Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ταξίδια στον Άρη... χωρίς επιστροφή, προτείνουν επιστήμονες


Το ακούσαμε και αυτό!!
Μετανάστευση στον Άρη για εποικισμό του τύπου του εποικισμού της Αμερικής πριν κάποιους αιώνες. Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα σταλούν οι "κάθε καρυδιάς καρύδι" και οι ανεπιθύμητοι της Ευρώπης, που στάλθηκαν τότε. Τώρα προτείνεται να σταλούν οι "ανεπιθύμητοι" της τρίτης ηλικείας, γιατί, άκουσον! άκουσον!, αυτοί δεν πειράζει να εκτεθούν στην βλαβερή -κυρίως για το αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου-ηλιακή ακτινοβολία!!!
Από το tvxsteam:

Ο αποικισμός του Άρη μπορεί να συμβεί πολύ νωρίτερα και περισσότερο οικονομικά αν οι αστροναύτες συμπεριφέρονταν όπως οι πρώτοι έποικοι που πήγαν στην Βόρεια Αμερική και δεν ανέμεναν την επιστροφή τους, υποστηρίζουν δύο επιστήμονες.
«Το κυριότερο σημείο είναι να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εκμετάλλευσης του Άρη», δηλώνει ο Dirk Schulze-Makuch, καθηγητής του Washington State University, ο οποίος συνυπογράφει άρθρο όπου περιλαμβάνεται η παραπάνω πρόταση.
«Η πρόταση αυτή είναι πρώιμη», σχολίασε ο αστροναύτης του Apollo 14, Ed Mitchell και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό ακόμη».
Ψύχραιμη ήταν και η αντίδραση της NASA στην ιδέα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη αναφερθεί σε ένα σχέδιο να ταξιδέψει στον Άρη μέχρι τα μέσα του 2030, χωρίς να έχει προτείνει, ωστόσο, οι ταξιδιώτες να μην επιστρέψουν ποτέ πίσω. «Θέλουμε τους ανθρώπους μας πίσω», δήλωσε ο εκπρόσωπος της NASA Michael Braukus.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του Journal of Cosmology. Οι Schulze-Makuch και Paul Davies, φυσικός του Arizona State University, υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να ξεκινήσουν τον αποικισμό του Άρη ως αντίβαρο για την επικείμενη καταστροφή της Γης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, τα ταξίδια χωρίς επιστροφή μπορούν να αρχίσουν σε 2 δεκαετίες.
«Μπορούμε να στείλουμε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, γύρω στα 60, καθώς η αποστολή θα οδηγήσει αναμφισβήτητα σε μείωση της διάρκειας ζωής του ατόμου, εξαιτίας της έλλειψης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και την έκθεσης στην ακτινοβολία», υποστηρίζει ο Schulze-Makuch. Η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ζημιές στα αναπαραγωγικά όργανα, συνεπώς το να στείλουμε ανθρώπους με ικανότητα αναπαραγωγής δεν είναι και τόσο καλή ιδέα», προσθέτει.
Το ταξίδι για τον κόκκινο πλανήτη διαρκεί 6 μήνες. Ο Άρης διαθέτει επιφανειακή βαρύτητα, αραιή ατμόσφαιρα, παγωμένο νερό, διοξείδιο του άνθρακα και σημαντικά ορυκτά. Οι δύο επιστήμονες προτείνουν η αποστολή να ξεκινήσει με μια ομάδα 2 ατόμων, που θα μεταβαίνουν σε ξεχωριστά σκάφη, τα οποία θα χρησιμεύουν ως τα καταλύματά τους στον πλανήτη. Περισσότεροι άνθρωποι και σκάφη με αποθέματα τροφίμων θα ακολουθήσουν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απαιτούμενη τεχνολογία υπάρχει ήδη ή αναπτύσσεται. Χωρίς τα επιπλέον καύσιμα και τον απαραίτητο ανεφοδιασμό για την επιστροφή στη Γη, το κόστος της αποστολής περικόπτεται κατά 80%.
Οι Davies και Schulze-Makuch υπογραμμίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν προτείνουν μια «αποστολή αυτοκτονίας».

1 σχόλιο:

  1. τι; θα πάμε να μεταφέρουμε τα χαϊρια μας και στον Αρη;
    (το διάβασα κι εγώ στο τιβιεξες, και δεν ήξερα, να γελάσω και να χαρώ, ή να κλάψω;)
    δεν θα με χάλαγε, βέβαια, να μεταφέρονταν στον Αρη (και σε άλλους πλανήτες, πιο μακριά, δηλαδή) οι γέροντες πολιτικοί μας που κατάντησαν έτσι τον πλανήτη αυτό, να μας αφήσουν ήσυχους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή