Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Αντίσταση ενάντια στη "φτωχοποίηση" της κοινωνίας και του περιβάλλοντος

Το κίνημα των πολιτών ενάντια στη "μνημονιακή" πολιτική κατάφερε μέχρι στιγμής να αλλάξει την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση "εθνικής" σωτηρίας(ή όπως αλλιώς μπορεί να την ονομάσει κανείς). Αυτή όμως είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ακόμα σκληρότερα "μνημόνια" και "χαράτσια", που θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη "φτωχοποίηση" όχι μόνο των "από κάτω", αλλά και του περιβάλλοντος(επενδύσεις φαστ τράκ σε απροστάτευτες 'Ελεύθερες ζώνες"). Επειδή αυτή η διαδικασία δεν θα γίνει υπέρ της μελλοντικής ποιότητας ζωής των κατοίκων της χώρας-όπως υποστηρίζουν-αλλά υπέρ της ανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων της ελίτ, δεν έχει να κάνει με την εθελοντική αποανάπτυξη-που θα ήθελαν να υποστηρίξουν, για να πετύχουν σύγχυση σε ένα μέρος του εναλλακτικού κινήματος.
Όλα αυτά μπορούν να μπλοκαρισθούν καλύτερα αν το κίνημα καταφέρει να εμπλέξει στην αντίσταση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση(Τ.Α.).
Παρόλο που και οι "τοπικοί άρχοντες"(στη πλειοψηφία τους, για να μη τους βάλουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι)έχουν συμπεριφερθεί μέχρι τώρα όπως το κεντρικό πολιτικό προσωπικό, επειδή αυτό τον καιρό αντιδρούν πολλοί με τη στάση: "ο σώζων εαυατώ
σωθήτω", είναι εύκολο να πιεσθούν για συμπαράσταση.
Γενικότερα: όπως και το κίνημα αυτό-για να έχει μεγαλύτερη επιτυχία θα πρέπει να αποκεντρωθεί και "τοπικοποιηθεί" όσο γίνεται περισσότερο-έτσι θα πρέπει ταυτόχρονα να αρχίσει να παρεμβαίνει για να αλλάξουν τα πολιτικά πράγματα στην Τ.Α. Εδώ γνωρίζει καλύτερα ο ένας στον άλλο και η τοπική παρέμβαση για θετικότερα αποτελέσματα και επι μέρους νίκες με αιχμή την στήριξη των συλλογικών αγαθών(ενέργεια, υγεία, σιδηρόδρομο, νερό, υγιές περιβάλλον κ.λπ.) είναι πιο εύκολη.

Παράδειγμα 1:
Ο Δήμος Ηρακλείου, με χθεσινή (10/11/11) ανακοίνωσή του, την οποία υπογράφει ο Αντιδήμαρχος κ. Περισυνάκης Μιχ., παρεμβαίνει στο ζήτημα του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών γνωστού και ως χαρατσιού της ΔΕΗ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Όσοι Δημότες Ηρακλείου, για αντικειμενικούς λόγους, επιλέγουν με δική τους ευθύνη να μην πληρώσουν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτουμένων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), αλλά θα πληρώσουν το αντίτιμο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, τα δημοτικά τέλη και το τέλος για την Ε.Ρ.Τ., μπορούν να ενημερώνουν το Δήμο Ηρακλείου προσκομίζοντας:
1. Αντίγραφο του λογαριασμού της Δ.Ε.Η.
2. Αντίγραφο της απόδειξης του μηχανήματος αυτόματης πληρωμής της Τράπεζας, από το οποίο να αποδεικνύεται η πληρωμή της Δ.Ε.Η. χωρίς το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.
Ο Δήμος Ηρακλείου θα εξετάσει κάθε πρόσφορο μέσο για να αποφευχθεί η διακοπή του Ηλεκτρικού Ρεύματος.
Τα παραπάνω δικαιολογητικά μπορούν να καταθέτουν οι δημότες:
(Α) Στο κιόσκι Πολιτών κατά του Χρέους στην Πλατεία Ελευθερίας (έναντι του Κινηματογράφου ΑΣΤΟΡΙΑ) και
(Β) Στη Γραμματεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (Ε.Κ.Η.) (Λεωφ. Δημοκρατίας)»


Η παραπάνω ανακοίνωση προέκυψε μετά την παρέμβαση των Πολιτών κατά του Χρέους και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 4/11/2011 κατά την οποία ζητήθηκε από τη δημοτική αρχή να «μπει μπροστά», ακολουθώντας το παράδειγμα δεκάδων Δήμων της χώρας, για την προστασία των δημοτών που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ.
Στο εν λόγω συμβούλιο, ο Δήμαρχος Γ. Κουράκης, είχε δηλώσει ότι στηρίζει πολιτικά μια τέτοια προσπάθεια και δέχτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες υπεράσπισης των πολιτών που δεν έχουν να πληρώσουν.

Από το http://politeskatatouxreous.blogspot.com/2011/11/blog-post_10.html

Παράδειγμα 2:
Η Οίτη ΔΕΝ θα γίνει Γκιώνα

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ: ΑΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

Η Οίτη διαθέτει πλούσιο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αξιόλογο ιστορικό και πολιτισμικό τοπίο. Η Οίτη είναι το βουνό με τα πλούσια νερά, με τα περισσότερα και ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, είναι το βουνό με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, τις ιαματικές πηγές, το αγριόγιδο της. Το βουνό του μυθικού Ηρακλή, της Εθνικής μας Αντίστασης και του Γοργοποτάμου.
Τα σχέδια της μεταλλευτικής εταιρείας για επέκταση της δραστηριότητάς της, ακόμα και μέσα στα όρια των περιοχών ειδικής προστασίας, είναι απειλή για την Οίτη. Συγκρούονται με το ήδη υπάρχον καθεστώς προστασίας και με την ανάγκη για διεύρυνση και ενίσχυση αυτής της προστασίας. Συγκρούονται και με τα όνειρα των κατοίκων των 22 χωριών που έχουν οραματιστεί διαφορετικά το μέλλον του τόπου τους, που θέλουν ήπιες οικοτουριστικές εναλλακτικές παραγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες θα σέβονται το περιβάλλον και θα κρατήσουν τον κόσμο στα χωριά. Το αναπτυξιακό πρότυπο της περιοχής μας δεν θα πρέπει να είναι η καταστροφή των βουνών μας. Η ευρύτερη περιοχή της Οίτης έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του αγροτικού και του τουριστικού τομέα.
Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης είναι πολύ σημαντικός για την προστασία της σπάνιας χλωρίδας και της άγριας ζωής των βουνών της Κεντρικής Ελλάδας. Το μέλλον του Δρυμού και ολόκληρης της Οίτης δεν συνάδει με τη βαριά εξορυκτική και μεταλλευτική βιομηχανία. Ο εθνικός δρυμός και η ευρύτερη περιοχή του μπορούν να αναπτύξουν ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες. Τα μεταλλεία στην περιοχή θα είναι μια καταστροφική επιλογή χωρίς επιστροφή. Η προωθούμενη επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην Οίτη, με την στήριξη των φορέων της πολιτείας και την κάλυψη της απαρχαιωμένης μεταλλευτικής νομοθεσίας, θα αποκλείσει κάθε άλλη μορφή ανάπτυξης, για πάντα.
Δεν υποκύπτουμε σε ψευτοδιλήμματα και εκβιαστικές πιέσεις. Δεν θα ανταλλάξουμε το βουνό, που μας δίνει ζωή, με λίγες θέσεις εργασίας και με μηδενικό δημόσιο όφελος. Δεν θα επιτρέψουμε να εξαγοράσουν κάποιοι το μέλλον και την αρχοντιά του τόπου μας. Λέμε ομόφωνα ΟΧΙ στην άγρια εκμετάλλευση σε βάρος του περιβάλλοντος. Λέμε ΟΧΙ στα μεταλλεία βωξίτη στην Οίτη μας και τον χαρακτηρισμό του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας ως βιομηχανικό λιμάνι.
Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Παραμένουμε μαχητικοί και ενωμένοι. Συστρατευόμαστε στην προστασία του περιβάλλοντος της Οίτης και στο δικαίωμα και στη δυνατότητα του τόπου μας να αναπτυχθεί με ήπιους τρόπους, συμβατούς με την έννοια της αειφορίας και του σεβασμού στη ζωή. Ξεκινάμε τους καινούργιους αγώνες με τη δυναμική παρουσία μας αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λαμίας.

Το παραπάνω κείμενο είναι από την ανακοίνωση λαϊκής συνέλευσης κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Παράδειγμα 3: δείτε την ανάρτηση: http://topikopoiisi.blogspot.com/2011/11/blog-post_6520.html

Παράδειγμα 4:
Ο δήμος Βόλου έχει βάλει στο στόχαστρο το νερό των πηγών των χωριών του Πηλίου, που έχουν ενταχθεί με τον "Καλλικράτη" στον "υπερδήμο".
Χτες, Τρίτη 8/11, το πρωί, ο Μαυρογιάννης ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ εδωσε συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο στην οποία εμφανίστηκε αποφασισμένος να ...κατεβάσει όλα τα πηγαία νερά του Πηλίου στις δεξαμενές της επιχείρησης, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να διψάει ο κόσμος στο πολεοδομικό συγκρότημα και τα νερά στα χωριά να χρησιμοποιούνται για ...ποτισμα!!!!Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα τα νερά της Μάνας στην Πορταριά από τα οποία το 1/3 οδεύει στους μπαχτσέδες ΄κάτι που χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτο.
Εδώ και καιρό είναι στα σκαριά μια Κίνηση από κατοίκους των χωριών για τη προστασία των πηγαίων νερών τους και τη λογισμένη χρήση τους στην περιοχή, υπέρ των κατοίκων και του τοπικού οικοσυστήματος και όχι υπέρ της δημοτικής επιχείρησης, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κρίτήρια και αύριο μπορεί να την ιδιωτικοποιήσουν κιόλας(όπως θέλουν να κάνουν με τις επιχειρήσεις νερού των Αθηνών και Θεσσαλονίκης). Από όσους έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία προτείνεται η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων, ώστε να γίνει "το συντομότερο ενημέρωση πληρέστερη και να δείξουμε με κάποιο τρόπο που θα επιλέξουμε ότι υπάρχει και άλλη άποψη στο θέμα.
Στεκόμαστε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι παρότι πέρασε ένας χρόνος που ανέλαβαν καθήκοντα οι νέοι πολιτικοί παράγοντες στο Δήμο και την επιχείρηση δεν έχει γίνει καμμιά ενημέρωση στα χωριά από την πλευρά τους για το τι σχεδιάζουν και δεν ζήτησαν τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής. Κατά την άποψή μας, αυτό συνιστά επιθετική πολιτική στην οποία πρέπει να απαντήσουμε".
Άλλο ένα παράδειγμα λιοπόν οργάνωσης αντίστασης με αιχμή τα συλλογικά αγαθά, τα οποία δεν θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ακόμα και οι δημοτικές επιχειρήσεις- επειδή οι "τοπικοί άρχοντες" λειτουργούν με πρότυπο την ατζέντα της "απελευθέρωσης-ιδιωτικοποίησης" και της επίθεσης που γίνεται στα συλλογικά αγαθά για την τελευταία δυνατότητα που έχουν,ειδικά στη χώρα, για εξαγωγή κέρδους- δεν λειτουργούν με τη λογική του "κοινού καλού", που υποτίθεται έχουν δημιουργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου