Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Aνάπτυξη ή θάνατος!

ο επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος-Καν τόνισε για μία ακόμη φορά ότι είναι «απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση της ανάπτυξης, ακόμη και εάν συνεπάγεται ορισμένες παρενέργειες». Zήτησε μάλιστα περισσότερη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Μετά την κρίση, η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει ίδια με πριν», δήλωσε στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνεται στην Φρανκφούρτη από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.
Βέβαια, η λύση είναι περισσότερη ανάπτυξη, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της "πακόσμιας διακυβέρνησης". Για αυτούς δεν υπάρχει επιστροφή. Φουλ για το γκρεμό, προτείνουν. Ποιός είναι ο γκρεμός; Μα η κατάρρευση του πλανήτη.
Σύμφωνα με τη διετή έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης» της WWF, που συντάσσεται σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος (Global Footprint Network), το σημερινό στάδιο ανάπτυξης διαμορφώνει τέτοιες απαιτήσεις, που ξεπερνούν κατά 50% την παραγωγική ικανότητα του πλανήτη.
Αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν- και όχι να αυξηθούν, όπως προτείνει ο Στρος-Καν- το 2030 η ανθρωπότητα θα απαιτεί για την επιβίωσή της το ισοδύναμο της παραγωγικής ικανότητας δύο πλανητών. Ενώ αν υποθέσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι ζουν όπως ο μέσος ευρωπαίος πολίτης, τότε θα χρειάζονταν 2,8 πλανήτες για να καλύψουν τις απαιτήσεις τους.
Και επειδή δεν έχουμε βρει ή ευέ-βρει άλλον τέτοιο πλανήτη, είναι σίγουρο ότι αυτόν που έχουμε θα τον απομυζήσουμε μέχρι τελικής πτώσης. Του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Μετά την εμπειρία αυτής της κρίσης, όλοι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η λύση δεν είναι περισσότερη ανάπτυξη, αλλά απο-ανάπτυξη!!! Και επειδή ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός με τους θεσμούς του- ΔΝΤ κ.λ.π.-δεν εννοεί να πει στοπ και να αλλάξουμε πορεία, πρέπει να απαλλαγούμε από αυτόν. Αν καταλάβουμε έγκαιρα αυτή την αναγκαιότητα, τότε θα υπάρξει ελπίδα να μη κυρύξει πτώχευση ο ίδιος ο πλανήτης.

1 σχόλιο:

  1. Και για να δούμε με λίγο χιούμορ την όλη κατάσταση, να ένα ανέκδοτο που έλαβα με μαίηλ:

    ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

    EΡΩΤΗΣΗ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ DIANNA

    ΕΡΩΤΗΣΗ: ΓΙΑΤΙ;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

    ΜΙΑ ΑΓΓΛΙΔΑ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ,

    ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΕΡΑΣΤΗ ΤΗΣ,

    ΤΡΑΚΑΡΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΓΑΛΛΙΚΟ ΤΟΥΝΕΛ,

    ΜΕ ΕΝΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ,

    ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ,

    ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΕΝΑΣ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΒΕΛΓΟΣ

    ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΙΕΙ ΣΚΟΤΣΕΖΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ...

    ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΕΝΑΣ ΙΤΑΛΟΣ ΠΑΠΑΡΑΤΣΙ,

    ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ.

    ΤΗΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΕΞΕΤΑΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ,

    ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ!!!
    ΤΟ E-MAIL ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ,

    ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ BILL GATES,

    ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΛΩΝΟ ΤΗΣ IBM,

    ΜΕ ΤΣΙΠΑΚΙΑ ΑΠΟ TAIWAN, ΚΑΙ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ MONITOR

    ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

    ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΣΙΝΓΚΑΠΟΥΡΗΣ,

    ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΦΟΡΤΗΓΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΣΑΝ ΙΝΔΟΙ
    ΚΑΙ ΞΕΦΟΡΤΩΣΑΝ ΜΕΞΙΚΑΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!!!

    ΑΥΤΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ!!!!!.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή