Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΕΡΧΕΤΑI 1

Με επιφύλαξη για το αν ισχύουν τα νούμερα:

Η Ελληνική κυβέρνηση κατάφερε τους στόχους της , στο διάστημα που κυβερνά κατάφερε οι ξένες τράπεζες και λοιποί φορείς της αλλοδαπής να μειώσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος κατά 35 δις ευρώ, ενώ αντίθετα οι εγχώριοι φορείς αύξησαν τη συμμετοχή τους στο ελληνικό χρέος κατά 70 δις ευρώ.
Το Σεπτέμβριο του 2009 (ουσιαστικά κατά την ανάληψη διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ) οι Ελληνικές Τράπεζες και άλλοι Ελληνικοί φορείς ( π.χ. ταμεία) κατείχαν περίπου 45 και 15 δις € αντίστοιχα και οι ξένες τράπεζες περίπου 90 δις €. Δηλαδή εγχώριοι και ξένοι φορείς περίπου 60 και 90 δις € αντίστοιχα. Τα τέλη Ιουνίου 2010 (πρακτικά μέχρι την υπογραφή του μνημονίου) η πιο πάνω κατανομή του δημόσιου χρέους φαίνεται να διαμορφώθηκε ως εξής: Οι Ελληνικές Τράπεζες και άλλοι Ελληνικοί φορείς κατείχαν περίπου 55 και 75 δις € αντίστοιχα και οι ξένες τράπεζες περίπου 50 δις €».
Μόλις καταφέρουν να ξεφορτωθούν ακόμα περισσότερα τοξικά ομόλογα, ειδικά οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που είναι ακόμα εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος, δεν θα έχουν κανένα λόγο να τους ενδιαφέρει εάν η ελληνική οικονομία χρεοκοπήσει ή ένα η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει σε κούρεμα και αναδιάρθρωση του χρέους, αφού αυτή ουσιαστικά θα επηρεάσει τις ελληνικές τράπεζες αλλά κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία….
Στην πραγματικότητα όμως το χρέος θα το επωμιστούν εξολοκλήρου οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα, αφού οι Ελληνικές Τράπεζες είναι οι μόνες που έχουν επωφεληθεί από το δάνειο των 110 δις ευρώ που πήραμε από την τρόικα, το οποίο με την μορφή εγγυήσεων πήγε ουσιαστικά όλο στην τσέπη τους.
Αντίθετα οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι όχι μόνο βλέπουν να μειώνονται οι αποδοχές τους, όχι μόνο να συρρικνώνονται οι κοινωνικές παροχές, αλλά να ληστεύουν οι δανειστές και οι τράπεζες τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Μας λένε ότι για το χάλι των ασφαλιστικών ταμείων ευθύνονται οι υψηλές συντάξεις… ακούσατε σε κανένα δελτίο ειδήσεων από τα 27 δις ευρώ αποθεματικά των ταμείων τα 14 από αυτά είναι κατατεθειμένα στην τράπεζα της Ελλάδος με επιτόκιο 3.5% (όσο δίνει η euro bank για καταθέσεις πάνω από 200 ευρώ) και πληθωρισμό 4,4%....
(πηγές: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, TVXS)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου