Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ο αγρότης του μέλλοντος θα πάει στην πόλη;

Επιστημονικές προτάσεις για μεγάλα projects θερμοκηπίων και υδροπονικών καλλιεργειών σε εσωτερικούς χώρους δείχνουν το μέλλον της αγροτικής παραγωγής;
Στο βιβλίο του «Τhe Vertical Farm» (η κάθετη φάρμα), ο Dickson Despommier, οραματιστής μιας «νέας» αστικής αγροτικής καλλιέργειας, προσφέρει μια μελλοντική ματιά για το πώς ένα περιβάλλον με …ουρανοξύστες μπορεί να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές καλλιέργειες.
Ισχυρίζεται ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα παρείχε ασφαλές, φρέσκο φαγητό σε παγκόσμιο επίπεδο, με έναν τρόπο που η σύγχρονη αγροτική παραγωγή δεν μπορεί.
Όσο για το κόστος, ο Despommier παραδέχεται ότι είναι αρκετά υψηλό για τη μετάβαση σε μια τέτοια εποχή. Ωστόσο, ο 70χρονος καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο πανεπιστήμιο της Columbia θεωρεί πως τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε ό,τι ο άνθρωπος βάλει στο νου του.
Την τελευταία δεκαετία, με τη βοήθεια των φοιτητών του μελετούσε την ενσωμάτωση γεωργικών πρακτικών σε αστικές περιοχές, κάνοντας λόγο για εκμετάλλευση μεγάλων κενών περιοχών σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Ντιτρόιτ. Συστήνει το χτίσιμο πύργων για αποκλειστικά γεωργική χρήση αλλά και την μετατροπή άδειων κτιριακών συγκροτημάτων σε θερμοκήπια. Σε μια πιο προχωρημένη μορφή, ο Despommier οραματίζεται ένα σύστημα που χρησιμοποιεί ενέργεια από την καύση των ανθρώπινων απορριμμάτων και των βιοκαυσίμων.
Πηγή: www.kathimerini.gr

Σχόλιο:
αγροτική δραστηριότητα στις τερατουπόλεις, όπου θα μπορεί να γίνεται, δεν μπορεί παρά να είναι συμπληρωματική των δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών. Δεν θα μπορεί να θρέψει τον αστικό υπερπληθυσμό, αν η τάση θα εξακολουθεί να είναι η αστικοποίηση, που προωθείται ακόμη από τον τουρμποκαπιταλισμό. Εκτός και αν προχωρήσει σε εφαρμογές τεχνητής βιομηχανικής τροφής, που δε θα παράγεται από φυτά, αλλά στο εργαστήριο. Τότε όμως θα απαιτηθεί και μια αντίστοιχη εξέλιξη του ανθρώπου σε "μετάνθρωπο", γιατί ο σημερινός άνθρωπος- ακόμα και ο αστός- δεν θέλει να παραιτηθεί από τις γεύσεις της φυσικά παραγόμενης τροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου