Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Πριμ στο σιτάρι μόνο με 100% πιστοποιημένο σπόρο

Έτσι έχουν ξεκινήσει. Επιδοτούν μόνο τον πιστοποιημένο σπόρο των εταιρειών, ώσπου κανένας πια -από τους επαγγελματίες αγρότες,που μπορούν να καλλιεργούν μόνο στηριζόμενοι στις επιδοτήσεις-να μη μπορεί να έχει το δικό του σπόρο.

Από: http://www.agronews.gr/content/view/61731/200/lang,el/

Με πιστοποιημένο σπόρο στο σύνολο της απαραίτητης για τη σπορά ποσότητας, δηλαδή στο 100%, οι παραγωγοί θα μπορέσουν να πάρουν την πρόσθετη ενίσχυση σκληρού σίτου. Σύμφωνα με τη διευκρινιστική οδηγία για την εφαρμογή της υπ. αριθμ. 40835/13-05-10 Υπουργικής Απόφασης, «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της ειδικής στήριξης σε εκτέλεση του άρθρου 68 του Καν. (ΕΚ) 73/2009 του Συμβουλίου στους παραγωγούς σκληρού σίτου» του Agrocert προς τις πιστοποιητικές εταιρείες, για τα έτη 2011 και 2012, δικαιούχοι της πρόσθετης ενίσχυσης σκληρού σίτου είναι οι γεωργοί οι οποίοι καλλιεργούν και παράγουν σκληρό σίτο υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με το εθνικό καθεστώς ποιότητας του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης AGRO 2.1 και 2.2. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός της στήριξης ανέρχεται στα 27,6 εκατ. ευρώ για το 2010 και από 28 εκατ. ευρώ ετησίως για το 2011 και 2012.

Το θέμα ανακινήθηκε με επιστολή της Διεύθυνσης ΠΑΠ Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, προς τον Agrocert, που αναφέρεται επί λέξει ότι με τα νέα δεδομένα «η απαιτούμενη ποσότητα σπόρου για τη σπορά ενός στρέμματος σκληρού σίτου κυμαίνεται από 16 έως 20 κιλά, ανάλογα με την ποικιλία».

Αναλυτικότερα, σχετικά με την εφαρμογή της ως παραπάνω Υπουργικής Απόφασης και μετά το υπ. αριθμ. 52953/30-09-10 έγγραφο της Διεύθυνσης ΠΑΠ – Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας του ΥΠΑΑΤ, το οποίο και επισυνάπτεται, ο Agrocert αναφέρει τα εξής:

1. Σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2.2 το οποίο οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν προκειμένου να επιδοτηθούν και ειδικότερα την παράγραφο 4.1.2., «η γεωργική εκμετάλλευση υποχρεούται να χρησιμοποιεί σπόρους σποράς των κατηγοριών που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία (πιστοποιημένος, Standard-μόνο για τα κηπευτικά)...»

2. Όταν η γεωργική εκμετάλλευση χρησιμοποιεί ιδιοπαραγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό υποχρεούται σύμφωνα με την παράγραφο 4.1.4. του AGRO 2.2, «να τηρεί αρχείο με αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού (τεκμηρίωση της ποιότητας και φυτοϋγείας του υλικού)».

3. Σύμφωνα επίσης με την Κατευθυντήρια Οδηγία του προτύπου AGRO 2 (παρ. 4.2), προκειμένου μια γεωργική εκμετάλλευση να υποβάλλει αίτηση για την πιστοποίηση του συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, πρέπει να το εφαρμόζει και να τηρεί αρχεία για τουλάχιστον μία πλήρη και ενιαία καλλιεργητική περίοδο.

4. Οι εκμεταλλεύσεις προκειμένου να επιδοτηθούν θα πρέπει να εφαρμόζουν Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2.2 για τις καλλιεργητικές περιόδους 2010-11 και 2011-12

Επομένως για την καλλιεργητική περίοδο 2009-2010 (έτος ενίσχυσης 2010), οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν ήδη χρησιμοποιήσει ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου 8 κιλά/στρέμμα [(ΚΥΑ 262345/24-3-10 άρθρο 5 δ)].

Η επιπλέον ποσότητα σπόρου μπορεί να είναι συμβατικά ιδιοπαραγόμενη.

Αντιθέτως για τις περιόδους 2010-2011 και 2011-2012, οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν πιστοποιημένο σπόρο στο σύνολο της απαραίτητης για σπορά ποσότητας εκτός των περιπτώσεων που οι εκμεταλλεύσεις ήδη εφάρμοζαν σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης από την καλλιεργητική περίοδο 2009-2010 και τεκμηριώνουν την ποιότητα και φυτοϋγεία του πολλαπλασιαστικού υλικού.

Σ’ αυτή την περίπτωση, η ελάχιστη πιστοποιημένη ποσότητα σπόρου που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν είναι 10 κιλά/στρέμμα (Υπουργική Απόφαση 40835/13-05-10 άρθρο 2) και η επιπλέον ποσότητα σπόρου μπορεί να είναι ιδιοπαραγόμενη σύμφωνα με το πρότυπο AGRO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου