Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Η Μέρκελ εμμένει στην προώθηση των προγραμμάτων λιτότητας

Αρνούμενη να εισακούσει τις εκκλήσεις Ευρωπαίων ηγετών και διεθνούς κύρους οικονομολόγων που ζητούν την αναθεώρηση της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση της κρίσης, η Α. Μέρκελ επέμεινε σήμερα, από το βήμα του Γερμανικού Κοινοβουλίου, στην εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας στις υπερχρεωμένες χώρες. Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι απορρίπτει την ιδέα μιας οικονομικής ανάπτυξης που θα βασίζεται στη δημιουργία δημόσιου χρέους, εκτιμώντας ότι μια τέτοια πολιτική θα «μας οδηγούσε πίσω στην αρχή της κρίσης». Όπως είπε, «είναι σημαντική και αναγκαία» μια «ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Αντίθετα, μια ανάπτυξη μέσω πιστώσεων θα μας έφερνε πίσω στην αρχή της κρίσης. «Γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται να το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε».


http://www.spiegel.de/politik/deutschland/regierungserklaerung-zu-g8-und-nato-spd-wirft-merkel-untaetigkeit-vor-a-832395.html


Κρατικοποίηση ισπανικής τράπεζας

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην κρατικοποίηση της Bankia, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας με 10 εκατ. πελάτες, η οποία έχει ήδη λάβει βοήθεια ύψους 4,6 δις ευρώ από το ισπανικό ταμείο διάσωσης των τραπεζών.

http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/bankia-spanien-verstaatlicht-bank-wegen-immobilienkrise-a-832362.html


Ρουμανία, το αγροτικό «Ελντοράντο» της Ευρώπης
Ένας από τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες της Ευρώπης, η Ρουμανία, αναδεικνύεται σιγά σιγά σε ένα πραγματικό «Ελντοράντο» για ξένους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην αγορά και την καλλιέργεια απέραντων και πάμφθηνων εκτάσεων γης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», πολλοί Γάλλοι (αλλά και Δανοί, Ιταλοί, Γερμανοί, Ισπανοί και Βούλγαροι επενδυτές) έχουν αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα της βαλκανικής χώρας, μετατρέποντας τα σε επικερδείς αγροτικές επιχειρήσεις.


Πηγή:  ΤΟ ΒΗΜΑ-Κόσμος   tovima.gr

Επίσης:
Ρουμανία: Σε επίπεδα 2010 επανέρχονται οι μισθοί

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ των μισθών στον δημόσιο τομέα στα επίπεδα του Ιουνίου του 2010 ανακοίνωσε χθες ο νέος πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα. Η πρώτη αύξηση σε ποσοστό 8% θα καταβληθεί από την 1η Ιουνίου και το υπόλοιπο 15% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη Βίκτορ Πόντα έλαβε προχθές ψήφο εμπιστοσύνης από τη ρουμανική Βουλή με 284 ψήφους υπέρ και 92 κατά.

Ο Βίκτορ Πόντα και τα μέλη της κυβέρνησής του ορκίστηκαν ενώπιον του προέδρου της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, σε ειδική τελετή στο προεδρικό μέγαρο Κοτροτσένι.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει μια δύσκολη αποστολή, τονίζοντας ότι αναμένει να συνεχιστεί ό,τι θετικό έχει επιτευχθεί στη μεταρρύθμιση του κράτους και όχι να αρχίσει διαδικασία αποκατάστασης.

Η Ρουμανία εξαρτάται από το πακέτο οικονομικής βοήθειας αξίας 20 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα. Το δάνειο κατεβλήθη το Μάιο του 2009 με αντάλλαγμα την επιβολή αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος. Τον Ιούλιο του 2010 η τότε κεντροδεξιά κυβέρνηση είχε μειώσει κατά 25% τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και είχε προχωρήσει σε αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 24%, του ΦΠΑ.

Ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα της νέας κυβέρνησης αφορά το ύψος των δαπανών για τις προγραμματιζόμενες έως το τέλος του έτους εκλογές. Οι δημοτικές και οι εθνικές εκλογές θα διοργανωθούν στα μέσα Ιουνίου και στο τέλος Νοεμβρίου, αντίστοιχα.

Πηγή:  express.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου