Από το: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=265055
Την παραγωγή γάλακτος, με θρεπτικές αξίες και αντιμικροβιακές ιδιότητες εφάμιλλες του μητρικού γάλακτος, ισχυρίζονται ότι πέτυχαν Κινέζοι επιστήμονες μέσα από γενετικά μεταλλαγμένες αγελάδες.
Στην προσπάθεια τους να κάνουν πιο θρεπτικό το αγελαδινό γάλα οι ερευνητές των Εργαστηρίων Αγροβιοτεχνολογίας του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιγκ Λι, σε συνεργασία με επιστήμονες της εταιρίας βιοτεχνολογίας GenProtein του Πεκίνου, εισήγαγαν με επιτυχία ανθρώπινα γονίδια σε 300 αγελάδες, οι οποίες στη συνέχεια παρήγαγαν «ανθρώπινο» γάλα.
Σύμφωνα με την κινεζική εργασία, που δημοσιέυθηκε στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με τις βρετανικές «Τέλεγκραφ» και «Ντέιλι Μέιλ», οι Κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι το γάλα που παρήγαγαν μπορεί να αντικαταστήσει το ανθρώπινο γάλα και εκτιμούν ότι σε περίπου μια δεκαετία θα διατίθεται στην αγορά.
Ωστόσο αναμένεται θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις ενάντιες στη βιοτεχνολογία και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, με κάποιες εκ των οποίων ήδη να έχουν εκφράσει αμφιβολίες τόσο για τη διατροφική ασφάλεια του νέου γάλακτος για τους ανθρώπους, όσο και για την μελλοντική υγεία των ίδιων των γενετικά τροποποιημένων αγελάδων.
Στον αντίποδα ο επικεφαλής της ομάδας των Κινέζων ερευνητών τόνισε ότι είναι δυνατό να «εξανθρωπιστεί» το αγελαδινό γάλα και επέμεινε ότι το μεταλλαγμένο γάλα είναι εξίσου ασφαλές με το γάλα από μη τροποποιημένα ζώα. Επίσης ανέφερε ότι το νέο γάλα έχει πιο έντονη γεύση, ενώ χωνεύεται ευκολότερα από το κανονικό αγελαδινό γάλα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Κινέζοι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές κλωνοποίησης για να εισάγουν τα ανθρώπινα γονίδια στο DNA των αγελάδων ράτσας «Χολστάιν» και στη συνέχεια τα γενετικά τροποποιημένα έμβρυα εμφυτεύτηκαν σε παρένθετες μητέρες αγελάδες. Τελικά, προέκυψαν αγελάδες που παρήγαγαν γάλα, το οποίο περιέχει λυσοζύμη, μια ανθρώπινη πρωτεΐνη με αντιμικροβιακές ιδιότητες, η οποία υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο μητρικό γάλα. Επίσης, πάλι μέσω γενετικής τροποποίησης, δημιουργήθηκαν αγελάδες που παρήγαγαν γάλα που περιείχε δύο άλλες ανθρώπινες πρωτεΐνες, την λακτοφερίνη και την άλφα-λακταλβουμίνη. Παράλληλα, οι Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν κατά περίπου 20% την περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά.
Σχόλιο: και αυτό το θεωρούν "ανάπτυξη" οι Κινέζοι επιστήμονες. Τη στιγμή που το 75% των ενήλικων ανθρώπων έχουν πρόβλημα με τη λακτόζη του γάλακτος(βλέπε ανάρτηση "ανθρώπινο γάλα-ζωϊκό γάλα" στο http://topikopoiisi.blogspot.com/2010/09/blog-post_10.html). Άλλο στόχο έχουν: να μετατρέψουν από τη μια τις αγελάδες που θα παράγουν το "ανθρώπινο" γάλα μέσω της πατέντας σε ιδιοκτησία των εταιρειών βιοτεχνολογίας και τους εκτροφείς τους σε υπαλλήλους τους και από την άλλη τις ανθρωπίνες μητέρες σε "παραγωγούς" εμβρύων μόνο ή και καθόλου, αφού ο στόχος των γενετιστών είναι και τα ανθρώπινα όντα να παράγονται στο εργαστήριο.
Η ζωή δεν πατεντάρεται!!!
Πέμπτη 7 Απριλίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου