνικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν τεράστια οικονομικά κόστη, που κανονικά θα έπρεπε να επιβαρύνουν τις εταιρίες των πυρηνικών εργοστασίων. Χωρίς τις έμμεσες αυτές επιδοτήσεις, το ηλεκτρικό ρεύμα των πυρηνικών εργοστασίων θα κόστιζε πολύ ακριβότερα από κάθε άλλη πηγή ενέργειας και θα ήταν αδύνατο να βρει αγοραστές.
Το πραγματικό κόστος της είναι αστρονομικό, ακόμη και με οικονομικούς όρους. Αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους ευρωπαίκούς λαούς να ξοδεύουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος κάθε χρόνο, μόνο και μόνο για να κρατήσουν ζωντανή την πυρηνική βιομηχανία. Για παράδειγμα: μόνον οι μελλοντικές υποχρεώσεις για τον παροπλισμό των βρετανικών πυρηνικών εργοστασίων είχαν εκτιμηθεί το 2010 στα 44,5 δισεκατομμύρια λίρες.
Και για οικονομικούς λοιπόν λόγους θα πρέπει να γίνει απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια-ξεκινώντας άμεσα από την Ευρώπη-το αργότερο μέχρι το 2030.
Άμεσα πρέπει:
• να ξεκινήσει το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών που παρουσιάζουν σημαντικό ρίσκο, όπως αυτοί που βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές, που διαθέτουν συστήματα συγκράτησης ενός επιπέδου ή μονά συστήματα ψύξης, που κατασκευάστηκαν πριν το 1980 και αυτών που έχουν παρουσιάσει προβλήματα στο παρελθόν,
• να παγώσουν τα σχέδια για κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών σε γειτονικές χώρες,
• να εφαρμοστούν οι αυστηρότερες δυνατές προδιαγραφές για τους σταθμούς εκείνους που θα συνεχίσουν να λειτουργούν στη μεταβατική περίοδο και
• να τερματισθούν όλες οι άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις προς την πυρηνική ενέργεια, τα δε αντίστοιχα κονδύλια έρευνας της ΕΕ που θα εξοικονομηθούν να διοχετευθούν προς την έρευνα και βελτίωση των τεχνολογιών εξοικονόμησης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Παρασκευή 22 Απριλίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου