Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ηνωμένα Εθνη: Απειλή για την ανθρώπινη ανάπτυξη οι αγορές και η κλιματική αλλαγή


Στην έκθεση των Η.Ε. για την ανθρώπινη ανάπτυξη, υπογραμμίζεται ότι οι αγορές πάσχουν ως προς την αειφόρο ανάπτυξη και προκαλούν καταστροφές, όπως η υπερχείλιση λάσπης το 2007 που προκλήθηκε από άντληση αερίου, η οποία ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Τζάβα της Ινδονησίας.
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι μια συνεχιζόμενη αποτυχημένη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θέτει σε κίνδυνο δεκαετίες προόδου στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φτωχότερων πληθυσμών του πλανήτη. Σημειώνουν ότι οι μη βιώσιμες μέθοδοι κατανάλωσης και παραγωγής αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη μάχη κατά της φτώχειας. Η ίδια η χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε στην απώλεια 34 εκατ. θέσεων εργασίας, αλλά και στην άθλια διαβίωση 64 εκατ. ανθρώπων, οι οποίοι ζουν με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα
«Για να γίνει πραγματικά βιώσιμη η ανθρώπινη ανάπτυξη, η στενή σύνδεση μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να εξυπηρετηθεί», τονίζεται στην ετήσια έκθεση, που συντάχθηκε φέτος για 20η συνεχή χρονιά. Η έκθεση εκτιμά την πρόοδο βάσει 3 δεικτών ευημερίας: το εισόδημα, το προσδόκιμο ζωής και την εκπαίδευση
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους κινδύνους και τις απειλές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ειδικότερα, οι δυσμενείς επιπτώσεις της στην απόδοση των σιτηρών, μπορεί να ωθήσει προς τα πάνω την τιμή του ρυζιού και να διπλασιάσει την τιμή του αλευριού. Στη χειρότερη περίπτωση, μέχρι το 2050 η κατά κεφαλή κατανάλωση δημητριακών θα μειωθεί κατά 1/5, προκαλώντας τον υποσιτισμό 25 επιπλέον εκατ. παιδιών, με τη Νότια Ασία να πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη.
Στο σύνολό τους, οι φτωχές χώρες έχουν μειώσει το χάσμα της ανθρώπινης ανάπτυξης σε σχέση με τις πλούσιες χώρες, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Η βραδύτερη πρόοδος καταγράφεται στην υποσαχάρια Αφρική, την οποία έπληξε επιδημία του Aids και την πρώην Σοβιετική Ένωση, όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των ενηλίκων.
Υπογραμμίζοντας το ρόλο των κυβερνήσεων, η έκθεση τονίζει ότι οι αγορές «δεν λειτουργούν υπέρ της εξασφάλισης των δημόσιων αγαθών, όπως η ασφάλεια, η σταθερότητα, η υγεία και η εκπαίδευση. Για παράδειγμα, εταιρείες που παράγουν μαζικά προϊόντα με τη βοήθεια φτηνού εργατικού δυναμικού ή που εκμεταλλεύονται φυσικές πηγές μπορεί να μην επιθυμούν ένα περισσότερο εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό και να ενδιαφέρονται ελάχιστα για την υγεία των εργαζομένων τους, εφόσον υπάρχει πληθώρα αυτών».

Πηγή: tvxsteam 06/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου