Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Αραίωση ρεκόρ στο στρώμα του όζοντος κατά 40% - Επηρεάζεται και η Ελλάδα

Είχαμε ξεχάσει τελευταία- με τα τόσα άλλα πλανητικά προβλήματα-το πρόβλημα της μείωσης της προστατευτικής ασπίδας, που αποτελεί το όζον της στρατόσφαιρας. Μαζί με τη μεγάλη αύξηση των ακτινοβολιών α, β, και γ από την "ειρηνική" χρήση της πυρηνικής ενέργειας που δεχόμαστε εφέτος, θα δεχθούμε και αυξημένη ύπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο. Θα πρέπει εκτός από τα μπάνια να κόψουμε και την ηλιοθεραπεία λοιπόν.
Το ζοφερό μέλλον είναι μπροστά στα μάτια μας, αν δεν αποφασίσουμε σαν ανθρωπότητα να τελειώνουμε με την "ανάπτυξή" που μας προσφέρει το παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα.



Από το tvxsteam:
Κατά 40% έχει αραιωθεί το προστατευτικό στρώμα του όζοντος στην περιοχή της στρατόσφαιρας πάνω από την Αρκτική, σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις.
O Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός τόνισε ότι η αραίωση οφείλεται σε χημικά που χρησιμοποιούνται ευρέως ως ψυκτικά και επιβραδυντές φωτιάς σε μια ποικιλία συσκευών, αλλά και σε έναν πολύ κρύο χειμώνα στη στρατόσφαιρα, το δεύτερο σημαντικό στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης. Αν και αυτά τα χημικά απαγορεύονται σύμφωνα με πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών, διατηρούνται στην ατμόσφαιρα για τόσο μεγάλο διάστημα που αναμένεται η ζημιά που προκαλούν να συνεχιστεί για δεκαετίες. Σημειώνεται ότι η τελευταία αραίωση που παρατηρήθηκε στο στρώμα του όζοντας ήταν σε ποσοστό 30%.
«Τα αυξημένα επίπεδα της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας που μετρώνται στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, αναμένεται ότι στις προσεχείς ημέρες θα παρατηρηθούν πάνω από τη Ρωσία, αλλά και πάνω από την Αλάσκα. Η αραίωση του στρώματος του όζοντος είναι εξαιρετικά μεγάλη και αναμένεται ότι στις προσεχείς μία - δύο εβδομάδες οι αέριες μάζες, οι οποίες θα κινηθούν από τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προς τα μικρότερα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα μεταφέρουν αέρα με πολύ λίγο προστατευτικό όζον», δήλωσε ο κ. Ζερεφός, πρόεδρος του ΔΣ στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.
«Η ακραία κατάσταση της ψύξης της κατώτερης ατμόσφαιρας και της αραίωσης του στρώματος του όζοντος οφείλεται κυρίως σε κλιματική ανωμαλία, που συνέβη στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας τους περασμένους λίγους μήνες. Ένα μέρος της ανωμαλίας της κλιματικής πιθανόν να συνδέεται και με το εξελισσόμενο ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου», επισημαίνει. Όσον αφορά τον κίνδυνο από την υπεριώδη ακτινοβολία, ο κ. Ζερεφός λέει πως, «έστω και αν είναι ακόμα Απρίλιος, χρειάζεται αυξημένη προσοχή στην έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα δε για τα μικρά παιδιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου