Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Δημοτικός λαχανόκηπος στην Τρίπολη

Μετά από σειρά δήμων, που αποφάσισαν να φτιάξουν τους δικούς τους λαχανόκηπους, ακόμη και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, το πείραμα έμπρακτης κοινωνικής αλληγγύης - προσαρμοσμένο κάθε φορά στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες - υιοθετεί τώρα και η Τρίπολη. «Θέλουμε οι πολίτες να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με την αγροτική ζωή του τόπου. Αλλά και τα παιδιά να έρθουν σ' επαφή με τη φύση και την καλλιέργεια των φυτών με βιολογικό τρόπο. Ένα ακόμα όφελος είναι και η κοινωνικότητα που αναπτύσσει ο λαχανόκηπος. 
Θα γίνουν παρέες, θα πρέπει να συνεργαστούν άνθρωποι για να δημιουργήσουν» εξηγεί ο κ. Κώστας Μαλλίρης, γεωπόνος και υπεύθυνος για το λαχανόκηπο.

Οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να υποβάλλουν αιτήσεις είτε στο δημαρχείο, είτε στη ιστοσελίδα του δήμου.

Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη (130 αιτήσεις). Το 70% των ατόμων που δήλωσαν είναι νέοι ηλικίας 30 έως 45 ετών, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο λαχανόκηπος δεν απευθύνεται μόνο σε συνταξιούχους για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

«Θα υπάρχει ένα συμβολικό κόστος συμμετοχής στον λαχανόκηπο, το οποίο δεν έχει ορισθεί ακόμα, το οποίο θα καλύπτει την συντήρηση των εγκαταστάσεων. Για τους άνεργους, τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους θα είναι δωρεάν η συμμετοχή» αναφέρει ο κ. Μαλλίρης.
Εκταση 17 στρεμμάτων

Ο λαχανόκηπος θα στηθεί σε μια έκταση 17 στρεμμάτων 2 χλμ. έξω απ' την Τρίπολη, κοντά στο γήπεδο του Αστέρα. Η έκταση θα χωριστεί σε αγροτεμάχια των 65 - 70 τ.μ. με δυνατότητα άρδευσης. Το κάθε αγροτεμάχιο «θα δοθεί οργωμένο και φρεζαρισμένο, έτοιμο για σπορά ή φύτευση».

Μοναδική προϋπόθεση είναι να μην χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα ή λιπάσματα και τα λαχανικά να καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο για αποκλειστικά ατομική χρήση. Οι καλλιεργητές θα έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν το 10% της παραγωγής τους στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.

Αυτοδιαχείριση και σπάνιες ποικιλίες

«Ο λαχανόκηπος θα λειτουργεί με αυτοδιαχείριση. Οι συμμετέχοντες θα ορίσουν εκπροσώπους, οι οποίοι θα αναλάβουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας και να ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα Οι γεωπόνοι του δήμου θα βρίσκονται στο χώρο και θα δίνουν συμβουλές για τις καλλιέργειες» προσθέτει.

Ένα μικρό κομμάτι απ' την έκταση θα το κρατήσει ο δήμος, προκειμένου να φυτέψει κάποιες τοπικές ποικιλίες, που κινδυνεύουν σήμερα να εξαφανιστούν, όπως τα φασόλια Αλωνίσταινας και τα Κακουρέικα πεπόνια.

Ο δήμος Τρίπολης εκτιμά ότι μέχρι την 1η Μαΐου ο χώρος θα είναι έτοιμος για να ξεκινήσει η διανομή των αγροτεμαχίων στους καλλιεργητές.
http://olafree.blogspot.de/2012/04/blog-post_6552.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/xoxkd+(%CE%9F%CE%9B%CE%91+FREE)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου