Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Blockupy Frankfurt 16.5 -19.5.2012

Πανευρωπαικές μέρες δράσης κατά του καπιταλισμού και της λιτότητας


<<καλούμε για ανυπάκουες μαζικές δράσεις το Μάιο: ας παραλύσουμε την Φρανκφούρτη, ας φράξουμε την κυκλοφορία, τις τράπεζες, ολόκληρη την πόλη. Ας διακόψουμε την επιχείρηση αυτών που θέλουν να μας εγκλωβίσουνε στη δική τους κρίση…>>

Μετά τη διεθνή μέρα αντικαπιταλιστικών διαδηλώσεων στης 31. Μαρτίου και στη Φρανκφούρτη, κατά την οποία ο γερμανικός κρατικός μηχανισμός έδειξε καθαρά την αποφασιστικότητα με την οποία μπορεί και θέλει να καταστείλει κάθε αντίδραση κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής της λιτότητας, μια ευρεία συμμαχία οργανώσεων, δικτύων και πρωτοβουλιών- το κόμμα Αριστερά, η ATTAC, η Παρεμβατική Αριστερά, το Φόρουμ Ανέργων, το Occupy Frankfurt, το δίκτυο NoBorder, πυρήνες της Αντιφασιστικής Δράσης, σωματεία και πολλές άλλες τοπικές και θεματικές κινήσεις- κάλεσε για ένα τετραήμερο κινητοποιήσεων στην Φρανκφούρτη.

Με καταλήψεις πλατειών και πάρκων, την πραγματοποίηση συνελεύσεων και εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων αποκλεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του οικονομικού κέντρου της πόλης θελήσαμε να δώσουμε ένα δυνατό και μαζικό μήνυμα ανυπακοής στο καπιταλιστικό σύστημα. Ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε όλους όσους αγωνίζονται καθημερινά στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Πορτογαλία, τη Χιλή και αλλού.

Αγνοώντας τις αποφάσεις απαγόρευσης για κάθε μια από τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, που εξέδωσαν οι αρχές της πόλης της Φρανκφούρτης δυο εβδομάδες πριν, την εκκένωση του καταυλισμού του Occupy Frankfurt μπροστά στη ΕΚΤ που μετράει 8 μήνες ζωής, χιλιάδες ακτιβιστές και ακτιβίστριες και άλλοι τόσοι μπάτσοι πλημμύρησαν τη Φρανκφούρτη αυτό το τετραήμερο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το τετράγωνο των τραπεζών και το κέντρο της πόλης ήταν στη διάρκεια τεσσάρων ημερών υπό την μόνιμη επίβλεψη περίπου 5.000 μπάτσων. Προληπτικά, πολλά γραφεία και πολυτελή καταστήματα έμειναν κλειστά.

Από την Τετάρτη κιόλας η αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες προσαγωγές. Ειδικά την Παρασκευή, όπου καταφέραμε να παραλύσουμε το κέντρο της πόλης για ώρες, ο αριθμός των προσαγωγών έφτασε στο απόγειο . Αλλά σύμφωνα με τις αρχές όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το Σάββατο οι διαμαρτυρίες κορυφώθηκαν σε μια ογκώδη πορεία, στην οποία συμμετείχαν 25.000 με 30.000 άνθρωποι.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Μαριλένα Ραινχαρτ-Κολέμπα

Διαβάστε την ανακοίνωση των διοργανωτών μετά το τετραήμερο δράσεων:

http://17to19m.blogsport.eu/2012/05/20/a-brief-note-after-the-action-days/

Βίντεο από το τετραήμερο:

http://bambuser.com/v/2649486

http://www.youtube.com/watch?v=XQnlxDkzOu8&feature=related

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/blockupy-angespannte-stimmung-in-frankfurt-1.1359863

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου