Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Τα δάση δεν προσαρμόζονται εύκολα στην κλιματική αλλαγή


Τα δάση δεν προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή όσο γρήγορα είχε έως τώρα εκτιμηθεί από τους επιστήμονες. Νέα έρευνα από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ντιουκ, η οποία επικεντρώθηκε σε δάση των ανατολικών πολιτειών της Αμερικής, διαπιστώνει ότι περισσότερα από τα μισά είδη δέντρων αδυνατούν να προσαρμοστούν στην αλλαγή καιρικών συνθηκών.
«Πολλά μοντέλα έχουν δείξει ότι τα δέντρα θα μεταναστεύσουν σύντομα σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη και μεγαλύτερα υψόμετρα, ανταποκρινόμενα στην αύξηση των θερμοκρασιών» υποστηρίζει ο Τζέιμς Κλαρκ, καθηγητής Περιβάλλοντος στη Σχολή Περιβάλλοντος του Ντιουκ. «Τα στοιχεία όμως περί μετανάστευσης προς τα βόρεια εξαιτίας του κλίματος, ουσιαστικά απουσιάζουν από αυτή τη μεγάλη μελέτη».
Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι σε σχεδόν έξι στα δέκα από τα είδη που εξέτασαν, το γεωγραφικό εύρος συρρικνώνεται και στο Βορρά και στο Νότο. Λιγότερα είδη - περίπου δύο στα δέκα- πράγματι μεταναστεύουν προς το Βορρά, όπως έχουν καταδείξει και άλλες μελέτες.
Σε ποσοστό 16% μεταναστεύουν προς το Νότο, ενώ περίπου 4% των δέντρων που μελέτησαν οι ερευνητές εξαπλώνονται και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Οι επιστήμονες του Ντιουκ ανέλυσαν δεδομένα γύρω από 92 είδη δέντρων σε 31 αμερικανικές πολιτείες. Δεν προέκυψαν, ωστόσο, στοιχεία που να δείχνουν ότι η μετανάστευση σε κάποια είδη είναι εντονότερη στις περιοχές όπου οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει αισθητά. Εκτός αυτού η μετανάστευση δεν φαίνεται να σχετίζεται με το μέγεθος των καρπών των φυτών.
«Οι θερμές ζώνες έχουν μετακινηθεί προς το Βορρά, ακόμη και κατά 100 χιλιόμετρα σε κάποιες περιοχές των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, όμως τα αποτελέσματά μας δεν εμπνέουν αισιοδοξία ότι οι πληθυσμοί των δέντρων προσαρμόζονται σε αυτές τις αλλαγές» επισημαίνει ο Κλαρκ, προειδοποιώντας ότι παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση της μετανάστευσης των δέντρων.

Πηγή: tvxsteam tvxs.gr/node/74736

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου