Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη Νέα Υόρκη


Κάτω από το νερό κινδυνεύει να βρεθεί η πόλη της Νέας Υόρκης λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της κλιματικής αλλαγής, την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με έκθεση της “New York State Energy Research and Development Authority”.
Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές από την επόμενη κιόλας δεκαετία.
Η έκθεση αυτή ολοκληρώνεται έπειτα από δύο χρόνια σχετικών εργασιών και τονίζει ότι
μία καταιγίδα παρόμοιας ισχύος με την τροπική Αϊρίν μπορεί να πνίξει το ένα τρίτο των δρόμων της Νέας Υόρκης, αναφέρει. Επιπλέον, η περιοχή του Κάτω Μανχάταν είναι εκτεθειμένη σε πλημμύρες και καταστροφικά κύματα, ως αποτέλεσμα είτε της ανόδου της στάθμης της θάλασσας ή μίας μελλοντικής ισχυρής καταιγίδας. Οι περιοχές της πόλης που σήμερα κατοικούνται, θα είναι ακατοίκητες μετά.
Οι σήραγγες του μετρό θα επηρεαστούν επίσης, το ίδιο και τα αεροδρόμια LaGuardia και Kennedy. Και στη χαμηλότερη περιοχή της πόλης υπάρχει και η μεγαλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα, άρα θα πρόκειται και για οικονομική καταστροφή.
Εκτός από τις πλημμύρες υπάρχει και ο κίνδυνος αύξησης της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας έως και 5 βαθμούς Κελσίου έως τα μέσα αυτού του αιώνα ενώ δεν αποκλείεται η αύξηση αυτή να φτάσει τους 9 βαθμούς μέχρι το 2080. Αυτό σημαίνει ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του έτους οι Νεοϋορκέζοι θα είναι αντιμέτωποι με τυχόν ελλείψεις στην ενέργεια, αλλά και αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ενός black-out, λόγω της επιπλέον ανάγκης για κλιματισμό. Και όσοι δεν έχουν κλιματισμό ή δεν μπορούν να πληρώσουν τους υψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν θερμοπληξία.
Η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος θα επηρεάσει όλη την Πολιτεία, απειλώντας τις γεωργικές βιομηχανίες αλλά και την παραγωγή κρασιού. Ο ερυθρελάτης και είδη ελάτων ίσως εξαφανιστούν, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής θα υποφέρουν από θερμική καταπόνηση, ενώ δημοφιλείς ποικιλίες μήλων θα μειωθούν, καταλήγει η έκθεση της “New York State Energy Research and Development Authority”.
Πηγή: tvxsteam tvxs.gr/node/76389

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου