Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

OXI στα Πυρηνικά Εργοστάσια Ακούγιου & Σινώπης (Τουρκία). Πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την συγκέντρωση υπογραφών

Πρόσφατα η Τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση ανέγερσης δυο πυρηνικών εργοστασίων στην περιοχή του Ακούγιου (Μυρσίνη) και στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, απόφαση εξαιρετικά επικίνδυνη για την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, λαμβανομένων υπόψη τόσο της σεισμικότητας της περιοχής όσο και των πλούσιων πολιτισμικών χαρακτηριστικών της. Άλλωστε τρανή απόδειξη της επικινδυνότητας της χρήσης πυρηνικής ενέργειας αποτελεί το πρόσφατο ατύχημα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αφουγκραζόμενο τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των κατοίκων της ευαίσθητης περιοχής, στην οποία έχει ιδρυθεί και λειτουργεί, έχει την πεποίθηση ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας δεν έχει θέση στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης με ήπια περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, για τις κοινωνίες του Αιγαίου. Για το λόγο αυτό αναλαμβάνει την πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών, ώστε να σταματήσει η ανέγερση των πυρηνικών εργοστασίων στο Ακούγιου και την Σινώπη, αποσκοπώντας στην ανάδειξη του κινδύνου μιας τέτοιας αναπτυξιακής επιλογής και στην ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας και όλων των ενεργών πολιτών και φορέων στην Τουρκία, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος εξαρτάται τόσο από την συμμετοχή σας όσο και από τη διάδοση του παρόντος μηνύματος.
Στην διεύθυνση http://petition.aegean.gr/stopnuclearplants/ θα βρείτε το αναλυτικό κείμενο και θα έχετε τη δυνατότητα υπογραφής αυτού.

Ευελπιστούμε στην υποστήριξή σας.

Από το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου:


Το πυρηνικό γιαταγάνι της Τουρκίας, απειλεί τους πληθυσμούς της Μεσογείου και των Βαλκανίων
Απτόητη η Τουρκία εξαγγέλλει και 3ο πυρηνικό σταθμό
Θα κάνει κάτι η Ελληνική Κυβέρνηση;

Απτόητη από τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, κι ενώ έχουν φουντώσει οι συζητήσεις σε όλο τον Κόσμο και επανεξετάζεται η θέση πολλών κυβερνήσεων για την πυρηνική ενέργεια, η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας αφήνει να διαρρεύσει στα Μέσα Ενημέρωσης η πληροφορία για σχέδια κατασκευής και τρίτου πυρηνικού σταθμού (μετά το Άκκουγιου και τη Σινώπη) αυτή τη φορά στο ευρωπαϊκό τμήμα της, στο Kirklareli, 120 χιλιόμετρα από τα σύνορα.
Αν ωστόσο προκαλεί η αλαζονική στάση της Τουρκίας, άλλο τόσο προκαλεί εντύπωση η μέχρι στιγμής παθητική στάση της ελληνικής Κυβέρνησης, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τις πολιτικές ηγεσίες όλων των αρμόδιων Υπουργείων. Ούτε η ιδιαίτερα βαρυσήμαντη δήλωση που έκανε πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την οποία έκρινε «ακατανόητη την επιμονή της Τουρκίας» δεν έδειξε να κινητοποιεί το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (ΑΠΜ) κάνει έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να τεθεί επιτέλους στην ατζέντα των συζητήσεων το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσει κανείς οτι η προώθηση αυτού του προγράμματος θα αλλάξει τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα (γεωπολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό) και θα αποτελέσει μιά μόνιμη απειλή για τη Ζωή, το Περιβάλλον και την Ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή;
Η Ελλάδα έχει κάθε όφελος να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για την αποτροπή εγκατάστασης οποιουδήποτε νέου πυρηνικού σταθμού στην ευρύτερη περιοχή μας και τη δημιουργία Ζώνης Ειρήνης στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή χωρίς πυρηνικά και όπλα μαζικής καταστροφής.
Δεν το ζητάμε μόνο εμείς. Σε χαιρετισμό του που είχε αποστείλει προς τη ΓΣ του ΑΠΜ το 2008 ο σημερινός Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ Γιώργος Νικητιάδης, Βουλευτής τότε της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ιδιαιτέρως σήμερα που βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου της Τουρκίας, οφείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε την κατασκευή και την λειτουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου στα τουρκικά παράλια, που σε συνδυασμό με την επικίνδυνη διαχείριση των τοξικών αποβλήτων, θα αποτελέσει μόνιμη και διαρκή απειλή για την Δωδεκάνησο και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα σήμερα, θα έπρεπε να βρίσκεται πρωτοπόρα στην προσπάθεια πλήρους αποπυρηνικοποίησης του πλανήτη μας. Αυτό τόνισε και ο Πρόεδρός μας σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή».
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
Ρόδος, 7/04/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου