Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Αποσύρονται τα μπλόκα, μετά από «ανακωχή», στην Κερατέα, όμως το τοπίο παραμένει θολό


Εκτόνωση της κατάστασης στην Κερατέα φαίνεται ότι επιτεύχθηκε, μετά τη συνάντηση στο υπουργείο "Προστασίας του Πολίτη" μεταξύ του υπουργού Χρήστου Παπουτσή, του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου και του δημάρχου Λαυρεωτικής Κωνσταντινου Λεβαντή, καθώς συμφωνήθηκε η αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και η ταυτόχρονη αποχώρηση των κατοίκων από τα μπλόκα.
Μάλιστα καθορίστηκε και το πρώτο ραντεβού- την Πέμπτη του Πάσχα- της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη με τους φορείς της περιοχής της Κερατέας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις για τον ΧΥΤΥ της περιοχής, ώστε να μην προχωρήσουν οι εργασίες στο Οβριόκαστρο.
Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την πρότασή τους, αλλά άλλαξε ταχτική στο θέμα και θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιστάσεις της τοπικής κοινωνίας-όχι πια με τα ΜΑΤ, που δεν κατάφερε ως τώρα- αλλά με τις διαπραγματεύσεις. Γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε αμέσως μετά ότι: " Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου στην Κερατέα δεν αλλάζει. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, αποφασίστηκε να συζητηθούν με τους κατοίκους, διάφορους φορείς και τα αρμόδια υπουργεία, σχέδια ώστε λεπτομέρειες της υλοποίησης να γίνουν καλύτερες". Και συνέχισε: "Τις μελλοντικές αντιδράσεις δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε, όμως το έργο της κυβέρνησης θα προχωρήσει, υπάρχει νόμος και απόφαση της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα βρέθηκε ένας τρόπος να εκτονωθεί η κατάσταση και κάποιες λεπτομέρειες του σχεδίου μπορούν να συζητηθούν, όπως ως προς τον φορέα διαχείρισης".
Θέλει να χρυσώσει το χάπι η κυβέρνηση. Από κει και πέρα μένει στην τοπική κοινωνία -και σε όσους της συμπαραστέκονται- να οριοθετήσει τη στάση, την αντίδραση και τον αγώνα της απέναντι στον τυχόν εμπαιγμό της κυβέρνησης, που προδιαγράφεται ήδη.

2 σχόλια:

  1. Βανδαλισμούς από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Κερατέα καταγγέλλει ο πρώην δήμαρχος.
    Τον λόφο του Οβριόκαστρου επανάκτησαν οι κάτοικοι, μετά την απομάκρυνση και των τελευταίων αστυνομικών δυνάμεων. Η εικόνα που αντίκρισαν όμως ήταν καμένα πυροφυλάκια, δέντρα και θάμνους, καθώς και σωρούς σκουπιδιών.
    Τα πέντε συνολικά ξύλινα φυλάκια που είχαν χτιστεί από τον Δήμο Κερατέας το 2007 για πυροπροστασία, τελικά έγιναν κάρβουνο. Οτιδήποτε τόσο μέσα στα φυλάκια όσο και έξω από αυτά, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη, είχε καεί. Καναπέδες, καρέκλες, δέντρα και θάμνοι. Κάποια παρατημένα αυτοκίνητα είχαν αναποδογυριστεί, από ένα είχαν αφαιρέσει τα ελαστικά, ενώ ένα φορτηγό του δήμου είχε καταστραφεί.
    «Οι δυνάμεις της Αστυνομίας, που είχαν αποκλείσει το χώρο, συστηματικά κατέστρεφαν τις εγκαταστάσεις του δήμου. Επισημάναμε πως οι βανδαλισμοί έπρεπε να σταματήσουν, κάτι το οποίο μας εγγυήθηκε ο αστυνομικός διευθυντής, όμως, εκ των υστέρων, διαπιστώσαμε μεγαλύτερη ένταση και μίσος..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού απορριμμάτων, οι κάτοικοι πιστεύουν ότι νίκησαν. «Το Οβριόκαστρο είναι για μας κόκκινη γραμμή», λένε.
    Πηγές της συντονιστικής επιτροπής και του δήμου εκτιμούν ότι οι δηλώσεις των υπουργών περί πραγματοποίησης του ΧΥΤΑ στην Κερατέα πραγματοποιούνται προκειμένου η κυβέρνηση να μην εμφανιστεί ηττημένη σε ένα ζήτημα που απασχόλησε την κοινή γνώμη επί μακρόν. «Σε πολλά σημεία της χώρας υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα εξαιτίας έργων διαχείρισης απορριμμάτων και δεν θέλουν να δώσουν το μήνυμα ότι δυναμικές κινητοποιήσεις σαν αυτή μπορούν να τα ανακόψουν», υποστηρίζουν.
    http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=270009

    Η αντιπρόταση του δήμου Κερατέας

    Η αντιπρόταση του δήμου πάντως αφορά εγκατάσταση εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων μόνο της ευρύτερης περιοχής, πιθανώς με τεχνολογία αεριοποίησης, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του, εντός του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ.). Το κόστος υπολογίζεται να ανέλθει στα 35 εκατ. ευρώ.
    «Εχουμε ήδη συντάξει προμελέτη. Θα το κατασκευάσει ο φορέας του ΒΙΟ.ΠΑ., όπου συμμετέχει ο δήμος με 30%. Τα έργα μπορούν να αρχίσουν άμεσα. Ζητάμε να χαρακτηριστεί το εργοστάσιο μέσης όχλησης, ώστε να επιτραπεί η χρήση. Ταυτόχρονα θα εντείνουμε τις προσπάθειες για ανακύκλωση και μείωση του όγκου απορριμμάτων», τονίζει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή