Έχει πλάκα η προσπάθεια του μέχρι χτες δικομματισμού να μετατρέψει τις νέες εκλογές στο ίδιο δημοψήφισμα που πρότεινε τον Οκτώβριο του 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου. Τότε έπεσαν κυριολεκτικά όλοι πάνω του. Τώρα μάλλον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βάλθηκαν να διασώσουν έμμεσα την υστεροφημία του Γιωργάκη. Μετέτρεψαν το δημοψήφισμά του σε κύριο σύνθημα αυτών των εκλογών, ενώ τότε «βγήκανε από τα ρούχα» τους.
Τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια την κατέστρεψαν και την κατέστησαν τελείως ανίσχυρη, παραδίδοντάς την στην Διεθνή των Τοκογλύφων, θα έπρεπε πραγματικά να μπουν οριστικά στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας».
Μόνο που θα πρέπει να γίνει σε όλους μας κατανοητό πως η καταστροφή δεν ήρθε ούτε με το μνημόνιο, ούτε με το ΔΝΤ μόνο. Αυτά μας ήρθαν, αφού πρώτα είχαν ξετιναχθεί τα «Ταμεία» των ηθικών και κοινωνικών αξιών της χώρας.
Εδώ και πολύ καιρό η χώρα, είναι πτωχευμένη σε ουσία, όραμα και αξίες. Εδώ και πολύ καιρό, οι περισσότεροι- βλέπε μεσαία τάξη -θέλανε να γίνουν «νοικοκυραίοι έστω με κάρτες και με χρέη»!
Αν αποφασίσουμε να απαλλαγούμε από την μέχρι τώρα κυρίαρχη στην ελληνική κοινωνία αξία του κυνηγιού του χρήματος και της κατανάλωσης, τότε ούτε θα πτωχεύσουμε σα λαός, ούτε θα πεινάσουμε! Υπάρχουν ακόμα οι φυσικοί και ανθρώπινοι εκείνοι πόροι στη χώρα, που αν κάνουμε σωστή τους χρήση, και αν τους διανέμουμε δίκαια, θα αποφύγουμε τη καταστροφή στην οποία μας οδηγούν, περιμένοντας τη «δόση» του χρήματος από την Εσπερία. Είτε σε ευρώ είτε σε δραχμή!
Αν περιμένουμε σαν τους «τζάνκυ» τη δόση του «σκληρού ναρκωτικού», που σε αυτή τη περίπτωση είναι το χρήμα από το οποίο μας έχουν εξαρτήσει, και οι αλλεπάλληλες εκλογές για να εκλέξουμε τα κόμματα που θα παίξουν το ρόλο του «ντελήβερι», τότε τίποτα δε μας σώζει!.
Η "νέα σοσιαλδημοκρατία"-σε όλες τις κομματικές μορφές που πάει να αναδειχθεί από την "παλιά σοσιαλφιλελεύθερη"- προτείνει πάλι την "ανάπτυξη" και την αύξηση της κατανάλωσης μέσω κρατικών επενδύσεων.Σε αυτό διαφέρει από την παλιά και και τον νεοφιλελευθερισμό, που προτείνει "ανάπτυξη" μέσω ιδιωτικών επενδύσεων και λιτότητας των κρατικών δαπανών. Όμως επιστροφή στο κράτος επιχειρηματία και πρόνοιας σαν φορέα "ανάπτυξης", δεν μπορεί να γίνει, γιατί στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης των πάντων και της ευρωζώνης. Δεν το δέχονται οι "ανυπόμονες και βουλιμικές αγορές", που "απελευθερώθηκαν και θέριεψαν" τις προηγούμενες δεκαετίες. Εξάλλου το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει η "νέα σοσιαλδημοκρατία" θα μας οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα, που μας οδηγεί και αυτό του νεοφιλελευθερισμού: στη "πτώχευση της Α.Ε Γη", στη μελλοντική καταστροφή του πλανήτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη η οικονομία του κεντρικού πλάνου με "λαϊκή εξουσία", που θα εκφράζεται σαν "δικτατορία του κόμματος", αποδείχθηκε ότι δε μπορεί να λύσει τα σύγρονα προβλήματα της ανθρωπότητας, από τη στιγμή που δεν αμφισβήτησε το ίδιο μοντέλο ανάπτυξής της.
Το μοντέλο της "πράσινης ανάπτυξης" που προωθούν τα περιβαλλοντικά κόμματα θα δώσουν μια "παράταση" του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και οργάνωσης, αλλά δεν είναι η τελική λύση(βλέπε τις ανάρτησεις μας για το βιοκεφάλαιο:http://topikopoiisi.blogspot.de/2010/01/blog-post_8329.html και http://topikopoiisi.blogspot.de/2010/01/blog-post_19.html). Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την οικονομική και οικολογική κατάρρευση είναι να αποφασίσουν οι απανταχού «από κάτω» να ξεπεράσουν αυτό το σύστημα των «ανυπόμονων αγορών» του καπιταλισμού. Να διαλυθεί και το ευρώ και το δολάριο, για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι. Κάτι που θα μας βγάλει από την πορεία στο γκρεμό.
Τι θα κάνεις στις 17 Ιουνίου, Γιώργο, ή δεν σε ενδιαφέρουν οι εκλογές;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που χρειάζεται στο επόμενο μεγάλο χρονικό διάστημα-γιατί η κρίση αυτή του καπιταλισμού είναι δομική και ήρθε για να μείνει πολύ καιρό-είναι ο καθένας μας να αποφασίσει να γίνει "πολίτης"(να ασχολείται με τα "κοινά")με την ουσιαστική σημασία του όρου. Να σταματήσει να είναι-όπως μέχρι τώρα οι μεγάλη πλειοψηφία-μόνο φηφοφόρος και καταναλωτής προγραμμάτων διακυβέρνησης των υπαρχόντων και νεοδημιουργημένων κομματικών μηχανισμών. Να αμφισβητήσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία σαν τον καλύτερο τρόπο διακυβέρνησης και να απαιτήσει την ουσιαστική δημοκρατία με το επίθετο "άμεση".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν υπήρχε ένα κόμμα αυτή τη στιγμή, που θα προωθούσε ένα νέο "κοινωνικό συμβόλαιο" για την κοινωνία με την κοινωνία στο προσκήνιο και με την άμεση δημοκρατία σαν τρόπο αυτοκυβέρνησης-βοηθούσε στη δημιουργία δομών αυτοδιαχειριζόμενων μορφών παραγωγής, διανομής και πολιτικής αυτοδιακυβέρνησης, τότε θα ήταν μια νέας μορφής οργάνωση, που θα εμπεριείχε και στο εσωτερικό της όλα αυτά τα στοιχεία. Τότε θα το ψήφιζα με όλη μου την καρδιά, γιατί ο στόχος του δε θα ήταν να πάρει την εξουσία σε αυτό το υπάρχον κράτος, αλλά να δημιουργήσει άλλης μορφής κοινωνική οργάνωση, που προσδοκώ και εγώ.
Αν θέλω να έχω ακόμα και την ιδιότητα του φηφοφόρου-και αυτό το δικαίωμα δεν θέλω να το απεμπολήσω κάτω και από αυτές τις συνθήκες-θα έπρεπε να επιλέξω, έστω με μισή καρδιά, ένα από τα ήδη υπάρχοντα. Μέχρι τις 17 /6 θα μπορέσω να εκτιμήσω ποιό κόμμα από τα "αντιμνημονιακά", "αποαναπτυξιακά" θα είναι πιό κοντά προς τις απόψεις της Τοπικοποίησης που εκφράζονται σε αυτό το μπλοκ. Αλλά αυτή η εκτίμηση δε μπορεί να πάρει τη μορφή "ντιρεκτίβας" προς "ομοιδεάτες"! Ο κάθε πολίτης και ιδίως αυτός που είναι υπέρ της άμεσης δημοκρατίας, θάπρεπε να κάνει τη δική του εκτίμηση.