Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Μια άλλη στάση ζωής(3)

Μικρή εξέγερση κατά της καθημερινότητας
                Ενάντια στη μοιρολατρία, κάτι μπορεί να αλλάξει 
(η συνέχεια από την ανάρτηση: http://topikopoiisi.blogspot.de/2012/05/2_3613.html)
Πριν συζητήσουμε όμως το γενικότερο πολιτικό ζήτημα, ας δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι άμεσα. Αν πειστούμε ότι οφείλουμε να κάνουμε κάτι, θα δούμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. 
            Ας μην πάμε πολύ μακριά. Να αλλάξουν λίγο μερικές στιγμές της καθημερινότητάς μας. Να σπάσουμε λίγο τη γενικευμένη ραθυμία και το κλίμα αντισκέψης. Σβήσιμο της τηλεόρασης, που είναι όλη την ημέρα αναμμένη. Λίγο διάβασμα, όχι όμως εφημερίδων, αλλά κάποιων καλών βιβλίων. Συνευρέσεις με φίλους ουσιαστικές και όχι κούφιες και χαζοχαρούμενες συζητήσεις. Λίγη ποίηση, λίγος έρωτας, λίγη τρυφερότητα. Λίγο περισσότερο χρόνο με τα παιδιά. (Όλα αυτά τα μετριοπαθή «λίγο» απαντούν στο επιχείρημα, που βρίσκεται σε όλα τα χείλη, της έλλειψης χρόνου. Τον λίγο χρόνο μπορούμε να τον βρούμε· το περιεχόμενο που θα δώσουμε σε μια λίγο διαφορετική καθημερινότητα είναι θέμα προσωπικής επινόησης του καθενός.) Ευγένεια σε όλες μας τις συναλλαγές. (Η αγένεια των ανθρώπων, αποτέλεσμα δυσθυμίας, άγχους, νευρικότητας, αλλά επίσης απαιδευσίας και ατομισμού, είναι βασικό χαρακτηριστικό της τωρινής ελληνικής κοινωνίας.)
            Ας πάψουμε να θεωρούμε μοιρολατρικά τούτη την κατάσταση δεδομένη. Ας κακοκαρδίσουμε και τους πιο στενούς μας φίλους, αν χρειαστεί να τους πούμε μερικές αλήθειες, π. χ., ότι η τηλεόραση τους έχει αποβλακώσει. Ή ότι, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, έχουν εγκαταλειφθεί, έχουν γεράσει. Γερνά όποιος δεν έχει όνειρα - για τον εαυτό του εννοώ, όχι για τα παιδιά του.
Ας πούμε στους νέους ότι δεν μπορούν να αρχίζουν και να τελειώνουν κάθε φράση τους με το «ρε μαλάκα». Η ασχήμια της γλώσσας έχει υπερβεί κάθε όριο. Πάει μαζί με την ασχήμια των απεριποίητων και απεριπάτητων πόλεων. Δεν πιστεύω στη θέση της λεγόμενης αδιάρρηκτης ιστορικής συνέχειας, της τρίσημης δήθεν συνέχειας : αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο (Χριστιανισμός), νέα Ελλάδα. Είναι ένας μύθος που πέτυχε να γίνει εθνική και κρατική ιδεολογία και συμβάλλει στη σημερινή κατάσταση, η οποία, ας το σημειώσουμε παρενθετικά, παρατηρείται λίγο μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και την αποκαθήλωση αυτής της πιο πρόσφατης Μεγάλης Ιδέας του ελληνισμού. Η νεοελληνική κοινωνία αποτελεί μια νέα ιστορική δημιουργία, έχει να παρουσιάσει τα δικά της, αυθεντικά, έργα πολιτισμού, και πρέπει να ιδωθεί και να αναλύεται σαν τέτοια - σαν τέτοια, μπορεί επίσης να χαράξει ένα μέλλον χωρίς τη στείρα αρχαιολατρία και τους εθνικιστικούς μεγαλοϊδεατισμούς. Αλλά, πώς να μην εκπλήσσεται κανείς όταν, κάτω από τον Παρθενώνα, όπου ακούστηκε για           πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 2500 χιλιάδες χρόνια η φράση : «φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ᾽εὐτελείας καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας» (αγαπάμε το ωραίο με λίγα οικονομικά μέσα και σκεφτόμαστε χωρίς να γινόμαστε μαλθακοί), κάτι τέτοιο δεν είναι σήμερα δυνατό ούτε καν να ακουστεί ; Ίσως, όμως, αυτό δεν θα ’πρεπε να με εκπλήσσει, διότι δικαιώνει απόλυτα τη θέση μου για την ανυπαρξία ιστορικής συνέχειας και την άβυσσο που χωρίζει το αρχαίο ελληνικό φαντασιακό από την ιδεολογία που επικρατεί στη σημερινή ελληνική κοινωνία.
Η εξέγερση κατά της καθημερινότητας, όπως την εννοώ, θα ήταν αρκετή αν συνίστατο και μόνο στην ιδέα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε παρασυρμένοι από το κυρίαρχο ρεύμα, συμβιβασμένοι με τη γενική παραίτηση, εγκαταλελειμμένοι στην αβουλία και την απάθεια. Αν συνίστατο και μόνο στην αντίταξη μιας στοιχειώδους αντίστασης εναντίον επιλογών ζωής που έχουν καταντήσει να θεωρούνται φυσικές και αυτονόητες, και γίνονται αποδεκτές χωρίς καμιά συζήτηση. Κυρίως, αν συνίστατο στην αναγνώριση ότι είμαστε ανακόλουθοι : κριτικάρουμε μερικά πράγματα και την ίδια ώρα κάνουμε ακριβώς τα ίδια. Αυτή η ασυνέπεια ζωής, η έλλειψη στοιχειώδους θάρρους να πούμε ένα όχι σε ό,τι κυκλοφορεί και φοριέται, είναι αυτό που με κάνει να εξεγείρομαι περισσότερο κατά της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας. 
Νίκος Ηλιόπουλος  Παρίσι, Φεβρουάριος - Απρίλιος 2006 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου