Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Πατέντα για τα μπρόκολα!!!


Στο Μόναχο έγινε πρόσφατα μια μεγάλη διαδήλωση μπροστά στην Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPA). Αγρότες, Περιβαντολογικές-Οικολόγικές οργανώσεις, καθώς και οργανώσεις βοήθειας προς τον «υποανάπτυκτο» κόσμο , διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο πατεντάρισμα των φυτών και ζώων, ζητώντας από την υπουργό Γεωργίας της Γερμανίας Ilse Aigner να προσβάλει την απόφαση για την πατέντα στα μπρόκολα, στην γερμανική αντίστοιχη υπηρεσία πατεντών.

Η πατέντα για τα παραδοσιακά Μπρόκολα της Μονσάντο λειτουργεί ως αντιπροσωπευτική για το πατεντάρισμα των διάφορων μορφών ζωής, και τελευταία ανακοινώθηκε από την EPA ότι θα την αναγνωρίσει.
«Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο για τις πατέντες, δεν επιτρέπεται το πατεντάρισμα στα φυτικά είδη και στις διαδικασίες αναπαραγωγής τους. Τα συμφέροντα των καταναλωτών, των αγροτών και των σποροπαραγωγών θα πρέπει να προφυλαχθούν από την υπεύθυνη υπουργό», απαίτησε ο Christoph Then, εκπρόσωπος του Δικτύου «Καμιά πατέντα για τους σπόρους».


Η γερμανική κυβέρνηση στο πρόγραμμά της έχει ταχθεί ενάντια σε κάθε πατέντα στα είδη διατροφής και το κίνημα ενάντια στις πατέντες στη Γερμανία απαιτεί από αυτήν να κινηθεί νομικά ενάντια στη συγκεκριμένη πατέντα. Εξάλλου σύντομα (αρχές Νοεμβρίου) η EPA σκοπεύει να αναγνωρίσει και πατέντα της Bayer για τα αγγούρια.
Η ίδια η EPA χρηματοδοτείται από τα βραβεία ευρεσιτεχνίας και άρα όσες περισσότερες πατέντες «μοιράσει», τόσο καλύτερα θα στέκεται οικονομικά. Στη σειρά περιμένουν οι αιτήσεις των «βιοπειρατών»-γιατί βιοπειρατία μπορεί να θεωρηθεί η «πνευματική ιδιοκτησία» των παραδοσιακών ποικιλιών και ρατσών, που επί αιώνες εξέλιξαν οι άγνωστοι αγρότες σε διάφορες περιοχές του κόσμου-για το πατεντάρισμα του ψωμιού, των ζυμαρικών και της μπύρας από κριθάρι.
«Αν συνεχισθεί αυτό, σύντομα θα έχουμε από τις πολυεθνικές αιτήσεις για πατέντες στον αέρα ,στο φως και στην αγάπη», δήλωσε η Ruth Tippe από την Κίνηση «καμιά πατέντα στη ζωή».
Ειδικά οι χώρες του Νότου θα υποστούν τις συνέπειες από τα παραπάνω πατενταρίσματα. Το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια είναι ήδη τόσο ακριβά στις διεθνείς αγορές, που το πατεντάρισμά τους θα οδηγούσε επιπλέον τις τιμές τους στα ύψη και αυτό θα οδηγούσε μια ώρα γρηγορότερα στη διατροφική κρίση, που έτσι και αλλιώς βρίσκεται προ των πυλών, λόγω κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη. Θα πρέπει λοιπόν οι αγρότες, οι σποροπαραγωγοί και οι εκτροφείς σε όλο τον κόσμο να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στο γενετικό υλικό, που είναι παγκόσμια κληρονομιά και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.


Πηγή: http://www.greenpeace.de/themen/patente/nachrichten/artikel/fliegendes_gemuese_gegen_brokkoli_patent/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου