1. Η Γερμανία στα τέλη του 2010 είχε εγκατεστημένα περίπου 17.000MW Φωτοβολταϊκών (Φ/Β) τα οποία κάλυψαν ~2% των αναγκών της. Από αυτά, τα ~7.000MW εγκαταστάθηκαν μέσα στο 2010. Το 2011 εκτιμάται ότι θα εγκαταστήσει άλλα 5-6.000MW.
2. Στις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, η ίδια εγκατάσταση Φ/Β παράγει ~50% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τη Γερμανία
3. Ένα MW Φ/Β απαιτεί έκταση ~10-15 στρεμμάτων.
4. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πως το 2020 το 40% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού θα προέρχεται από ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΚΑ αυτό απαιτεί 2.200MW Φ/Β. Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φ/Β προτείνει διαφορετικό μίγμα ΑΠΕ με τα ΦΒ να συνεισφέρουν ~6.500MW. Σήμερα υπάρχουν εγκατεστημένα ~350MW.
5. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 4 βιομηχανίες κατασκευής Φ/Β συνολικής δυναμικότητας ~200MW ετησίως. Πρόκειται για πολύ μικρές μονάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κυρίως λόγω οικονομιών κλίμακας. Τα νέα εργοστάσια παραγωγής Φ/Β είναι πλέον δυναμικότητας της τάξης των 1.000MW ετησίως. Πέρα από το κόστος, λόγω κοινής αγοράς είναι σχεδόν αδύνατο να μπουν όροι που να ευνοούν την εγκατάσταση Φ/Β που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Εκτιμάται πως το 15% του συνολικού τζίρου Φ/Β σήμερα αφορά ελληνικές επιχειρήσεις (κυρίως βάσεις στήριξης κλπ)
6. Για κάθε Φ/Β MW, υπολογίζεται πως δημιουργούνται περίπου 20 εργατοέτη στην παραγωγή και άλλα 10 για μελέτες-εγκατάσταση-εμπορία.
7. Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών καλύπτει σήμερα το 7% της κατανάλωσης στο ελληνικό ηπειρωτικό σύστημα, με εισαγωγές από Τουρκία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ και εξαγωγές προς Αλβανία και Ιταλία.
8. Εκτός από τα Φ/Β υπάρχουν και τα ηλιακά θερμικά (ΗΘ) συστήματα, τα οποία έχουν το πλεονέκτημα πως η παραγωγή τους συνεχίζει (μειούμενη) και μετά τη δύση του ηλίου.
Οι κατάλληλες προτάσεις, όσον αφορά στις φ/β εγκαταστάσεις για την Ελλάδα λοιπόν θα μπορούσαν να είναι του τύπου:
• Απόλυτη προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη διαχείριση της ζήτησης.
• Εξασφάλιση πως πρώτα θα καλύψουν τη συνεισφορά τους στην επίτευξη του εγχώριου στόχου ΑΠΕ (τόσο για το 2020 όσο και για το 2050!) με τερματισμό των εισαγωγών και χωρίς επανάπαυση πως δε χρειαζόμαστε και άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ. Όχι μείωση της επιδότησης της κιλοβατώρας(που ζητάει η τρόικα)
• Πρώτη προτεραιότητα στην εγκατάσταση Φ/Β στον κτιριακό τομέα-ο Σύνδεσμος Φ/Β εκτιμά πως στο σημερινό απόθεμα κτιρίων υπάρχει θεωρητικό αξιοποιήσιμο δυναμικό της τάξης των 10.000 MW. Να επισπευστεί η υποχρέωση για τα νεόδμητα (μεγάλα) κτίρια να καλύπτουν την ετήσια ηλεκτρική τους κατανάλωση από Φ/Β. Δεύτερη προτεραιότητα μικρού μεγέθους φ/β εγκαταστάσεις.
• Αν πρόκειται για ΦΒ/ΗΘ μεγάλης κλίμακας: με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη γεωργία και το τοπίο, κατόπιν συζήτησης και διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία για περιοχές που θα μπορούσαν να τις φιλοξενήσουν, σε κάθε Περιφέρεια.
• Δεσμεύσεις πως το σύνολο των ΦΒ/ΗΘ που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα θα έχουν κατασκευαστεί εγχώρια.
Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου