Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Σχεδόν 37 δισ. τα ανείσπρακτα χρέη προς το Δημόσιο

Τα ανείσπρακτα χρέη προς το Δημόσιο αγγίζουν τα 36,8 δισ. ευρώ-στο 15,9% του ΑΕΠ- σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που υποβλήθηκε στη Βουλή. Από την έκθεση προκύπτει επίσης ότι από τα βεβαιωθέντα έσοδα εισπράττεται ετησίως μόλις το 56,8%. Από τους φόρους ύψους 89,1 δισ. ευρώ, που βεβαιώθηκαν εντός του 2009, εισπράχθηκαν μόλις 50,6 δισ. ευρώ και έμειναν ανείσπρακτα 38,5 δισ. Από ότι λοιπόν φαίνεται το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο υπερκαλύπτει κατά 1,5 φορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2010, που είναι 21,9 δισ. Ευρώ. Το ποσό αναλύεται σε:
- 33,55 δισ. ευρώ βεβαιωθέντα στις ΔΟΥ και
- 3,3 δισ. ευρώ τα ανείσπρακτα χρέη των τελωνείων.
Από το 2003 έως το 2009, το υπόλοιπο των βεβαιωθέντων αλλά μη εισπραχθέντων εσόδων του Δημοσίου τριπλασιάστηκε, αφού, από 11,6 δισ. ευρώ το 2003, έφτασαν πέρυσι σε 33,6 δισ. ευρώ. Επίσης, η καθυστέρηση στην είσπραξη των βεβαιωθέντων χρεών εγκυμονεί κινδύνους για την παραγραφή τους.
Τώρα ποιοί χρωστάνε αυτά τα λεφτά, ποιοί τα έχουν αλλά δεν τα πληρώνουν για να τα βάλουν στη τσέπη τους μετά την παραγραφή-γιατί σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι που δεν μπορούν να πληρώσουν τα βεβαιωμένα χρέη τους-είναι φως φανάρι. Αυτοί πάντως που δεν χρωστάνε είναι τα συνήθως "υποζύγια", οι εργαζόμενοι και οι μικρομαγαζάτορες, που αν δεν μπορούν να πληρώσουν τους κλείνουν τα μαγαζιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου