Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

Πηγές αυτάρκειας: σπόροι και νερό


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με κεντρικό σύνθημα «Πηγές αυτάρκειας: σπόροι και νερό», για τρίτη συνεχή χρονιά, η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουν τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ, στις 11, 12 και 13 Μαΐου 2012, στις Σταγιάτες Πηλίου. Οι σπόροι και το νερό είναι δυο αγαθά της φύσης, που δεν έχουν ιδιοκτήτη ούτε ιδιοποιούνται και συμβάλλουν στην αυτάρκεια του πολίτη και της κοινωνίας. Είναι κάτι περισσότερο από μία παραγωγική πηγή, είναι κομμάτι της ιστορίας και της κουλτούρας των λαών και όχι τυποποιημένα προϊόντα εταιρειών.
Το μεγάλο ζήτημα της αυτοδιαχείρισης των σπόρων και των νερών και επομένως της διατροφής, θα αναδειχθεί και φέτος στην 3η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ με έμφαση στην αυτάρκεια πολιτών και κοινοτήτων, η οποία αποτελεί πρόταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Όσον αφορά στους σπόρους, η βιοπειρατεία, ο κίνδυνος από τους ΓΤΟ, οι πατέντες και η ολοένα αυξανόμενη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των γεωργών πάνω στο σπόρο (πρόσβαση, ελεύθερη διακίνηση, ανταλλαγή και χρήση) επιβάλλουν τη διατήρηση και ανταλλαγή ντόπιων ποικιλιών  σπόρων και φυτών μεταξύ γεωργών, ερασιτεχνών κηπουρών και καταναλωτών.
Όσο για το νερό, η με αλαζονική διάθεση, αυθαίρετη και αυτόβουλη διαχείριση των πηγαίων νερών του Πηλίου από τη ΔΕΥΑΜΒ, το τελευταίο διάστημα, καθιστά αναγκαία την προστασία των πηγών και την ανάδειξη του νερού ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, της ιστορίας, της κουλτούρας, των φυσικών οικοσυστημάτων αλλά και των παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών στα χωριά του Πηλίου.
Έμπρακτη απάντηση στις προκλήσεις και τους κινδύνους που απειλούν την επιβίωση και αυτάρκεια μας, θα δώσουν παραγωγοί, ερασιτέχνες καλλιεργητές αλλά και καταναλωτές που διακινούν και ανταλλάσσουν σπόρους και φυτά ντόπιων ποικιλιών κατά τη διάρκεια της γιορτής όπως επίσης και παιδιά που καλούνται να συμμετέχουν στην εγκατάσταση του οικολογικού Κοινοτικού Κήπου Σταγιατών και να φυτέψουν ντόπιες ποικιλίες λαχανικών και αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά.
Στο χώρο της γιορτής θα λειτουργεί έκθεση - παζάρι οικολογικών προϊόντων. Επίσης θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό και έντυπα για τους σπόρους, την οικολογική γεωργία, το νερό καθώς και εναλλακτικές ομάδες δράσης και εργαστήρια για παιδιά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 11 Μαΐου 2012 – απόγευμα Συζήτηση– Προβολή Παραδείγματααυτοδιαχείρισηςφυσικώνπόρωνμεστόχοτηναυτάρκεια Προτάσειςσετοπικόεπίπεδο Σάββατο12 Μαίου2012 – πρωίΚήποςΜουσείουΣταγιατών ώρα11:00 Κοινοτικόςκήπος– ΕργαστήριοοικολογικούμπαξέγιαπαιδιάκαιμεγάλουςΣάββατο12 Μαΐου– απόγευμαΠλατείαΣταγιατών ώρα17:30 (αναχώρηση ΠερίπατοςστηνπηγήτουχωριούΚρύαΒρύση(διάρκεια45min) ΕνεργοίΜικροοργανισμοί Εφαρμογέςστονκήπο-μπαξέ(Εβ Κυραννού  ΔημοτικόΣχολείο Σταγιατών, ώρα 19:30 ΠροβολήαποσπάσματοςγιατονερόαπότοντοκιμαντέρCatastroϊka τωνΆρηΧατζηστεφάνου-Κατ Κιτίδη– ΕνημέρωσηκαισυζήτησηγιατονερόκαιτιςπηγέςτουΠηλίουΠλατείαΣταγιατώνπρωί-απόγευμαΈκθεση– παζάριβιολογικών– παραδοσιακώνπροϊόντωνΚυριακή13 Μαΐου– πρωίΑηδονοφωλιές– τέρμαλεωφορείου ώρα9:00 (αναχώρηση ΑνάβασηστιςΣταγιάτεςαπότομονοπάτι(διάρκεια50min) Χάρτινεςκατασκευέςγιαπαιδιά(Τζ Αλμπίνο (Μ Χατζηπαναγιώτου
 Πλατεία Σταγιατών, ώρα 12:00
Ανταλλαγήσπόρων– φυτώνΠλατείαΣταγιατώνπρωί-μεσημέρι
Έκθεση– παζάριβιολογικών– παραδοσιακώνπροϊόντων 
 ΑυλήΜουσείου Σταγιατών, ώρα 11:00
Εργαστήριοπαρασκευήςπαραδοσιακούσαπουνιούμεελαιόλαδο
 ΔημοτικόΣχολείο Σταγιατών, ώρα 11:00
 Μουσείο Σταγιατών, ώρα 18:30
 ΔημοτικόΣχολείο Σταγιατών, ώρα 13:00
Παραδοσιακήγεωργικήγνώσηκαιπρακτική(Κ Κουτής
 ΔημοτικόΣχολείο Σταγιατών, ώρα 19:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου