Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

H “Αγορά της Αθήνας”

Η  Αγορά αποτελεί μια προσπάθειας δικτύωσης και σύνδεσης συνελεύσεων, συλλογικοτήτων και ατόμων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ιδέα γεννήθηκε με την «Αγορά των Βρυξελλών»,  μία βδομάδα εκδηλώσεων στη Βελγική πρωτεύουσα που κατέληξε στην  μαζική, διεθνή ημέρα διαδήλωσης της 15 Οκτωβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 9 Νοεμβρίου μια ομάδα ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων, ξεκίνησε  να περπατάει προς την Αθήνα από τη Νίκαια της Γαλλίας, οργανώνοντας στη διαδρομή λαϊκές συνελεύσεις επαναπροσδιορίζοντας έτσι την  έννοια  της “δημοκρατίας”. Παράλληλα, στις 2 Μαΐου, μια δεύτερη πορεία από ευρωπαίους ακτιβιστές, ξεκινάει από την Πάτρα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, και καταλήγει στην Αθήνα στις 11 Μαΐου.
Με αφορμή την άφιξη των πορειών στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί η “Αγορά της Αθήνας”, από 5 έως 15 Μαίου. Θα είναι μια συνάντηση ατόμων, συλλογικοτήτων και εγχειρημάτων με βασικές αρχές  την ενότητα και την συνδιαμόρφωση, το σεβασμό και τη μη-βία. Θα αποτελέσει έναν ανοιχτό χώρο, ακομμάτιστο, με οριζόντια δομή και ανοιχτό στον καθένα, με απόψεις και θέσεις που θα προκύπτουν από την ενεργή συμμετοχή όλων μας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων  περιλαμβάνει συζητήσεις, διαβουλεύσεις, εργαστήρια, δράσεις, συναυλίες, και κορυφώνεται στο διαστημα 12-15 Μαΐου, τριήμερο παγκόσμιων κινητοποιήσεων, με κεντρικο σημείο τη διαδήλωση στις 12 Μαΐου και  τη συναυλία στις 15 Μαΐου στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Αγορά της Αθήνας 5-15 Μαίου
Σάββατο 5 Μαΐου:
- Άφιξη της Πορείας! Συνάντηση για να περπατήσουμε μαζί τα τελευταία χιλιόμετρα ως το Σύνταγμα μαζί με την πορεία, όπου θα γίνει και η πρώτη υποδοχή.
-18:00 ( Σύνταγμα ) Συνάντηση γνωριμίας. “Η εμπειρία της πορείας και η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Κοινοί στόχοι.”
-Στη συνέχεια η Πορεία θα κατευθυνθεί στο μέρος όπου θα κατασκηνώσει.
Κυριακή 6 Μαΐου:
-
11:00 Παρουσίαση του project  “Διεθνής Πορεία στην Ιερουσαλήμ” από το Mach to Athens. http://www.scoop.it/t/international-march-to-jerusalem.-18:00 “Αντιεκλογικό Πάρτυ στο Σύνταγμα!”
Δευτέρα 7 Μαΐου:
-
18:00 Συζήτηση “Μετανάστευση και ρατσισμός” στο Σύνταγμα.
α)Μεταναστευση στην Ελλάδα και τη Mεσόγειο:
βαθύτερες αιτίες, θεσμικό πλαίσιο, μεταναστευτική πολιτική, θέσεις  των μεταναστών.
β)ρατσισμός: κοινωνικός-φυλετικός ρατσισμός, αιτίες-συνέπειες, τρόποι αντιμετώπισης, μαρτυρίες  μεταναστών.
Τρίτη 8 Μαΐου:
-
16:00 Ενημέρωση για τα νομικά δικαιώματα του διαδηλωτή. Μέτρα Προφύλαξης και αντιμετώπισης της καταστολής και της χρήσης χημικών.
-
18:00 
Ημερίδα “Χρέος και Κρίση. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας” στην Πλατεία Συντάγματος. Εισηγητής Λεωνίδας Βατικιώτης. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.
-
21:00 
Προβολή του ντοκιμαντέρ “Catastroika”. 
Τετάρτη 9 Μαΐου:
-
18:00 Συζήτηση “Άμεση Δημοκρατία, Αυτοοργάνωση και αυτονομία, κινήματα από τα κάτω” στην Πνύκα. 
Πέμπτη 10 Μαΐου:
-
18:00 Συζήτηση “Ελεύθερη Παιδεία και Αυτομόρφωση” στο Σύνταγμα. 
Παρασκευή 11 Μαΐου:
-Άφιξη της πορείας από Ευρωπαίους ακτιβιστές, Πάτρα-Αθήνα.
-Συμμετέχουμε στο ΑΝΤΙΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ – ATHENS LEGALIZE PROTESTIVAL στον χώρο πρώην αεροδρομίου Ελληνικού (είσοδος από Λεωφόρο Ποσειδώνος, στάση τραμ 2η Αγίου Κοσμά) http://www.facebook.com/events/137297713066996/
-
17:00 “March to Athens”: σύντομη παρουσίαση του εγχειρήματος.
Συζήτηση “Φυσική καλλιέργια, οικοκοινότητες .” Θα ακολουθήσουν διάφορα workshops πάνω σε αυτά τα θέματα.

Σάββατο 12 Μαΐου:
-
11:30  Ολοκληρώνεται η συζήτηση της προηγούμενης ημέρας, στο Ελληνικό.
-18:00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ στα πλαίσια της παγκόσμιας κινητοποίησης “Global Spring”.
-Προσπάθεια ζωντανής σύνδεσης με άλλες ευρωπαικές πλατείες.

Κυριακή 13 Μαΐου:
Συζήτηση “Ανταλλακτικές μορφές οικονομίας: ανταλλακτικά παζάρια, εναλλακτικά νομίσματα, τράπεζες χρόνου….” Κάλεσμα σε συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στον χώρο να συμμετάσχουν και να παρουσιάσουν τα εγχειρήματά τους. (Το ακριβές μέρος και ώρα  θα προσδιοριστούν σύντομα)

14 και 15 Μαΐου:
Το περιεχομενο αυτών των ημερών θα καθοριστεί από το σύνολο των παρευρισκόμενων κατά τις προηγούμενες μέρες της Αγοράς.
15 Μαΐου:
20:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Ειδικά την Παρασκευή 11 Μαίου (17:00-19:00) και το Σάββατο 12 Μαίου το πρωί (12:00) οργανώνουμε στα πλαίσια του  ΑΝΤΙΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ – ATHENS LEGALIZE  PROTESTIVAL ,, θεματική συζήτηση με θέμα “Φυσική καλλιέργια, διατήρηση σπόρων, οικοκοινότητες ...”. Θα αποτελεί μέρος του δεκαήμερου εκδηλώσεων της Αγοράς:  μιας συνάντηση ατόμων, συλλογικοτήτων και εγχειρημάτων με βασικές αρχές  την ενότητα και την συνδιαμόρφωση, το σεβασμό και τη μη-βία. http://www.agoraathens.net/el/agenda-2/
 
Στα πλαίσια της ημερίδας αυτής  σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε με σχετική εισήγηση σε κάποιο από τα θέματα και να παρουσιάσετε το εγχείρημα και τη δουλειά σας. Θα βοηθούσε επίσης να συμμετάσχετε με κάποιο workshop πάνω σε παρεμφερές θέμα. Το όλο πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε δικές σας ιδέες!
 

Μη δυστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας! Ελπίζουμε να σας δούμε από κοντά!

athens.agora@gmail.com
tel: 6970127255
twitter: @agoraathens
url του προγράμματος: http://www.agoraathens.net/?p=176
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου