Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Τα σχέδια κλιματικής «γεω-μηχανικής» πρέπει να παγώσει ο ΟΗΕ


Μορατόριουμ πάνω στα φιλόδοξα σχέδια κλιματικής γεω-μηχανικής, όπως τα τεχνητά ηφαίστεια, τη λεύκανση των νεφών, τη σπορά των ωκεανών και τα γιγάντια ηλιακά κάτοπτρα με στόχο την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής καλείται να θέσει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, που εκτιμούν ότι αυτά μπορεί να αποδειχθούν επιζήμια στο περιβάλλον.
Οι κίνδυνοι τέτοιων πρωτοβουλιών είναι υπερβολικά μεγάλοι, καθώς οι επιπτώσεις της χειραγώγησης της φύσης σε μεγάλη κλίμακα δεν μπορούν να προβλεφθούν.
Ορισμένες χώρες θεωρούν ότι τα σχέδια γεω-μηχανικής -κόστους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων- προσφέρουν τη λύση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, περιορίζοντας την ποσότητα ηλιακού φωτός που φθάνει στη Γη ή με την απορρόφηση της επιπλέον ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα. "Η απόφαση κρατών του βιομηχανικού βορρά να υιοθετήσουν τέτοια αμφιλεγόμενα προγράμματα είναι απαράδεκτη. Θα έπρεπε να ξεκινήσουν με πειράματα σε μικρή κλίμακα", λέει ο Πατ Μούνι, εκπρόσωπος της καναδικής περιβαλλοντικής οργάνωσης ETC.
Αντί να εκπονήσουν μεθόδους αντιμετώπισης της αποψίλωσης των δασών, της μόλυνσης ποταμών και κοραλλιογενών υφάλων, της μείωσης των εκπομπών κ.λπ, για να συνεχίζουν όπως μέχρι τώρα(βλέπε φωτογραφίες), εκπονούν άλλα μεγαλεπίβολα σχέδια.




Ορισμένα από προτεινόμενα προγράμματα «γεω-μηχανικής»:
Σπορά ωκεανών. Μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις «σπέρνονται» με ρινίσματα σιδήρου ή άλλα θρεπτικά συστατικά, που ευνοούν την ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν, που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό θα μπορούσε, όμως, να προκαλέσει την εμφάνιση φυκιών και την εξαφάνιση θρεπτικών ουσιών από τη θάλασσα.
Ρίψεις θαλασσινού νερού στην ατμόσφαιρα θα βοηθούσαν στην ενίσχυση της ικανότητας των νεφών να αντανακλούν τις ηλιακές ακτίνες. Η τοποθέτηση τρισεκατομμυρίων μικροσκοπικών ηλιακών κατόπτρων στο διάστημα σε μία προσπάθεια να μειωθεί η ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει στη Γη.
Τεχνητά ηφαίστεια. Μικροσκοπικά μόρια σιλικόνης ή άλλων υλικών απελευθερώνονται στη στρατόσφαιρα για να επιτύχουν την αντανάκλαση ηλιακού φωτός, μιμούμενα τις επιπτώσεις μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης(είναι τα τεχνητά σύνεφα που βλέπουμε και με το μάτι πολλές φορές στον ουρανό-στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες τέτοιων νεφών και αεροπλάνων που τα δημιουργούν).
Δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Τη μέθοδο αυτή υποστηρίζουν πολλές κυβερνήσεις, ενώ αφορά τη δέσμευση CO2 από σταθμούς παραγωγής ενέργειας, διυλιστήρια και πηγές φυσικού αερίου, για να διοχετευθεί βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Πηγή: www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου