Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Βρετανία: Επαφές με BP και Shell προ εισβολής στο Ιράκ

Από το tvxsteam:

Η Βρετανία συζητούσε τα σχέδια για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ με μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου μόλις πέντε μήνες προτού εισβάλει στη χώρα μαζί με τις ΗΠΑ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Independent.
«Η Shell και η BP δεν μπορεί να μην έχουν ένα μερίδιο (στο Ιράκ)», φέρεται ότι δήλωσε ο Έντουαρντ Τσάπλιν, πρώην διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή, έπειτα από μια συνάντηση με πετρελαϊκούς ομίλους τον Οκτώβριο του 2002.
«Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε ένα δίκαιο κομμάτι της δραστηριότητας για τις βρετανικές εταιρείες στο Ιράκ μετά τον Σαντάμ», δήλωσε σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης. Ένα μήνα αργότερα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και πάλι την BP για να συζητήσουν τις ευκαιρίες στο Ιράκ «μετά την αλλαγή του καθεστώτος», αναφέρει η εφημερίδα. Η BP είπε στο υπουργέιο Εξωτερικών ότι το Ιράκ είναι «το σημαντικότερο από οτιδήποτε έχουμε δει ως τώρα», και ήθελε απεγνωσμένα να μπει εκεί μέσα και ανησυχούσε μήπως πολιτικές συμφωνίες της στερήσουν αυτή την ευκαιρία.
Η τότε υπουργός Εμπορίου Ελίζαμπεθ Σάιμονς διαβεβαίωσε τον πετρελαϊκό όμιλο ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως στις βρετανικές εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να δοθεί ένα μερίδιο από τα αποθέματα του Ιράκ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεδομένης της συμμετοχής του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στα αμερικανικά σχέδια.

Σχόλιο:
Για τον ίδιο λόγο μάλλον η τωρινή κυβέρνηση του Κάμερον πρωτοστατεί στη προσπάθεια του ΝΑΤΟ να ανατραπεί και το καθεστώς Καντάφι. Όχι προφανώς για ανθρωπιστικούς λόγους. Ελπίζουν -από το καθεστώς που θα αναδειχθεί- μεγαλύτερη πίτα από τα πετρέλαια της Λυβύης για τις βρετανικές εταιρείες πετρελαίου( το ίδιο και οι Γάλλοι συμπρωταγωνιστές για τις γαλλικές). Και το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος ο Καντάφι είχε δώσει άδεια στη ΒΡ για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, ανοικτά στον κόλπο της Σύρτης και σε βάθος 2000-2500 μέτρα(όπως στο Μεξικό). Όμως η ΒΡ φαίνεται ότι επιδιώκει να βάλει στο χέρι τα εύκολα και πλουσιότερα της Αφρικής κοιτάσματα της περιοχής Sarir΄στην έρημο και να αφήσει για αργότερα τα κοιτάσματα στη θάλασσα. Γιατί όπως έδειξε η καταστροφή στο κόλπο του Μεξικού-προς το παρόν- δεν διαθέτει αξιόπιστη τεχνολογία για τέτοιο βάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου