Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η Ταϋλάνδη ψάχνει για νέα...πρωτεύουσα






Φαίνεται σαν αστείο, αλλά οι τελευταίες και προηγούμενες πλημμύρες στην πρωτεύουσα Μπαγκόγκ, οδήγησαν 20 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να προτείνουν στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση να διερευνήσει τις δυνατότητες μεταφοράς της πρωτεύουσας.
Η αιτία των πλημμυρών είναι ένας συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής-που έχει σαν αιτία το παγκοσμιοποιημένο μοντέλο ανάπτυξης- και του είδους ανάπτυξης που ακολουθήθηκε και στη χώρα.
Λόγω κλιματικής αλλαγής ο ποταμός του Μπαγκόγκ Chao Phraya, φέρνει όλο και περισσότερα νερά στην πρωτεύουσα. Λόγω της αλόγιστης μεγέθυνσης της πρωτεύουσας όλα αυτά τα χρόνια, και λόγω της ασταμάτητης άντλησης των υπόγειων υδάτων της περιοχής και της αλόγιστης χρήσης τους, δημιουργούνται σιγά –σιγά στο υπέδαφος πολλά κενά. Το αποτέλεσμα είναι ότι από το 1970 και μετά, κάθε χρόνο υπάρχει καθίζηση του εδάφους κατά 10 εκατοστά το χρόνο(σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας).
Ο συνδυασμός λοιπόν αυτός θα έχει σαν αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια να κάνουν το γύρο του κόσμου πιο συχνά εικόνες του Μπαγκόγκ σαν των φωτογραφιών που βλέπετε.
Και όλο πιο συχνά θα κηρύσσεται η πρωτεύουσα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».
Όσον αφορά στις τελευταίες πλημμύρες δεν προβλέπεται να αποσυρθούν τα νερά πριν τη πρωτοχρονιά, τουλάχιστον από τα περίχωρα της πόλης. Τα αποτελέσματά τους δε είναι μια γεύση για το τι καταστροφικές επιπτώσεις θα έχουν και οι μελλοντικές:
πέθαναν 550 άνθρωποι, συνεχίζεται η επίδρασή τους στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων(το δείχνουν οι φωτογραφίες), χιλιάδες επιχειρήσεις και εργοστάσια είναι πλημμυρισμένα ακόμα και δεν παράγουν, η οικονομική καταστροφή είναι πελώρια. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας(ενός οικονομικού "τίγρη" στην ΝΑ Ασία) προβλέπεται να πέσει-λόγω μόνο των πλημμυρών-από το 4,1% πολύ πιο κάτω από το 2,6%, που εκτίμησε στην αρχή η εθνική τράπεζα της χώρας.
Φαίνεται καθαρά και σε αυτή την περίπτωση ότι οι κλιματικές αλλαγές, λογω του ότι εξακολουθεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα να στηρίζει ένα αναπτυξιακό μοντέλο που αυξάνει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, θα παράξουν τέτοιες οικονομικές και κοινωνικές καταστροφές, που οι αντίστοιχες της κρίσης των χρεών θα ωχριούν μπροστά τους.

Βλέπε και παλιά ανάρτησή μας για τις ανοιξιάτικες καταστροφές στη Ταϋλάνδη:http://topikopoiisi.blogspot.com/2011/04/blog-post_5902.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου