Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

H “Αγορά της Αθήνας”

Η  Αγορά αποτελεί μια προσπάθειας δικτύωσης και σύνδεσης συνελεύσεων, συλλογικοτήτων και ατόμων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ιδέα γεννήθηκε με την «Αγορά των Βρυξελλών»,  μία βδομάδα εκδηλώσεων στη Βελγική πρωτεύουσα που κατέληξε στην  μαζική, διεθνή ημέρα διαδήλωσης της 15 Οκτωβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 9 Νοεμβρίου μια ομάδα ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων, ξεκίνησε  να περπατάει προς την Αθήνα από τη Νίκαια της Γαλλίας, οργανώνοντας στη διαδρομή λαϊκές συνελεύσεις επαναπροσδιορίζοντας έτσι την  έννοια  της “δημοκρατίας”. Παράλληλα, στις 2 Μαΐου, μια δεύτερη πορεία από ευρωπαίους ακτιβιστές, ξεκινάει από την Πάτρα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, και καταλήγει στην Αθήνα στις 11 Μαΐου.
Με αφορμή την άφιξη των πορειών στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί η “Αγορά της Αθήνας”, από 5 έως 15 Μαίου. Θα είναι μια συνάντηση ατόμων, συλλογικοτήτων και εγχειρημάτων με βασικές αρχές  την ενότητα και την συνδιαμόρφωση, το σεβασμό και τη μη-βία. Θα αποτελέσει έναν ανοιχτό χώρο, ακομμάτιστο, με οριζόντια δομή και ανοιχτό στον καθένα, με απόψεις και θέσεις που θα προκύπτουν από την ενεργή συμμετοχή όλων μας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων  περιλαμβάνει συζητήσεις, διαβουλεύσεις, εργαστήρια, δράσεις, συναυλίες, και κορυφώνεται στο διαστημα 12-15 Μαΐου, τριήμερο παγκόσμιων κινητοποιήσεων, με κεντρικο σημείο τη διαδήλωση στις 12 Μαΐου και  τη συναυλία στις 15 Μαΐου στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Αγορά της Αθήνας 5-15 Μαίου
Σάββατο 5 Μαΐου:
- Άφιξη της Πορείας! Συνάντηση για να περπατήσουμε μαζί τα τελευταία χιλιόμετρα ως το Σύνταγμα μαζί με την πορεία, όπου θα γίνει και η πρώτη υποδοχή.
-18:00 ( Σύνταγμα ) Συνάντηση γνωριμίας. “Η εμπειρία της πορείας και η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Κοινοί στόχοι.”
-Στη συνέχεια η Πορεία θα κατευθυνθεί στο μέρος όπου θα κατασκηνώσει.
Κυριακή 6 Μαΐου:
-
11:00 Παρουσίαση του project  “Διεθνής Πορεία στην Ιερουσαλήμ” από το Mach to Athens. http://www.scoop.it/t/international-march-to-jerusalem.-18:00 “Αντιεκλογικό Πάρτυ στο Σύνταγμα!”
Δευτέρα 7 Μαΐου:
-
18:00 Συζήτηση “Μετανάστευση και ρατσισμός” στο Σύνταγμα.
α)Μεταναστευση στην Ελλάδα και τη Mεσόγειο:
βαθύτερες αιτίες, θεσμικό πλαίσιο, μεταναστευτική πολιτική, θέσεις  των μεταναστών.
β)ρατσισμός: κοινωνικός-φυλετικός ρατσισμός, αιτίες-συνέπειες, τρόποι αντιμετώπισης, μαρτυρίες  μεταναστών.
Τρίτη 8 Μαΐου:
-
16:00 Ενημέρωση για τα νομικά δικαιώματα του διαδηλωτή. Μέτρα Προφύλαξης και αντιμετώπισης της καταστολής και της χρήσης χημικών.
-
18:00 
Ημερίδα “Χρέος και Κρίση. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας” στην Πλατεία Συντάγματος. Εισηγητής Λεωνίδας Βατικιώτης. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.
-
21:00 
Προβολή του ντοκιμαντέρ “Catastroika”. 
Τετάρτη 9 Μαΐου:
-
18:00 Συζήτηση “Άμεση Δημοκρατία, Αυτοοργάνωση και αυτονομία, κινήματα από τα κάτω” στην Πνύκα. 
Πέμπτη 10 Μαΐου:
-
18:00 Συζήτηση “Ελεύθερη Παιδεία και Αυτομόρφωση” στο Σύνταγμα. 
Παρασκευή 11 Μαΐου:
-Άφιξη της πορείας από Ευρωπαίους ακτιβιστές, Πάτρα-Αθήνα.
-Συμμετέχουμε στο ΑΝΤΙΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ – ATHENS LEGALIZE PROTESTIVAL στον χώρο πρώην αεροδρομίου Ελληνικού (είσοδος από Λεωφόρο Ποσειδώνος, στάση τραμ 2η Αγίου Κοσμά) http://www.facebook.com/events/137297713066996/
-
17:00 “March to Athens”: σύντομη παρουσίαση του εγχειρήματος.
Συζήτηση “Φυσική καλλιέργια, οικοκοινότητες .” Θα ακολουθήσουν διάφορα workshops πάνω σε αυτά τα θέματα.

Σάββατο 12 Μαΐου:
-
11:30  Ολοκληρώνεται η συζήτηση της προηγούμενης ημέρας, στο Ελληνικό.
-18:00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ στα πλαίσια της παγκόσμιας κινητοποίησης “Global Spring”.
-Προσπάθεια ζωντανής σύνδεσης με άλλες ευρωπαικές πλατείες.

Κυριακή 13 Μαΐου:
Συζήτηση “Ανταλλακτικές μορφές οικονομίας: ανταλλακτικά παζάρια, εναλλακτικά νομίσματα, τράπεζες χρόνου….” Κάλεσμα σε συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στον χώρο να συμμετάσχουν και να παρουσιάσουν τα εγχειρήματά τους. (Το ακριβές μέρος και ώρα  θα προσδιοριστούν σύντομα)

14 και 15 Μαΐου:
Το περιεχομενο αυτών των ημερών θα καθοριστεί από το σύνολο των παρευρισκόμενων κατά τις προηγούμενες μέρες της Αγοράς.
15 Μαΐου:
20:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Ειδικά την Παρασκευή 11 Μαίου (17:00-19:00) και το Σάββατο 12 Μαίου το πρωί (12:00) οργανώνουμε στα πλαίσια του  ΑΝΤΙΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ – ATHENS LEGALIZE  PROTESTIVAL ,, θεματική συζήτηση με θέμα “Φυσική καλλιέργια, διατήρηση σπόρων, οικοκοινότητες ...”. Θα αποτελεί μέρος του δεκαήμερου εκδηλώσεων της Αγοράς:  μιας συνάντηση ατόμων, συλλογικοτήτων και εγχειρημάτων με βασικές αρχές  την ενότητα και την συνδιαμόρφωση, το σεβασμό και τη μη-βία. http://www.agoraathens.net/el/agenda-2/
 
Στα πλαίσια της ημερίδας αυτής  σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε με σχετική εισήγηση σε κάποιο από τα θέματα και να παρουσιάσετε το εγχείρημα και τη δουλειά σας. Θα βοηθούσε επίσης να συμμετάσχετε με κάποιο workshop πάνω σε παρεμφερές θέμα. Το όλο πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε δικές σας ιδέες!
 

Μη δυστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας! Ελπίζουμε να σας δούμε από κοντά!

athens.agora@gmail.com
tel: 6970127255
twitter: @agoraathens
url του προγράμματος: http://www.agoraathens.net/?p=176
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου