Από το tvxsteam:
Η Βρετανία συζητούσε τα σχέδια για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ με μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου μόλις πέντε μήνες προτού εισβάλει στη χώρα μαζί με τις ΗΠΑ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Independent.
«Η Shell και η BP δεν μπορεί να μην έχουν ένα μερίδιο (στο Ιράκ)», φέρεται ότι δήλωσε ο Έντουαρντ Τσάπλιν, πρώην διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή, έπειτα από μια συνάντηση με πετρελαϊκούς ομίλους τον Οκτώβριο του 2002.
«Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε ένα δίκαιο κομμάτι της δραστηριότητας για τις βρετανικές εταιρείες στο Ιράκ μετά τον Σαντάμ», δήλωσε σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης. Ένα μήνα αργότερα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και πάλι την BP για να συζητήσουν τις ευκαιρίες στο Ιράκ «μετά την αλλαγή του καθεστώτος», αναφέρει η εφημερίδα. Η BP είπε στο υπουργέιο Εξωτερικών ότι το Ιράκ είναι «το σημαντικότερο από οτιδήποτε έχουμε δει ως τώρα», και ήθελε απεγνωσμένα να μπει εκεί μέσα και ανησυχούσε μήπως πολιτικές συμφωνίες της στερήσουν αυτή την ευκαιρία.
Η τότε υπουργός Εμπορίου Ελίζαμπεθ Σάιμονς διαβεβαίωσε τον πετρελαϊκό όμιλο ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως στις βρετανικές εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να δοθεί ένα μερίδιο από τα αποθέματα του Ιράκ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεδομένης της συμμετοχής του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στα αμερικανικά σχέδια.
Σχόλιο:
Για τον ίδιο λόγο μάλλον η τωρινή κυβέρνηση του Κάμερον πρωτοστατεί στη προσπάθεια του ΝΑΤΟ να ανατραπεί και το καθεστώς Καντάφι. Όχι προφανώς για ανθρωπιστικούς λόγους. Ελπίζουν -από το καθεστώς που θα αναδειχθεί- μεγαλύτερη πίτα από τα πετρέλαια της Λυβύης για τις βρετανικές εταιρείες πετρελαίου( το ίδιο και οι Γάλλοι συμπρωταγωνιστές για τις γαλλικές). Και το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος ο Καντάφι είχε δώσει άδεια στη ΒΡ για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, ανοικτά στον κόλπο της Σύρτης και σε βάθος 2000-2500 μέτρα(όπως στο Μεξικό). Όμως η ΒΡ φαίνεται ότι επιδιώκει να βάλει στο χέρι τα εύκολα και πλουσιότερα της Αφρικής κοιτάσματα της περιοχής Sarir΄στην έρημο και να αφήσει για αργότερα τα κοιτάσματα στη θάλασσα. Γιατί όπως έδειξε η καταστροφή στο κόλπο του Μεξικού-προς το παρόν- δεν διαθέτει αξιόπιστη τεχνολογία για τέτοιο βάθος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου