Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Κοινωνικό φαρμακείο και στην Καλαμπάκα

Μετά το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο των Τρικάλων, ανάλογη πρωτοβουλία έχει ληφθεί και στην Καλαμπάκα. Φαρμακοποιοί της περιοχής, έχοντας τη στήριξη του δήμου, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν τη νόμιμη λειτουργία της μονάδας, έχοντας ενημερώσει και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Τρικάλων.
Ο χώρος έχει ήδη βρεθεί μετά την παραχώρησή του από την Ιερά Μονή Μετεώρου Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού φαρμακείου με την επίδειξη της ειδικής κάρτας, η οποία θα εκδίδεται από τον κοινωνικό οργανισμό του δήμου.
Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από το κοινωνικό φαρμακείο θα είναι εντελώς δωρεάν και θα αφορούν όλους όσοι είναι σε πλήρη ένδεια και πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Η κοινωνική μονάδα αναμένεται να συνδράμει αρκετούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και δεν έχουν τη δυνατότητα εξασφάλισης φαρμάκων.
Δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και απόρους προσφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη. Στο πολυϊατρείο τους υπάρχουν 27 ειδικότητες ιατρών ανάμεσα τους, παθολόγοι, καρδιολόγοι και παιδίατροι, οι οποίοι καθημερινά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ανθρώπους, που έχουν ανάγκη.
«Οι περισσότεροι ασθενείς μας δεν έχουν την δυνατότητα ούτε το εισιτήριο του λεωφορείου να πληρώσουν για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Εμείς τους εξετάζουμε σ’ ένα πρωτοβάθμιο επίπεδο και τους χορηγούμε κάποια φάρμακα, που έχουμε στη διάθεση μας από
δωρεές φαρμακείων και ιδιωτών» αναφέρει η κυρία Σοφία Γκαρανέ, Διευθύντρια του γραφείου Θεσσαλονίκης.
Οι Γιατροί του Κόσμου συνεργάζονται και με 45 περίπου γιατρούς, εκτός πολυϊατρείου, οι οποίοι δέχονται άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς στα ιατρεία τους και μάλιστα πραγματοποιούν υπέρηχους, μικροβιολογικές και άλλου είδους εξετάσεις.
«Από τον Ιανουάριο έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που δεχόμαστε, σε 1500 το μήνα και μάλιστα, το ποσοστό των Ελλήνων, αγγίζει το71%. Βλέπουμε καθημερινά ακόμη και παιδιά ανασφάλιστα, γεγονός που μας προβληματίζει ιδιαίτερα» προσθέτει η κυρία Γκαρανέ.
Ακόμη, πραγματοποιούνται επισκέψεις κατ’ οίκον στα πλαίσια του προγράμματος «Γειτονιές της Θεσσαλονίκης» σε περιστατικά ανθρώπων, που έχουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να προσέλθουν οι ίδιοι στο πολυϊατρείο. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν εθελοντές γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, οι οποίοι πραγματοποιούν μια επίσκεψη για να διαπιστώσουν το είδος του περιστατικού. Έπειτα, κατευθύνουν τους ασθενείς σε ποιες υπηρεσίες πρέπει να απευθυνθούν ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Για τις εξετάσεις στο πολυϊατρείο κλείνονται ραντεβού στο 2310-566641 και στο 2315-314206 και οι εξετάσεις πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00-15:00 στο πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στην οδό Ι. Δραγούμη 65 στην Θεσσαλονίκη. Στα ίδια τηλέφωνα μπορούν να επικοινωνήσουν και όσοι χρειάζονται κατ’ οίκον επίσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου