Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Όχι στη Χούντα των τραπεζών, του Μνημονίου και των Αγορών

Μοιάζει με κακόγουστη φάρσα.
Πριν από 38 χρόνια, η ριζοσπαστική νεολαία, μερικές εκατοντάδες παθιασμένοι αγανακτισμένοι μακριά από κομματικούς ινστρούχτορες, κατάφεραν να ρίξουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών που στήριζε η υπερατλαντική οικονομική ελίτ.
Σήμερα, 38 χρόνια μετά βιώνουμε τη Χούντα της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ, του τέταρτου οικονομικού Ράιχ, των πρωθυπουργών του πολυεθνικού τραπεζικού λόμπι και της εθνικοσοσιαλιστικής κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), που υπουργοποίησε ακροδεξιούς- φασίστες, νοσταλγούς του Χίτλερ, του Μεταξά και του Παπαδόπουλου.

Η Χούντα του Μνημονίου, των παρανοϊκών Αγορών και του ξοφλημένου καπιταλιστικού μοντέλου, πρέπει να γίνει παρελθόν πριν διαμορφώσει ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες (φτώχεια, ανεργία) για να εκκολαφτεί το φίδι του ρατσισμού και του εθνικισμού, του συντηρητισμού και της ανελευθερίας.
Ο πολύμορφος αγώνας πρέπει να ενταθεί σε όλα τα επίπεδα, θεσμικά και εξωθεσμικά, με στόχο να απαξιωθεί η οικονομία του χρήματος και των ιδιωτικών τραπεζών, καθώς και η πολιτική ολιγαρχία που τη συντηρεί.

Αποσύρουμε τις καταθέσεις μας από πολυεθνικές ιδιωτικές τράπεζες και επενδύουμε σε τοπικά μη-κερδοσκοπικά πιστωτικά ιδρύματα κοινωφελούς χαρακτήρα και κοινωνικές- ηθικές τράπεζες, συμμετέχουμε σε τοπικά ανταλλακτικά δίκτυα χωρίς χρήματα και συνεταιρισμούς παραγωγών- καταναλωτών, οργανώνουμε συνεταιρισμούς λαϊκής βάσης για την αυτοδιαχείριση της τροφής, της ενέργειας και της υγείας, επανακτούμε το δημόσιο χώρο και ανακαταλαμβάνουμε αναξιοποίητες εκτάσεις και κτήρια, συμμετέχουμε σε λαϊκές συνελεύσεις και αμεσοδημοκρατικές διεργασίες, αποκεντρωνόμαστε στην ύπαιθρο και διαμορφώνουμε οικοκοινότητες, καλλιεργούμε τη γη και συμβιώνουμε με τη φύση.
Φόβος τέλος. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Ηλιόσποροι

Ηλιόσποροι - δίκτυο πληροφόρησης και ενεργοποίησης νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία /// www.iliosporoi.net /// www.myspace.com/iliosporoi /// iliosporoi facebook /// iliosporoi twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου