Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Η... σωτήρια συμφωνία


Από τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ
Μας είπαν ότι χωρίς τη νέα δανειακή σύμβαση (και τα μέτρα που τη συνοδεύουν...) η χώρα κατεβάζει ρολά, πτωχεύει, επιστρέφει στη δραχμή, παύει να υπάρχει!
Το συμπέρασμα που έβγαινε από τα λεγόμενά τους ήταν ότι με τη συμφωνία αυτή η κυβέρνηση Παπανδρέου (στο βαθμό που συμμετείχε στην επίτευξή της...) είχε καταφέρει κάτι πολύ ευεργετικό για τον Ελληνα πολίτη και σωτήριο για τον τόπο.
ΘΑ περίμενε κανείς έπειτα απ' όλ' αυτά ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του θα στρώνονταν αμέσως στη δουλειά για να κάνουν το ταχύτερο δυνατόν πράξη όσα υποσχόταν η νέα συμφωνία. Ομως, όλως περιέργως, η κυβέρνηση δεν φάνηκε διατεθειμένη να προχωρήσει. Και μέσω δημοψηφίσματος αποφάσισε να ζητήσει συνευθύνη από το λαό. Ενδεχομένως, για να μην κινδυνεύσουν κορυφαία στελέχη της με μελλοντικές παραπομπές, ή και με «νέο Γουδί» όπως φοβούνταν κάποια από αυτά...
ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΑ πράγματα. Γιατί, μια συμφωνία που θα έσωζε τη χώρα, πώς αλήθεια θα έθετε σε τόσο σοβαρό κίνδυνο εκείνους που θα έσπευδαν να την υλοποιήσουν; Και κάτι ακόμα: Γιατί αυτό το νέο δάνειο και τα συνακόλουθά του θα έπρεπε να εγκριθούν απ' ευθείας από το λαό, όταν το Μνημόνιο του 2010 δεν πέρασε καν από τη Βουλή; Δύο μέτρα και δύο σταθμά για δύο εξίσου... σωτήριες συμφωνίες! Εκτός αν οι μάγκες ήξεραν κάτι που αρνούνταν να πουν στο λαό.
ΕΚ ΤΩΝ πραγμάτων, ή και κατόπιν σκηνοθεσίας, το δημοψήφισμα προσέκρουσε στους βράχους των Βρυξελλών και οι εμπνευστές του αναγκάστηκαν να μαζέψουν άρον άρον τα συντρίμμια του. Οχι όμως και την αμετακίνητη απόφασή τους να μοιραστούν την ευθύνη της συμφωνίας με κάποιον άλλο. Πόσω μάλλον αφού τώρα διέθεταν και την υποστήριξη των επικυριάρχων.
Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ στόχος τους ήταν ο Σαμαράς και η Ν.Δ. που εκάμφθησαν, κάτω από το βάρος των αδέξιων χειρισμών τους και την πίεση των Ευρωπαίων και της κοινής γνώμης. Με την τελευταία να παίρνει έτσι εν αγνοία της μέρος σε ένα άτυπο δημοψήφισμα, το οποίο επί της ουσίας αναπλήρωσε εκείνο που ατυχώς είχε εμπνευστεί ο πρωθυπουργός της χώρας.
ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΟ σημείο της όλης συμπαιγνίας, η θυσία του Γ. Παπανδρέου. Για το καλό του τόπου, για το καλό της παράταξής του, ή απλά για ν' αποφύγουμε, πρώτος αυτός και κατόπιν όλοι εμείς, τα χειρότερα;
ΠΑΝΤΩΣ, τώρα, και με τα δύο κόμματα εξουσίας στην κυβέρνηση ο λαός δικαιούται να εισπράξει στο μέγιστο βαθμό τα αγαθά τής... σωτήριας συμφωνίας, που όμως προκαλεί τρόμο και στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ. Γιατί οι εκλογές μπορεί να μη γίνουν αύριο, αλλά δεν είναι και πολύ μακριά...
fsyrigos@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου