Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Σύντομα η ανθρωπότητα θα χρειασθεί δύο πλανήτες σαν τη Γη.


«Αν συνεχίσει έτσι η ανθρωπότητα, θα χρειασθεί το έτος 2030 δύο πλανήτες για να καλύπτει τις ανάγκες της σε τροφή, νερό και ενέργεια». Αυτό ανακοίνωσε το μέλος του συμβουλίου της WWF Eberhard Brandes, την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο.


Σύμφωνα με τη μελέτη της «Living Planet Report 2012» μάλιστα, μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα θα χρειασθεί τρεις πλανήτες σαν τη γη.

Το «οικολογικό αποτύπωμα» της ανθρωπότητας διπλασιάσθηκε από την δεκαετία του `60 μέχρι σήμερα και απαιτεί 2,7 εκτάρια κατά μέσο όρο ανά άτομο στο ν πλανήτη. Η φέρουσα δυνατότητα αντίθετα απαιτεί να αντιστοιχεί 1,8 εκτάρια για κάθε άτομο από τα επτά συνολικά δις των ανθρώπων σήμερα. Στο παρόν λοιπόν η ανθρωπότητα καταναλώνει τους φυσικούς πόρους κατά 50% περισσότερο από ότι θα έπρεπε, ώστε να μπορούν αυτοί να ανανεώνονται

Αν δε ήμασταν όλοι Αμερικάνοι θα χρειαζόμασταν σήμερα τέσσερις πλανήτες, ενώ αν είχαμε όλοι το βιοτικό επίπεδο των Γερμανών θα χρειαζόμασταν 2,5 πλανήτες. Αντίθετα αν είχαμε όλοι το βιοτικό επίπεδο των Ινδονησίων π.χ. θα χρειαζόμασταν το 0,7 του πλανήτη μας.

Κατά μέσο όρο οι «πλούσιες αναπτυγμένες χώρες» καταναλώνουν 3 φορές περισσότερο από ότι οι «μεσαίες» και 5 φορές περισσότερο από ότι οι «φτωχές» χώρες. Μπαίνει λοιπόν ένα ζήτημα και οικολογικής δικαιοσύνης, εκτός από αυτό της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στις «αναδυόμενες» χώρες όπως η Κίνα, Ινδία και Βραζιλία, είχαμε από το 1961 και μέχρι σήμερα μια αύξηση του «οικολογικού αποτυπώματος» κατά 65% ανά άτομο, λόγω της αλλαγής του καταναλωτικού προτύπου για τις ανώτερες και μεσαίες τάξεις τους.

Για αυτό είναι απαραίτητο να πάμε προς «από-ανάπτυξη» στις αναπτυγμένες χώρες, αν θέλουμε να υπάρχει μέλλον για τις επόμενες γενιές. Και μάλιστα σε μια «από-αστικοποίηση».

Γιατί και η αυξανόμενη παγκοσμίως «αστικοποίηση» συμβάλει στην αύξηση του αποτυπώματος. Ένας κάτοικος του Πεκίνου π.χ. έχει τριπλάσιο αποτύπωμα από του μέσου Κινέζου. Στο παρόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις και αναμένεται-αν συνεχισθεί η τάση για αστικοποίηση-μέχρι το 2050 να ζουν στις πόλεις τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η αναφορά αυτή της WWF συντάχθηκε μαζί με τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL) και το Παγκόσμιο Δίκτυο για το Αποτύπωμα (GFN).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου