Από το http://ecology-salonika.org/2010/11/11/%ce%be%cf%8d%cf%80%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%ac%ce%bb%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7/
Μάχες διαδηλωτών-αστυνομικών, βίαιες προσαγωγές, δακρυγόνα. Η κυβέρνηση της Μέρκελ «ξεπάγωσε» τις μεταφορές πυρηνικών αποβλήτων που είχαν σταματήσει από την κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Πρασίνων και «ξαναζωντάνεψε» το αντιπυρηνικό κίνημα. Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο κι ας μην ξέρετε Γερμανικά. Η εικόνα μιλάει από μόνη της!
Σχόλιο: Η κυβέρνηση Μέρκελ δεν “ξεπάγωσε” τις μεταφορές των σούπερ τοξικών πυρηνικών αποβλήτων από το La Hague της Γαλλίας στο Gorleben της Γερμανίας(με το γνωστο τραίνο Κάστωρ). Αυτές συνεχίζονταν όλα αυτά τα χρόνια ακόμα και όταν ήταν κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων και υπουργός περιβάλλοντος ο πράσινος Τρίτιν. Και τότε συνεχίζονταν η παραγωγή αυτών των αποβλήτων και οι Πράσινοι έχουν ευθύνη που δεν κλείσανε τότε τα πυρηνικά εργοστάσια, αλλά απλως συμφώνησαν με την πυρηνική βιομηχανία να κλείνει το κάθε εργοστάσιο μετά το πέρας της “ζωής”του(δηλαδή μετά τα χρόνια που είχε από την αρχή καθορισθεί ότι μπορούσε να λειτουργήσει το καθένα). Τότε ο Τρίτιν κριτίκαρε τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτές τις διαδηλώσεις για τον Κάστορα.
Σήμερα βέβαια η Μέρκελ με το επιχείρημα ότι τα πυρηνικά εργοστάσια συνεισφέρουν στη προστασία του κλίματος και επειδή οι εταιρείες που λειτουργούν τα εργοστάσια αυτά έκαναν αίτηση για συνέχιση της λειτουργίας τους, παρόλο που κάποια από αυτά θα έπρεπε ήδη να κλείσουν(30 χρόνια η προβλεπόμενη συνήθης λειτουργία τους), επέκτεινε τη λειτουργία τους για 12 χρόνια κατά μέσο όρο. Αυτή η επέκταση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων και λιγότερο η ακαταλληλότητα του Γκορλέμπεν “ξαναξύπνησε” το αντιπυρηνικό κίνημα στη Γερμανία και εξελίσεται τώρα σε πραγματική “εξέγερση των πολιτών”, όπως έγραψε μια γερμανική εφημερίδα και διαπίστωσα με τα ίδια τα μάτια μου συμμετέχοντας με την οικογένειά μου στις πρόσφατες διαδηλώσεις.
Οι διαδηλώσεις και οι άλλες συμβολικές ενέργειες κατά της τελικής εναπόθεσης των υψηλής ραδιενέργειας αποβλήτων στα αλατορυχεία του Gorleben της περιοχής του Wendland, έχουν περάσει στη τρίτη γενιά από τότε που ξεκίνησαν. Από μερικές μάλιστα τοπικές οικογένειες είναι η τέταρτη γενιά που συμμετείχε στη ξεχωριστή διαδήλωση των μαθητών.
Παρά τις 18 με 20 χιλιάδες αστυνομικούς που παρενέβαιναν σκληρά σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα και όταν είχαν να κάνουν με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, υπήρξαν και πολύ ωραίες στιγμές με έξυπνες δράσεις, γεμάτες μουσική και χιούμορ που θύμιζαν Woodstock. Οι πάνω από 50.000 συμμετέχοντες ήταν η πιο πολυπληθής διαμαρτυρία μέχρι σήμερα.
Η πρόεδρος της τοπικής Κίνησης Πολιτών τόνισε στην ομιλία της τη διάσταση μεταξύ της κοινωνίας και της τρέχουσας πολιτικής των κομμάτων: "έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις", και αυτό δεν αφορούσε μόνο στη σημερινή κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελεύθερων, αλλά και στις προηγούμενες Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, καθώς και Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων.
Πολύ σημαντική για την επιτυχία των δράσεων που είχαν τον χαρακτήρα του σαμμποτάζ, ήταν η μεγάλη συμμετοχή των τοπικών αγροτών. Πάνω από 600 τρακτέρ συμμετείχαν στους αποκλεισμούς, που δεν επιτρέπανε στην αστυνομία να δράσει κατασταλτικά. Η ιδιαίτερη περίπτωση της Monika Tietke, της κατά κάποιον τρόπο "εκπροσώπου τύπου των αγροτών", βοήθησε πολύ στο να γίνει ουσιαστική η παρέμβαση των αγροτών- η αγροτική δραστηριότητα είναι η σημαντικότερη στην αραιοκατοικημένη περιοχή του Wendland. Η πρώην φοιτήτρια των μαθηματικών στο Βερολίνο, στο τέλος της 10ετίας του 70 συμμετέχοντας σε μιά τότε διαδήλωση -διαμαρτυρία κατάλαβε ότι"στο πανεπιστήμιο μιλάγαμε πολυ και λίγα κάναμε. Εδώ οι αγρότες μιλάγανε λίγο και κάνανε πολλά". Έτσι αποφάσισε να εγκατασταθεί στην περιοχή-βοήθησε σε αυτό και ο έρωτάς της με έναν τοπικό αγρότη-και να γίνει βιο-αγρότισα. Όλο αυτό το διάστημα βοήθησε με τον τρόπο της να αυξηθεί η αποφασιστικότητα των αγροτών της περιοχής για αντίσταση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου