Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Οι πολίτες θέλουν να πάρουν στα χέρια τους και το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος στο Βερολίνο


Το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος του Βερολίνου θα μπορέσει σύντομα να περάσει στα χέρια των πολιτών: ένας νέος συνεταιρισμός θέλει να εξαγοράσει το δίκτυο από την εταιρεία Vattenfall – με το όφελος να περνά στην Πόλη.
Υπάρχει κινητοποίηση στο ζήτημα για το ποιος θα διαχειρίζεται στο μέλλον το ηλεκτρικό δίκτυο της πόλης του Βερολίνου: ένας νέος συνεταιρισμός θα επιδιώξει να αγοράσει το δίκτυο και έτσι να περάσει αυτό «στα χέρια των πολιτών». Έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον του στη Γερουσία(Senat) της πόλης, που είναι ταυτόχρονα ομόσπονδο κρατίδιο. Πρόσφατα ο «ενεργειακός συνεταιρισμός πολιτών»( «BürgerEnergie Berlin eG», BEB) παρουσίασε το σχέδιό του. «Εάν καταφέρουμε να περάσουμε στα χέρια των πολιτών το μεγαλύτερο ενεργειακό δίκτυο της Γερμανίας, τότε αυτό θα ήταν ένα πρωτοφανούς χαρακτήρα γεγονός», δήλωσε το μέλος του συμβουλίου του συνεταιρισμού κα Luise Neumann-Cosel, η οποία εργάζεται χωρίς αμοιβή.
Ο συνεταιρισμός ΒΕΒ έχει σα σκοπό, στα πλαίσια του υπάρχοντος νόμου, να επεκτείνει κατάλληλα το ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε να δέχεται την παροχή από αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας(ΑΠΕ). Ταυτόχρονα τα οικονομικά πλεονάσματα πρέπει να μείνουν στην περιοχή – εν μέρει να επενδύονται σε νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ και εν μέρει να διανέμονται στους συνεταίρους. Πρόκειται για πολύ φιλόδοξο σχέδιο. Με 500 ευρώ ελάχιστη συμμετοχή μπορεί κανείς να γίνει μέλος. Έχει ήδη συγκεντρωθεί ένα εκατομμύριο. Υπολογίζουν ότι θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν συνολικά ένα τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων. Το 40% του τιμήματος του δικτύου επιδιώκουν να είναι «ίδια κεφάλαια». Εν δυνάμει μέλη μπορούν επίσης να καταθέτουν χρήματα σε έναν «δεσμευμένο λογαριασμό» και θα γίνουν οριστικά μέλη με δικαίωμα ψήφου, μόνο όταν ο συνεταιρισμός καταφέρει να αγοράσει το δίκτυο.
Η επιδίωξη αυτή του συνεταιρισμού δεν έρχεται σε αντίθεση με μια άλλη προσπάθεια (Βερολινέζικη συμμαχία για την ενέργεια), που μαζεύει υπογραφές αυτόν τον καιρό για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να αναλάβει το δίκτυο η πόλη του Βερολίνου, όταν τέλος του 2014 λήγει η σύμβαση παραχώρησης στην μέχρι τώρα διαχειρίστρια εταιρεία Vattenfall.
Αν το δημοψήφισμα εξελιχθεί θετικά, τότε και το Know-how και το χρήμα που θα συγκεντρώσει ο συνεταιρισμός θα προστεθεί στις δυνατότητες που θα έχει η δημοτική εταιρεία που θα δημιουργηθεί για να παράγει οικολογικό ρεύμα. Θα μπορεί να παίξει τον ρόλο ενός καλού εταίρου της δημοτικής επιχείρησης ενέργειας με την οποία μπορεί να επιτευχθεί η «επαναδημοτικοποίηση» του εφοδιασμού της πόλης με ενέργεια.
Η μέχρι τώρα διαχειρίστρια του δικτύου, μια θυγατρική(Vattenfall Europe Distribution) της πολυεθνικής Vattenfall, θέλει βεβαίως να συνεχίσει να το διαχειρίζεται και μετά το 2014, αφού τα κέρδη της το 2010 π.χ. ανήλθαν σε 105 εκατομμύρια με ένα τζίρο 720 εκατομμυρίων.

http://www.taz.de/Details-der-Energiewende/!92564/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου