Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Θα καταρρεύσει σύντομα αυτή η κυβέρνηση «εκτάκτου ανάγκης»;

Οι κριτικές έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι περισσότερες εστιάζουν στον τρόπο, με τον οποίο προέκυψε αυτή η κυβέρνηση. Ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που επέβαλλαν οι “αγορές”, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η παγκόσμια οικονομική ελίτ, η Ε.Ε. και η Γερμανία κτλ. Και αυτό για να περιορίσει τη «δημοκρατία», να υπογράψει συμφωνίες εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας για τη «σωτηρία» της ντόπιας ελίτ και όχι του ίδιου του λαού κ.λπ. Κάποιες μάλιστα κριτικές παρουσιάζουν την εικόνα μιας χώρας που θα βρίσκεται υπό κατοχή μιας καινούργιας «κοινοβουλευτικής χούντας» και αυτό γιατί δεν καλέσθηκε ο λαός να αποφασίσει με εκλογές για τη «σωτηρία» του.
Εάν η πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ οδηγούσε σε εκλογές, αυτό θα ερμηνεύονταν από το κίνημα των «από κάτω», σαν μια πρώτη νίκη. Έπεσε ο πρώτος, σειρά έχει ο δεύτερος, ο τρίτος…, ώσπου να γίνει μια κυβέρνηση «των από κάτω». Αυτό θα έπρεπε να αποφευχθεί οπωσδήποτε από τη μεριά της ελληνικής ελίτ.
Έτσι το γνωστό: « στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», έγινε επίκαιρο, αλλά αντίστροφα: η κοινοβουλευτική δημοκρατία έγινε αδιέξοδο για την άρχουσα τάξη. Γιατί μέσα σε συνθήκες οικονομικής, οικολογικής κατάρρευσης και κοινωνικής πόλωσης, υπάρχει ο κίνδυνος, ακόμα και αυτό το άθλιο σύστημα εξαπάτησης του λαού-που είναι η αστική δημοκρατία- να χρησιμοποιηθεί από τους «από κάτω» σαν ένα μέσο για να παρέμβει στις πολιτικές εξελίξεις. Έστω κι αν αυτό γίνει με τρόπο στρεβλό και επί της ουσίας χωρίς μεγάλη σημασία για τον αγώνα τους.
Έτσι προέκυψε η σημερινή κυβέρνηση, η οποία έχει τα χαρακτηριστικά του πολιτικού διαλύματος(με τη χημική έννοια του όρου, όπου αναμειγνύονται διάφορα πολιτικά υλικά στο πολιτικό υγρό, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ο στόχος της σωτηρίας του ελληνικού καπιταλισμού). Το κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, μαζί με το κόμμα της δεξιάς και μαζί με την ακροδεξιά.
Πιστεύει η ελληνική και η ευρωπαϊκή ελίτ ότι μπορεί να καταφέρει με μια τέτοια κυβέρνηση;
Τα ΜΜΕ και η πλειοφηφία του πολιτικού προσωπικού, υποστηρίζουν ότι έτσι θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, στις διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Η ευρωπαϊκή οικονομική ελίτ δεν ήταν διατεθειμένη να δανείζει μια χώρα, στην οποία η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή, αν δεν επιβάλλονταν μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης για να αντιμετωπίσει και εξορκίσει το φάσμα της εξέγερσης των «από κάτω». Να οδηγήσει σε αδυναμία παρέμβασης, απαγοήτευσης, παραίτησης και αδράνειας τους «από κάτω». Όπως έγινε –σε άλλες συνθήκες βέβαια-με τη χούντα το 1967 ή με τον Μεταξά, που έγινε δικτάτορας μόνο όταν το κίνημα, μετά την αποτυχία της εξέγερσης στη Θεσσαλονίκη, αποπροσανατολίστηκε και οδηγήθηκε σε αδράνεια.
Αν τα καταφέρει λοιπόν να αποπροσανατολίσει και ξεγελάσει το κίνημα των προηγούμενων μηνών και να διαμορφώσει μια συναίνεση, ώστε να κερδίσει μια κάποια εμπιστοσύνη και μια περίοδο χάριτος κυρίως από τη μεσαία τάξη-που ελπίζει πάντα να μη περάσει και αυτή στους «από κάτω»- τότε δεν θα καταρρεύσει.
Και υπάρχουν αυτές οι πιθανότητες, γιατί μέχρι τώρα το κίνημα είχε απέναντί του μια ετοιμόρροπη κυβέρνηση, η οποία από απεργία σε απεργία έχανε και από κάποιους βουλευτές, δημιουργώντας στους εργαζόμενους την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να την πιέσει, ακόμα και να την ανατρέψει. Τώρα θα έχει απέναντί του το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλίου, με εξαίρεση την αριστερά. Η ελίτ πιστεύει ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσει απόγνωση στους από κάτω, ώστε να πάψουν να κατεβαίνουν στο δρόμο. Από την άλλη μια τέτοια κυβέρνηση, μόνο με εξέγερση μπορεί να πέσει. Όμως απέχουμε μάλλον πολύ από μια τέτοια αναμέτρηση.
Προτείνονται βέβαια από διάφορες πλευρές αυτού του κινήματος να δημιουργηθούν διάφορα «μέτωπα», που να αναδυθούν σαν τα υποκείμενα αυτής της σύγκρουσης και ανατρέποντάς την να έχουν συνθέσει τον «άλλο πόλο» εξουσίας στο πολιτικό σύστημα ή να οδηγήσουν σε καινούργιο σύνταγμα που θα προκύψει από μια εθνοσυνέλευση των «από κάτω». Όμως μια τέτοια σύνθεση θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει, ώστε να μπορούσε να αντιμετωπίσει ήδη τη σημερινή κυβέρνηση «σωτηρίας» της ελίτ. Για να γίνει μια τέτοια σύνθεση στη συνέχεια, από ότι φαίνεται θα χρειασθεί αρκετός πολιτικός χρόνος, περισσότερος από αυτόν που θα παραμείνει στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση.
Αλλά ας μην είμαστε εκ των προτέρων απαισιόδοξοι. Θα φανεί σύντομα αν θα είναι δυνατή μια τέτοια εξέλιξη στα πλαίσια του κινήματος. Η πρώτη σοβαρή επόμενη σοβαρή μάχη θα είναι η διαδήλωση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου