Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Πρώτη καταδίκη της Creta Farm για ρύπανση του περιβάλλοντος στο Ρέθυμνο

Δελτίο Τύπου
Με 1 χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 3.000 ευρώ, για ρύπανση του περιβάλλοντος με πρόθεση καταδικάστηκε ο πρόεδρος της Creta Farm από το Τριμελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου. Η απόφαση του δικαστηρίου που αφορά σε μία μόνο υπόθεση (Σεπτέμβριος 2005), ενώ βρίσκονται σε εκκρεμοδικία αρκετές ακόμα, αποτελεί μία πρώτη δικαίωση για τους κατοίκους της πολύπαθης περιοχής Λατζιμά Ρεθύμνου, η οποία υποβαθμίζεται διαρκώς από τη δεκαετία του '70 από τη λειτουργία των χοιροτροφικών μονάδων της γνωστής βιομηχανίας αλλαντικών.

Η απόφαση αναδεικνύει το βάσιμο των ισχυρισμών του Αρχιπελάγους για τις διαστάσεις που έχει λάβει το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή και αποτελεί απάντηση στην αγωγή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ που κατέθεσε προ μηνών η Creta Farm εναντίον του Αρχιπελάγους, του κ.Τσιμπίδη, Δ/ντή του Ινστιτούτου και του επικεφαλής του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, κ Λιοδάκη.

Θεωρούμε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, η οποία αποτελεί προάγγελο για τις επόμενες υποθέσεις που εκκρεμοδικούν, οι υπεύθυνοι της αλλαντοβιομηχανίας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην τοπική κοινωνία, το οικοσύστημα της περιοχής και θα προβούν στις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν το χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν διακατεχόμαστε από καμία εμπάθεια προς καμία εταιρεία και δεν επιδιώκουμε το κλείσιμο καμίας βιομηχανίας. Θεωρούμε ωστόσο αυτονόητο ότι οι σύγχρονες βιομηχανίες – ειδικά εκείνες των τροφίμων – προκειμένου να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές εντός και εκτός Ελλάδας, οφείλουν να σέβονται τους νόμους και ειδικά αυτούς που αφορούν στην οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής και τη δημόσια υγεία.


Αρχιπελάγος, ΙΘΠ - Η επιστημονική και ερευνητική ομάδα


Θαλάσσια Ερευνητική Βάση
Τ.Θ 229, 83 102, Όρμος Μαραθοκάμπου, Σάμος
Τηλ: 22730 37533, 22730 31862
Χερσαία Ερευνητική Βάση
Τ.Θ 1, 83 301,Ράχες - Ικαρία
Τηλ: 22750 41070, 22757 70638 Φαξ: 22750 41070

Γραφείο Διεκπεραίωσης
Μ. Βόδα 89, 10440 Αθήνα, τηλ 210 8253024
info@archipelago.gr
www.archipelago.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου