Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Έως ένα μήνα καθυστέρησε η μετανάστευση πτηνών στη Βόρεια Ευρώπη


Έως και ένα μήνα καθυστέρησε φέτος η μετανάστευση κάποιων πτηνών για το χειμώνα στους υδροβιότοπους της Βόρειας Ευρώπης, σύμφωνα με Φινλανδούς επιστήμονες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι χήνες, πάπιες και κύκνοι μεταξύ άλλων πτηνών, αλλάζουν συνήθειες προκειμένου να προσαρμοστούν στην αύξηση των θερμοκρασιών.
Παράλληλα, στη Βρετανία, το Wildfowl and Wetlands Trust είδε μείωση των πληθυσμών πτηνών, την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι κάποια πουλιά δεν πετούν πλέον τόσο μακριά, ενώ την ίδια τάση κατέγραψε και η Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών, κατά την οποία οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες φέτος είχαν εκτεταμμένες αρνητικές συνέπειες για την άγρια ζωή γενικότερα.
«Κάτι που διαπιστώθηκε μέσω της δικής μας, αλλά και προηγούμενων ερευνών, είναι ότι η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται ακόμη πιο γρήγορα από αυτήν του ατμοσφαιρικού αέρα».Λένε οι Φιλανδοί.
Την ίδια ώρα, έκκληση για τη διάσωση των μεταναστευτικών πτηνών της Βρετανίας και της Ευρώπης γενικότερα απευθύνουν οικολογικές οργανώσεις, προειδοποιώντας ότι οι πληθυσμοί ειδών, όπως ο κούκος ή το αηδόνι, συρρικνώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς στη Γηραιά Ήπειρο.
«Τα μεταναστευτικά πτηνά συνδέουν την Ευρώπη και την Αφρική, διασχίζοντας τα σύνορα, τις κουλτούρες και τις ζωές μας. Εκατομμύρια πτηνά πραγματοποιούν αυτό το απίστευτο, μεγάλης απόστασης ταξίδι δυο φορές το χρόνο, όμως οι αριθμοί και στις δύο ηπείρους μειώνονται δραματικά». Λένε οι Άγγλοι.

Όλοι αυτοί οι επιστήμονες και οργανισμοί θα πρέπει κάποια στιγμή να μας πούνε ότι η αλλαγή του κλίματος-από τον παγοσμιοποιημένο καπιταλισμό-συρρικνώνοντας τη βιόσφαιρα θα έχει επιπτώσεις και στον άνθρωπο της Β.Ευρώπης, γιατί αυτός μπορεί να σκέφθεί ότι είναι καλό για αυτόν που δεν μεταναστεύουν τα πουλιά, αφού θα τα έχει συνέχεια κοντά του. Τέτοιες σκέψεις ακούω να διατυπώνονται π.χ. από απλούς Γερμανούς(αυτό τον καιρό βρίσκομαι στη Γερμανία): τι καλά που αλλάζει το κλίμα και έχουμε και εμείς ζεστά καλοκαίρια και ήλιο μέχρι αργά το φθινόπωρο(σημειωτέον ότι ο φετινός Νοέμβρης ήταν ο πιο ζεστός και ξηρός Νοέμβρης που θυμούνται οι σημερινοί Γερμανοί, ενώ στη Βαυαρία είχαν ανεξήγητες πυρκαγιές σε δάση πριν λίγες μέρες και αυτόν τον καιρό οι μεγάλες μαούνες δε μπορούν να κυκλοφορήσουν στον Ρήνο). Δεν σκέφτονται, ούτε τους ενδιαφέρει τους περισσότερους, ότι από την αλλαγή του κλίματος υποφέρουν πολλοί άνθρωποι, αλλού σε άλλες περιοχές σε αυτόν τον πλανήτη!
Πηγή: tvxsteam tvxs.gr/node/76663

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου