Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ορατές ένα χρόνο μετά οι επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού


Ορατές παραμένουν οι επιπτώσεις της χειρότερης πετρελαιοκηλίδας στην ιστορία των ΗΠΑ που έπληξε πριν από ένα χρόνο τον Κόλπο του Μεξικού.
Στις 20 Απριλίου 2010 εξερράγη ανοικτά της Νέας Ορλεάνης η πλατφόρμα άντλησης Deepwater Horizon της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρίας BP, μέσω της οποίας εκμεταλλευόταν την πετρελαιοπηγή Μακόντο σε βάθος 1.500 μέτρων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι. Η πετρελαιοπηγή σφραγίστηκε τρεις μήνες αργότερα, ύστερα από πολλές άκαρπες προσπάθειες, και η καταστροφή που προκλήθηκε στο μεσοδιάστημα από τη συνεχή διαρροή πετρελαίου είναι ανυπολόγιστη.

Τουλάχιστον 130.000 άνθρωποι έχουν καταθέσει αγωγές αποζημίωσης από τη BP. Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει καταβάλει τα πρώτα τρία δισεκατομμύρια δολάρια για τις αποζημιώσεις, για την καταβολή των οποίων δέχτηκε πέρυσι κατόπιν πιέσεων να ανοίξει ειδικό λογαριασμό στον οποίο θα τοποθετηθούν συνολικά 20 δισ. δολάρια.

Στα νερά του Κόλπου του Μεξικού χύθηκαν τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου μολύνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτών και τις ιδιαιτέρως ευαίσθητες περιοχές του αμερικανικού Νότου, απαγορεύοντας την αλιεία στο ένα τρίτο των υδάτων της περιοχής.

Χάρις στους ευνοϊκούς ανέμους και με τη χρήση 7,6 εκατ. λίτρων διαλυτικών ουσιών το μεγαλύτερο τμήμα της πετρελαιοκηλίδας κρατήθηκε μακριά από τις ακτές.

Οι ζημιές εξακολουθούν να είναι τεράστιες και τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν να εργάζονται για τον καθαρισμό των ακτών, ενώ ακόμη δεν έχουν καθοριστεί οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πανίδα από τις τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=267297

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου