Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Οι «Ρομπέν της ΔΕΗ»


Έτσι έχουν αποκαλεσθεί από κάποιους, εκείνοι οι ακτιβιστές που βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επανασυνδέσουν το κομμένο ρεύμα σε σπίτια και νοικοκυριά, επειδή δεν πληρώθηκε το χαράτσι για την ακίνητη περιουσία.
Η αρχή έγινε στη Βέροια και συγκεκριμένα από την Κίνηση «Πολίτες της Βέροιας». «Ναι, κινδυνεύουμε με διώξεις. Μπορεί όμως να αλλάξει κάτι σε αυτό τον τόπο, αλλά και οπουδήποτε αλλού, χωρίς να υπάρχει κάποιο διακύβευμα; Με σταυροπόδι, φραπέ και κουβέντα δεν αλλάζει τίποτα», λέει ο Νίκος Ασλάνογλου από την Κίνηση.
«Παραβλέψαμε νομικά και νομικίστικα ζητήματα, βγήκαμε επώνυμα και κάναμε ό,τι κάναμε. Ναι, οι εγκληματίες είμαστε εμείς. Να η φάτσα μας. Βάζουμε και αυτοκόλλητο στα ρολόγια που επανασυνδέουμε για να γνωστοποιεί ότι εμείς το κάναμε.Εντάξει να διαμαρτυρηθούμε, εντάξει να φωνάξουμε, εντάξει οι πορείες, τα συλλαλητήρια, εντάξει και οι Αγανακτισμένοι. Από κει και πέρα, όμως, στην πράξη τι κάνουμε; Τελειώνει η διαμαρτυρία και πάμε για καφέ; Εδώ ο κόσμος καίγεται. Η αλληλεγγύη είναι το μόνο που θα μας κρατήσει όρθιους. Ο πολίτης έχει φτάσει να νιώθει μόνος και κυνηγημένος μέσα στην ίδια του τη χώρα».
Ολοένα και περισσότεροι δήμοι προσφέρουν στήριξη, ακόμα και νομική, σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι. Ο πρώτος δήμος στο δημοτικό ντόμινο που ακολούθησε ήταν η Νέα Ιωνία. Μετά, Ελληνικού Αργυρούπολης, Σαρωνικού, Περιστερίου, Ιλίου, Κορυδαλλού, Λάρισας, Αγ. Ι. Ρέντη, Αμαρουσίου κ.ά. «Χαρήκαμε, όταν ένα πρωί είδαμε παντού στη Νέα Ιωνία να έχουν αναρτηθεί, με πρωτοβουλία του δήμου, πανό που έγραφαν: "Η Νέα Ιωνία Δεν Πληρώνει Χαράτσια"».
Ο κ. Βαγγέλης, ηλεκτρολόγος επιγραφοποιός στην Νέα Ιωνία, κοντά στα 50, είναι ένας από τους αρκετούς εθελοντές που όταν θα χτυπήσει το τηλέφωνο, «ό,τι ώρα και να 'ναι» θα τρέξει να επανασυνδέσει το ρεύμα. «Σίγουρα είναι και η αλληλεγγύη απέναντι στον ταλαίπωρο που του έχουν κόψει το ρεύμα. Γνωρίζω ηλικιωμένη που παίρνει σύνταξη 320 ευρώ και της ήρθε να πληρώσει χαράτσι, μέσω ΔΕΗ, 360 ευρώ. Είναι απάνθρωπο. Για να είμαι όμως ειλικρινής, περισσότερο είναι η τσαντίλα. Εχω εξαγριωθεί με όλα αυτά που γίνονται. Να σου λένε "ή πληρώνεις ή σου κόβουμε το ρεύμα". Μόλις έμαθα ότι ο κόσμος θα αντιδράσει, κατ' ευθείαν πήγα και ρώτησα τι γίνεται, δήλωσα συμμετοχή, έδωσα τον αριθμό του κινητού μου, με γράψανε. Αμα τώρα συμβεί το παραμικρό, θα με καλέσουν και εγώ θα τρέξω να βοηθήσω» λέει. «Θα αφήσω τη δουλειά μου, ακόμα και τον ύπνο μου και θα πάω. Ξέρω και άλλους που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Εχουμε εργαλεία και ψηλές σκάλες εάν το κόψουν από την κολόνα. Η ΔΕΗ βέβαια θα το καταλάβει όταν θα πάει να ξανακάνει καταμέτρηση. Θα το κόψουν ξανά, θα το συνδέσουμε και εμείς ξανά».
Το παράδειγμα της Νέας Ιωνίας και τις πρακτικές της Κίνησης «Πολίτες της Βέροιας» φαίνεται πως υιοθετούν καθημερινά ολοένα και περισσότεροι δήμοι, καθώς και Κινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα. Στις μέχρι τώρα συνελεύσεις, σε διάφορες γειτονιές, ο κόσμος μαθαίνει πώς να επανασυνδέει το ρεύμα από μόνος του.
Το βίντεο στο YouTube (http:// www.youtube.com/watch?v=4nzu7ejYbbY) με οδηγίες για επανασύνδεση του ρεύματος έχει δεχτεί χιλιάδες επισκέψεις.
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=325321

Για περισσότερες πληροφορίες της δράσης του κινήματος αυτού διαβάστε και το κείμενο:
Δήμοι και πολίτες στην πρώτη γραμμή με εξώδικα και ομάδες επανασύνδεσης του ρεύματος. του Μάριου Διονέλλη στο: http://edromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=6700:%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CE%B5-%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου