Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Δημοτικός λαχανόκηπος στην Τρίπολη

Μετά από σειρά δήμων, που αποφάσισαν να φτιάξουν τους δικούς τους λαχανόκηπους, ακόμη και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, το πείραμα έμπρακτης κοινωνικής αλληγγύης - προσαρμοσμένο κάθε φορά στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες - υιοθετεί τώρα και η Τρίπολη. «Θέλουμε οι πολίτες να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με την αγροτική ζωή του τόπου. Αλλά και τα παιδιά να έρθουν σ' επαφή με τη φύση και την καλλιέργεια των φυτών με βιολογικό τρόπο. Ένα ακόμα όφελος είναι και η κοινωνικότητα που αναπτύσσει ο λαχανόκηπος. 
Θα γίνουν παρέες, θα πρέπει να συνεργαστούν άνθρωποι για να δημιουργήσουν» εξηγεί ο κ. Κώστας Μαλλίρης, γεωπόνος και υπεύθυνος για το λαχανόκηπο.

Οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να υποβάλλουν αιτήσεις είτε στο δημαρχείο, είτε στη ιστοσελίδα του δήμου.

Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη (130 αιτήσεις). Το 70% των ατόμων που δήλωσαν είναι νέοι ηλικίας 30 έως 45 ετών, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο λαχανόκηπος δεν απευθύνεται μόνο σε συνταξιούχους για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

«Θα υπάρχει ένα συμβολικό κόστος συμμετοχής στον λαχανόκηπο, το οποίο δεν έχει ορισθεί ακόμα, το οποίο θα καλύπτει την συντήρηση των εγκαταστάσεων. Για τους άνεργους, τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους θα είναι δωρεάν η συμμετοχή» αναφέρει ο κ. Μαλλίρης.
Εκταση 17 στρεμμάτων

Ο λαχανόκηπος θα στηθεί σε μια έκταση 17 στρεμμάτων 2 χλμ. έξω απ' την Τρίπολη, κοντά στο γήπεδο του Αστέρα. Η έκταση θα χωριστεί σε αγροτεμάχια των 65 - 70 τ.μ. με δυνατότητα άρδευσης. Το κάθε αγροτεμάχιο «θα δοθεί οργωμένο και φρεζαρισμένο, έτοιμο για σπορά ή φύτευση».

Μοναδική προϋπόθεση είναι να μην χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα ή λιπάσματα και τα λαχανικά να καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο για αποκλειστικά ατομική χρήση. Οι καλλιεργητές θα έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν το 10% της παραγωγής τους στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.

Αυτοδιαχείριση και σπάνιες ποικιλίες

«Ο λαχανόκηπος θα λειτουργεί με αυτοδιαχείριση. Οι συμμετέχοντες θα ορίσουν εκπροσώπους, οι οποίοι θα αναλάβουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας και να ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα Οι γεωπόνοι του δήμου θα βρίσκονται στο χώρο και θα δίνουν συμβουλές για τις καλλιέργειες» προσθέτει.

Ένα μικρό κομμάτι απ' την έκταση θα το κρατήσει ο δήμος, προκειμένου να φυτέψει κάποιες τοπικές ποικιλίες, που κινδυνεύουν σήμερα να εξαφανιστούν, όπως τα φασόλια Αλωνίσταινας και τα Κακουρέικα πεπόνια.

Ο δήμος Τρίπολης εκτιμά ότι μέχρι την 1η Μαΐου ο χώρος θα είναι έτοιμος για να ξεκινήσει η διανομή των αγροτεμαχίων στους καλλιεργητές.
http://olafree.blogspot.de/2012/04/blog-post_6552.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/xoxkd+(%CE%9F%CE%9B%CE%91+FREE)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου