Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ανθρώπινο γάλα από αγελάδες

Από το: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=265055


Την παραγωγή γάλακτος, με θρεπτικές αξίες και αντιμικροβιακές ιδιότητες εφάμιλλες του μητρικού γάλακτος, ισχυρίζονται ότι πέτυχαν Κινέζοι επιστήμονες μέσα από γενετικά μεταλλαγμένες αγελάδες.
Στην προσπάθεια τους να κάνουν πιο θρεπτικό το αγελαδινό γάλα οι ερευνητές των Εργαστηρίων Αγροβιοτεχνολογίας του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιγκ Λι, σε συνεργασία με επιστήμονες της εταιρίας βιοτεχνολογίας GenProtein του Πεκίνου, εισήγαγαν με επιτυχία ανθρώπινα γονίδια σε 300 αγελάδες, οι οποίες στη συνέχεια παρήγαγαν «ανθρώπινο» γάλα.
Σύμφωνα με την κινεζική εργασία, που δημοσιέυθηκε στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με τις βρετανικές «Τέλεγκραφ» και «Ντέιλι Μέιλ», οι Κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι το γάλα που παρήγαγαν μπορεί να αντικαταστήσει το ανθρώπινο γάλα και εκτιμούν ότι σε περίπου μια δεκαετία θα διατίθεται στην αγορά.
Ωστόσο αναμένεται θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις ενάντιες στη βιοτεχνολογία και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, με κάποιες εκ των οποίων ήδη να έχουν εκφράσει αμφιβολίες τόσο για τη διατροφική ασφάλεια του νέου γάλακτος για τους ανθρώπους, όσο και για την μελλοντική υγεία των ίδιων των γενετικά τροποποιημένων αγελάδων.
Στον αντίποδα ο επικεφαλής της ομάδας των Κινέζων ερευνητών τόνισε ότι είναι δυνατό να «εξανθρωπιστεί» το αγελαδινό γάλα και επέμεινε ότι το μεταλλαγμένο γάλα είναι εξίσου ασφαλές με το γάλα από μη τροποποιημένα ζώα. Επίσης ανέφερε ότι το νέο γάλα έχει πιο έντονη γεύση, ενώ χωνεύεται ευκολότερα από το κανονικό αγελαδινό γάλα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Κινέζοι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές κλωνοποίησης για να εισάγουν τα ανθρώπινα γονίδια στο DNA των αγελάδων ράτσας «Χολστάιν» και στη συνέχεια τα γενετικά τροποποιημένα έμβρυα εμφυτεύτηκαν σε παρένθετες μητέρες αγελάδες. Τελικά, προέκυψαν αγελάδες που παρήγαγαν γάλα, το οποίο περιέχει λυσοζύμη, μια ανθρώπινη πρωτεΐνη με αντιμικροβιακές ιδιότητες, η οποία υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο μητρικό γάλα. Επίσης, πάλι μέσω γενετικής τροποποίησης, δημιουργήθηκαν αγελάδες που παρήγαγαν γάλα που περιείχε δύο άλλες ανθρώπινες πρωτεΐνες, την λακτοφερίνη και την άλφα-λακταλβουμίνη. Παράλληλα, οι Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν κατά περίπου 20% την περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά.
Σχόλιο: και αυτό το θεωρούν "ανάπτυξη" οι Κινέζοι επιστήμονες. Τη στιγμή που το 75% των ενήλικων ανθρώπων έχουν πρόβλημα με τη λακτόζη του γάλακτος(βλέπε ανάρτηση "ανθρώπινο γάλα-ζωϊκό γάλα" στο http://topikopoiisi.blogspot.com/2010/09/blog-post_10.html). Άλλο στόχο έχουν: να μετατρέψουν από τη μια τις αγελάδες που θα παράγουν το "ανθρώπινο" γάλα μέσω της πατέντας σε ιδιοκτησία των εταιρειών βιοτεχνολογίας και τους εκτροφείς τους σε υπαλλήλους τους και από την άλλη τις ανθρωπίνες μητέρες σε "παραγωγούς" εμβρύων μόνο ή και καθόλου, αφού ο στόχος των γενετιστών είναι και τα ανθρώπινα όντα να παράγονται στο εργαστήριο.
Η ζωή δεν πατεντάρεται!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου