Τα κόμματα εξουσίας στη Γερμανία άλλαξαν τακτική: αποφάσισαν-μετά τη Φουκοσίμα- την «έξοδο από την πυρηνική ενέργεια το γρηγορότερο δυνατόν». Η βιομηχανία δεν δείχνει να αντιστέκεται καθόλου σε αυτή τη στροφή και αυτό όχι χωρίς υστεροβουλία. Γιατί χιλιάδες γερμανικές επιχειρήσεις πρόκειται να κερδίσουν από αυτή τη στροφή.
Και αυτό φάνηκε στη φετινή μεγάλη βιομηχανική έκθεση του Ανοβέρου-τη μεγαλύτερη του είδους έκθεση στον κόσμο. Ένας περίπατος στην έκθεση πείθει ότι με την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος που θα υπάρξει στη Γερμανία, θα υπάρξουν πάρα πολλές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν σε αυτή την αλλαγή κερδίζοντας από τα δισεκατομμύρια των κεφαλαίων που θα επενδυθούν σε αυτή τη κατεύθυνση. Και δεν θα είναι μόνο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ(αιολική, ηλιακή κ.λπ), αλλά και αυτές που θα παράγουν τα καλύτερα και έξυπνα προϊόντα που τις συνοδεύουν: μπαταρίες, μετασχηματιστές, αυτοματισμούς ελέγχου, κατάλληλα λογισμικά κ.λπ.
Η γερμανική βιομηχανία-εκτός ίσως από την ενεργοβόρα βιομηχανία μετάλλου-αρχίζει να μη διαφωνεί με τη «πράσινη ανάπτυξη», ιδίως μετά τη Φουκοσίμα. Το «έξυπνο κεφάλαιο» έχει πιάσει την τάση που υπάρχει στη γερμανική κοινωνία. Κάνει λοιπόν επενδύσεις και περιμένει μεγιστοποίηση κερδών στηριζόμενη στο τρίπτυχο: πρώτα ασφάλεια, μετά περιβάλλον και τρίτο το κόστος και οι τιμές.
Η γερμανική κοινωνία -κυρίως η μεσαία τάξη που πλαισιώνει μαζικά τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πυρηνική ενέργεια τελευταία-είναι διατεθειμένη να δεχθεί να πληρώσει παραπάνω για προϊόντα που παράγονται με κριτήριο την ασφάλεια και τη φιλικότητα στο περιβάλλον-έχει τη δυνατότητα. Έτσι φαίνεται από τις πολυάριθμες συζητήσεις που γίνονται τελευταία στα γερμανικά ΜΜΕ . Και η τάση αυτή βέβαια θα γενικεύεται παντού σον κόσμο. Από αυτό η γερμανική βιομηχανία-που έτσι και αλλιώς είναι εξαγωγική και εξωστρεφής-περιμένει να αναδειχθεί και ως πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο, προηγούμενη των ανταγωνιστών της.
Φαίνεται ότι μπορεί οι Γερμανοί Πράσινοι να μην είναι ακόμα στην εξουσία κοινοβουλευτικά(αν και στις δημοσκοπήσεις έχουν υποσκελίσει ήδη τους σοσιαλδημοκράτες και αναδεικνύονται σε δεύτερο κόμμα), αλλά η «Πράσινη ανάπτυξη» λίγο απέχει από το να κυριαρχήσει στη γερμανική οικονομία.
Στις αναρτήσεις για το «βιοκεφάλαιο»( http://topikopoiisi.blogspot.com/2010/01/blog-post_8329.html και http://topikopoiisi.blogspot.com/2010/01/blog-post_19.html)ισχυριζόμαστε ότι η «πράσινη ανάπτυξη» θα δώσει μια μικρή χρονική παράταση στη βιόσφαιρα και το γήινο περιβάλλον. Δεν είναι όμως η μακροπρόθεσμη λύση για την επιβίωση των νέων γενιών, αν δεν υπάρξει «αποανάπτυξη» σε πάρα πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και αν δεν υπάρξει αμφισβήτηση στην ίδια την έννοια της ανάπτυξης, ακόμα και της «πράσινης». Αυτό δεν σημαίνει ότι βλέπουμε με κακό μάτι αυτές τις εξελίξεις. Αν μη τι άλλο θα μας εξασφαλίσουν μια «παράταση» του δεύτερου ημιχρόνου, μπας και εντωμεταξύ μπορέσει να επικρατήσει η «αποανάπτυξη».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου