Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Εργαστήρι για την τροφή


Η τροφή είναι κάτι φαινομενικά άσχετο με τη φυσική δόμηση. Παρόλα αυτά η στάση μας απέναντι της, μπορεί οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα: αυτάρκεια, χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, ποιότητα ζωής.
Στα τέλη του Νοέμβρη λοιπόν, οργανώνουμε την πρώτη συνάντηση – εργαστήριο με θέμα την τροφή. Στο ορειβατικό καταφύγιο του Κισσάβου θα περάσουμε τρεις μέρες προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε ένα διατροφικό μοντέλο με γνώμονα την ποιότητα, την αυτάρκεια και το χαμηλό αποτύπωμα.
Για τρείς μέρες θα κινούμαστε στον ορεινό όγκο του Κισσάβου συλλέγοντας την περισσότερη από την τροφή που θα καταναλώσουμε, θα μαγειρέψουμε όλοι μαζί με ξεχασμένες μεθόδους και θα δούμε πως μπορούμε να αποθηκεύσουμε για πολύ καιρό το περίσσευμα.
Το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται από το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας και το ftiaxno.gr
Θεματολογία:
Καλλιέργεια με φυσικές μεθόδους – φυσικά αγροκτήματα/λαχανόκηποι. (Παναγιώτης Μανίκης – Κέντρο φυσικής καλλιέργειας)
Συντήρηση και διατήρηση τροφίμων. Ξήρανση, χυμοί, μαρμελάδες, κομπόστες, σάλτσες, ζυμαρικά, τραχανάδες, ελιές, παστά. (Ελισσώ Μητράκου, Παναγιώτης Μανίκης, Θάνος Κοζανιτάς, Θοδωρής Κολιόπουλος)
Μανιτάρια. Συλλογή μαγείρεμα και διατήρηση. (Λιαρατσίκας Θόδωρος – Μανιταρόφιλοι Λάρισας)
Τυριά, γιαούρτια. ζωικά (Θοδωρής Κολιόπουλος - ftiaxno.gr) και φυτικά (Ελισσώ Μητράκου)
Ψωμί (Ελισσώ Μητράκου)
Φάρμακα από φυτά (Θοδωρής Κολιόπουλος - ftiaxno.gr)
Χορτοφαγία (Παναγιώτης Παρασκευόπουλος – cob.gr)
Άπυρη δίαιτα (Ελισσώ Μητράκου)
Οικιακή κομποστοποίηση (Νίκος Κοντονίκας – cob.gr)
Κελάρια για συντήρηση τροφίμων (Γιάννης Παπαθεοδώρου – cob.gr)

Η διατροφή θα είναι χορτοφαγική. Ένα μέρος της θα το συλλέξουμε μαζί (μήλα, κάστανα, κούμαρα, μανιτάρια, άγρια χόρτα και βότανα ενώ το υπόλοιπο θα βασίζεται σε καθαρά φυσικά προϊόντα.
Στο τέλος θα μοιραστούν παραδοσιακοί σπόροι και φυλλάδια για τις περισσότερες διαδικασίες.

Χρόνος: Από την Παρασκευή 25 του Νοέμβρη μέχρι και την Κυριακή 27. Επειδή το θέμα τροφή είναι δύσκολο να εξαντληθεί μέσα σε τρείς (κουτσουρεμένες) μέρες, καλά είναι να βρίσκεστε στο καταφύγιο νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Αν "μαζευτούμε αρκετοί που μπορούμε να βρισκόμαστε στο χώρο του εργαστηρίου από την Πέμπτη, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με μια επιπλέον επιβάρυνση 15 ευρώ ανά άτομο.
Τόπος: Το ορειβατικό καταφύγιο του Κισσάβου. Σε υψόμετρο 1600 μέτρων, ακριβώς κάτω από τον κώνο της κορυφής. Η διαμονή αλλά και όλες οι στεγασμένες

1 σχόλιο:


  1. ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ.

    https://www.facebook.com/groups/amesodimokratiko/ Δεν είναι σκονισμένοι τόμοι στα ράφια μιας επιβλητικής βιβλιοθήκης ! Δεν πρόκειται για τσιτάτα που αποστήθισε με κόπο κάποιος περισπούδαστος επαναστάτης για να έχει κάτι να λέει στο καφενείο...δεν είναι χόμπυ που θα το βαρεθούμε, δεν είναι τρόπος να ξεχωρίσουμε .....ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΖΩΗ , ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ , ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ! Αυτό ( και αμέτρητα ακόμη κομμάτια που τα βάζει ο καθένας που έρχεται απο δω ) είναι το ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ! Γκρεμίστε τους τοίχους του φίλοι και σύντροφοι , χαλάστε τις κλειδαριές ! Απλώστε το ως εκεί που φτάνει η καρδιά σας , η φαντασία σας , μην κάνετε οικονομία στα όνειρά σας ! Ο πολύχρωμος ουρανός του ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ , είναι δικός μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή