Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011
Τα νέα από τη καινούργια μελέτη της επιτροπής για το κλίμα του ΟΗΕ
Ξηρασία στο νησί της Ιάβα στην Ινδονησία
Οι προγνώσεις της νέας έκθεσησ της IPCC:
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία αυξάνεται. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει λιμούς και επιδημίες.
Μία σημαντική αύξηση των πλημμυρών και των καταιγίδων, αλλά επίσης και ένα κύμα ακραίων καυσώνων έχει ήδη προγραμματιστεί. Αν η ανθρωπότητα δεν καταφέρει στο επόμενο διάστημα να μειώσει δραστικά και γρήγορα την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, οι συνέπειες θα είναι δραματικές για την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων. Για παράδειγμα, θα αυξηθεί δραματικά ο κίνδυνος της πείνας και των επιδημιών.
Οι εμπειρογνώμονες, ειδικοί για το κλίμα, αναμένουν αυξήση της μέσης θερμοκρασίας στη Γη μέχρι το 2050 κατά τρεις βαθμούς Κελσίου, ενώ μέχρι το 2100 έως και πέντε βαθμούς. Έτσι ενώ το 2009 στη Κοπεγχάγη είχε τεθεί ο στόχος να μη ξεπεράσει αυτή η αύξηση τους δύο βαθμούς μέχρι το 2050, τώρα γίνεται πρόβλεψη ότι θα το ξεπεράσουμε, αφού δεν γίνεται κάτι για αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Τότε ο ΟΗΕ είχε διατυπώσει την πρόβλεψη ότι αν ξεπερασθεί το όριο των 2 βαθμών θα έχουμε ανξέλεγκτη εξέλιξη στο κλίμα και θα πρόκειται για "κλιματική καταστροφή".
Τότε "ηγέτες" σαν τη Μέρκελ είχαν δεσμευθεί να πάρουν μέτρα, ώστε να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη σαν ανθρωπότητα, μετά 2 χρόνια δεν ακούμε τίποτα για αποφυγή της κλιματικής καταστροφής. Ακούμε μόνο "μέτρα" για την αποφυγή της οικονομικής καταστροφής, λόγω των χρεών μας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.
Οι προβλέψεις όμως λένε ότι η κλιματική καταστροφή θα επιφέρει σίγουρα και οικονομική καταστροφή, όπως π.χ. συμβαίνει με τις πλημμύρες στην Ταϋλάνδη(δες την αντίστοιχη ανάρτηση: Η Ταϋλάνδη ψάχνει για νέα πρωτεύουσα).
Οι εμπειρογνώμονες στην 700 σελίδων έκθεσή τους προβλέπουν για την Ευρώπη περισσότερα κύματα καύσωνα, όπως το «καλοκαίρι του αιώνα" το 2003, που προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους. Για τις ΗΠΑ και την Καραϊβική, προβλέπουν ακόμα ισχυρότερους τυφώνες, και για τα μικρά νησιά του Ειρηνικού, μια αυξανόμενη απειλή από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Στη Δυτική Αφρική επιδείνωση της ξηρασίας και διατροφική καταστροφή.
Αυτές οι προβλέψεις ταιριάζουν και με τις αναλύσεις της πολυεθνικής ασφαλιστικής εταιρείας Munic Re(με έδρα το Μόναχο), που κρατά τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στο θέμα των φυσικών καταστροφών: ο αριθμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με ζημιογόνα γεγονότα - κυρίως πλημμύρες και καταιγίδες - έχει τριπλασιαστεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο από το 1980 και μετά.
Το κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στις ασφάλειες είναι το πρώτο που θα πληρώνει τα "σπασμένα" της κλιματικής αλλαγής, για αυτό και ενδιαφέρεται να παρθούν μέτρα ώστε να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Προς το παρόν όμως το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο είναι αυτό που αντιμετωπίζει μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα και αυτό είναι το κυρίαρχο, άρα σε αυτό πρέπει να επικεντρωθεί σήμερα το πολιτικό προσωπικό, ώστε να πάρει μέτρα να κοινωνικοποιηθούν οι ζημιές του με μεταφορά πόρων από τους "απο κάτω". Έτσι παρά τις φωνές του ασφαλιστικού κεφαλαίου-που σημειωτέον έχει και αυτό απώλειες από τη κρίση των κρατικών χρεών, αφού έχει επενδύσει και αυτό σε μεγάλο βαθμό στα κρατικά ομόλογα της Ευρώπης-δεν παίρνονται από κανέναν πια μέτρα για το κλίμα, ούτε στην Ευρώπη, που υποτίθεται ήθελε να ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια παγκοσμίως, αφού οι ΗΠΑ δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για το "θερμοκήπιο Γη".
Το κόστος πάντως για το παγκόσμιο κεφάλαιο για τα μέτρα αποφυγής της κλιματικής αλλαγής θα είναι λιγότερο από το κόστος που θα πληρώνει για τις επιπτώσεις της. Θα χρειασθεί να εξασφαλίσει τα αποθέματα πόσιμου νερού, να κατασκευάσει φράγματα στα ποτάμια και στις παραλίες, να μονώσει κατάλληλα τα κτίρια ώστε να έχουν υποφερτή ατμόσφαιρα στους επερχόμενους καύσωνες, να εξασφαλίσει την επιπλέον ενέργεια για τη λειτουργία των κλιματιστικών τα πολύ θερμά καλοκαίρια και στα μεσαία πλάτη, να αποκαθιστά τις ζημιές από πλυμμύρες και κατολισθήσεις, από τους τυφώνες και κυκλώνες κ.λπ. κ.λπ...
Κάποιοι βέβαια από την παγκόσμια οικονομική ελίτ θα φροντίσουν να κερδίσουν από αυτές τις επερχόμενες καταστροφές. Έχουν ειδικευθεί σε αυτό. Και μελλοντικά, επειδή δεν θα υπάρχουν κέρδη από μια "ανάπτυξη" που δε θα είναι δυνατή στα πλαίσια ενός πλανήτη που καταρρέει, τα μοναδικά κέρδη που θα είναι δυνατά θα είναι αυτά από τις μελλοντικές καταστροφές. Όμως για τους λαούς δεν θα υπάρχουν σε καμιά περίπτωση κέρδη, μόνο ζημιές. Ας ελπίσουμε ότι θα αποφασίσουν να τελειώνουν μια και καλή με αυτό το σύστημα που οδηγεί και τους ίδιους και τον πλανήτη σε κατάρρευση και χρεοκοπία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου