Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΨΗΦΕΙΣΤΕ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ


Αξιότιμοι αρχηγοί των κομμάτων

Ενόψει των κρίσιμων επαναληπτικών εκλογών της χώρα μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την απαίτησή μας να τοποθετηθείτε ειλικρινά και ξεκάθαρα χωρίς υπεκφυγές και απαντήσεις που υποτιμούν την νοημοσύνη μας, επάνω στο πολύ σοβαρό θέμα των χημικών αεροψεκασμών, ένα φαινόμενο που απασχολεί και ανησυχεί ιδιαίτερα, εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιους ψηφοφόρους σας.
Η δική σας τοποθέτηση είναι σημαντικότατη για εμάς, γιατί βάσει αυτής θα διαμορφώσουμε σαφή εικόνα ως προς την απόφαση της ψήφου μας, σε μια χρονική στιγμή υψίστης ιστορικής σημασίας για το έθνος μας, την ανεξαρτησία του, την ελευθερία μας !

Εκτός από το θέμα της εφαρμογής του μνημονίου και όλα τα υπόλοιπα επιτακτικά και πιεστικά ζητήματα που μας ταλανίζουν τόσο καιρό εμάς τους Έλληνες ,το θέμα των χημικών αεροψεκασμών ,είναι ένα κορυφαίο ζήτημα που άπτεται όχι μόνο της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, αλλά και αυτής της ίδιας της ζωής μας ιδιαίτερα της ακριβής ζωής των παιδιών σας αλλά και των δικών μας παιδιών!

Διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο της εφαρμογής του μνημονίου η χώρα μας να βάλετε καθημερινά από αεροπλάνα που ψεκάζουν χημικές ουσίες, οι οποίες σε λίγα λεπτά καταστρέφουν το χαρακτηριστικό γαλάζιο του ουρανού της πατρίδας μας, μετατρέποντάς το σε θολό άσπρο, επιφέροντας πολλές φορές ραγδαία επιδείνωση του καιρού είτε με υπερβολική άνοδο της θερμοκρασίας είτε με πτώση αυτής, αταίριαστη και αφύσικη με τον καιρό που τόσα χρόνια είχαμε συνηθίσει, συνοδευόμενη με ακραία καιρικά φαινόμενα!!

Πολλοί επιστήμονες παγκόσμια έχουν ασχοληθεί με το θέμα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις αυτών στην ανθρώπινη υγεία. Οι συνέπειες δηλώνουν σωρευτικές, επέρχονται με τον καιρό, με την σταδιακή αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά εξίσου καταστροφικές και για ολόκληρο το περιβάλλον. Οι ισχυρισμοί ότι οι αεροψεκασμοί πραγματοποιούνται με πρόσχημα τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου καταρρίπτονται με πολλά επιχειρήματα, μελέτες και υλικό που έχουμε στην κατοχή μας, το οποίο αποδεικνύει το αντίθετο και πως εξυπηρετούν πολιτικές, κοινωνικές γεωπολιτικές και άλλες σκοπιμότητες.

Η απόδειξη ύπαρξης του στρατιωτικού συστήματος H.A.A.R.P. προυπόθεση για την λειτουργία του οποίου αποτελούν οι χημικοί αεροψεκασμοί ,συνιστά σοβαρότατη απειλή για το περιβάλλον, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή,αφού έχει την ικανότητα να παρέμβει στη διαμόρφωση του κλίματος, να επεμβαίνει στο εσωτερικό της γης δημιουργώντας ακομη και σεισμούς βάσει προγράμματος.

Οι έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από την παγκόσμια κοινότητα (στην οποία περιλάμβάνονται και πολλοί επιστήμονες) που αντιτίθεται στους χημικούς αρεοψεκασμούς και σε οπλικά συστήματα όπως το H.A.A.R.P. δείχνουν ότι η απειλή δεν αφορά μόνο στο περιβάλλον και την υγεία μας αλλά και την Εθνική κυριαρχία. Τα συστήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να χειραγωγούν τον καιρό κατά βούληση, αλλά να ενεργοποιούν ηφαίστεια, να προκαλούν σεισμούς ακόμη και τσουνάμι. Έχουμε άπειρα στοιχεία και παραδείγματα για όλα αυτά που μπορούν να τεκμηριώσουν τις θέσεις μας. Κρυμμένοι καλά πίσω από την προπαγάνδα/τρομοκρατία της Κλιματικής Αλλαγής, τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ακραία φαινόμενα σ' όλον τον κόσμο που αποτελούν όχι μόνο απειλή για λαούς και περιβάλλον αλλά και μέσον εκβιασμού. «'Ελέγχοντας την τροφή, ελέγχεις λαούς» είχε πει τη δεκαετία '70 ο Χ. Κίσσινγκερ ενώ ταυτόχρονα ο Μπρεζίνσκι δήλωνε στο σύγγραμμά του "Between two Ages" «'...όσο ενοχλητικό κι αν είναι για κάποιους η χρησιμοποίηση του περιβάλλοντος για την χειραγώγηση προς εθνικό όφελος, η τεχνολογία που θα μας επιτρέπει μια τέτοια δυνατότητα θα εξελιχθεί στις επόμενες δεκαετίες...'»

Με αγωνία λοιπόν παρατηρούμε ότι αυτή η τεχνολογία όντως έχει εξελιχθεί, και ήδη εφαρμόζεται με εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για το αύριο. Οι δυο τελευταίοι σεισμοί στις γειτονικές μας χώρες Ιταλία και Βουλγαρία μας κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχους, καθώς πια κανείς δεν γνωρίζει πότε κάποιο από τα 'ακραία' φαινόμενα είναι δημιούργημα της φύσης ή βίαιης επέμβασης αυτής της τεχνολογίας πάνω σ' αυτήν.

Ως πολίτες της Ελλάδας απαιτούμε να πληροφορηθούμε όλη την αλήθεια.
Δε δεχόμαστε να γίνουμε πειραματόζωα σε ένα πείραμα με αβέβαιες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

1.Ζητούμε να πάρετε θέση ΟΛΑ τα κόμματα πάνω στο θέμα αυτό προεκλογικά και πως προτίθεστε να το αντιμετωπίσετε.

2 Να δηλώσετε αν συμμετέχοντας στην επερχόμενη κυβέρνηση είστε διατεθειμένοι να συνεχίσετε την εμπλοκή και συμμετοχή της πατρίδας μας σε τέτοιου είδους προγράμματα.

3.Να υπάρξει εκτενή ενημέρωση των πολιτών και να γίνει έρευνα και μελέτες για την αξιολόγηση της ήδη υπάρχουσας ζημιάς που έχει υποστεί τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και η ανθρώπινη υγεία.

4.Να γίνει πλήρης αξιολόγηση και αποτίμηση του συνολικού κόστους όλων αυτών των προγραμμάτων τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από πλευράς ζημίας σε ανθρώπινο κεφάλαιο και όλου του οικοσυστήματος.

Προειδοποιούμε ότι κάθε προσπάθεια από μέρους σας, αποσιώπησης και διακωμώδησης του ζητήματος αυτού, σας καθιστά αυτόματα στην συνείδησή μας συνυπεύθυνους ΚΑΙ συνένοχους.

Η Κίνηση Ενάντια στους Χημικούς Αεροψεκασμούς που απαρτίζεται από χιλιάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα, αποφασίζει ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ να επιλέξει κόμμα προς ψήφιση βάσει των θέσεων, απαντήσεων και δεσμεύσεων που θα δοθούν πάνω σ' αυτό το τεράστιο θέμα.Αποτελεί για όλους εμάς υψίστης σημασίας και προτεραιότητας ζήτημα, αφού άπτεται της υγείας του περιβάλλοντος αλλά και αυτής της Εθνική μας κυριαρχίας.

Σε αναμονή των θέσεων σας,
Μετά τιμής

Πανελλήνια Κίνηση Κατά των Χημικών Αεροψεκασμών

Παραθέτουμε συλλογή υπογραφών με την απαίτησή μας να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα για τους ψεκασμούς αεροσκαφών:

http://www.gopetition.com/petition/43857.htmlΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου