Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Στα 59 δισ. ευρώ η παραοικονομία στην Ελλάδα; Η Visa και τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών η λύση των τραπεζών!!!


Τα 59 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνει σε ετήσια βάση η παραοικονομία στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας το 25% της επίσημης οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με μελέτη της Visa που δημοσιεύεται στο Βήμα, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού του 2011.
O ευρωπαϊκός μέσος όρος της παραοικονομίας διαμορφώνεται στο 20% του ΑΕΠ, αν και υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα.
Στην Ελλάδα τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα εντοπίζονται κυρίως στους κλάδους των κατασκευών, των επισκευών, των υπηρεσιών που προσφέρονται στο σπίτι και των γεωργικών εργασιών.
Σύμφωνα με τη Visa, η Ελλάδα συγκεντρώνει τεράστιες προοπτικές στην προσπάθεια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, καθώς υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με λιγότερες από 20 ηλεκτρονικές συναλλαγές τον χρόνο, προσθέτοντας ως χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό τερματικών αποδοχής καρτών στην Ευρώπη ανά 1.000 κατοίκους, την ίδια στιγμή που βρίσκεται ανάμεσα στις τελευταίες θέσεις, τόσο στις κατά κεφαλήν ηλεκτρονικές πληρωμές όσο και στις πληρωμές μέσω καρτών. Σύμφωνα με τη Visa, «η αύξηση της χρήσης των καρτών, πιστωτικών και χρεωστικών, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής»...
«Για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο των πληρωμών με μετρητά απαιτείται συνδυασμένη δράση από τις δημόσιες αρχές, τις τράπεζες και τα συστήματα πληρωμών...το ζήτημα-“κλειδί” για την Ελλάδα είναι η αντιμετώπιση του πολύ χαμηλού αριθμού ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ατελέσφορης χρήσης των καρτών».

Βλέπουμε λοιπόν που το πάνε οι τράπεζες και τα "συστήματα πληρωμών" τους. Επειδή μέσω της παραοικονομίας υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή από την επιχειρηματική δραστηριότητα, προτείνουν να αναλάβουν αυτά όλες τις δυνατές πληρωμές- μέσω καρτών- ώστε να ελέγχουν πλήρως όλη την πραγματική οικονομία. Το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο θέλει να κυριαρχήσει πάνω σε όλους τους άλλους τομείς του κεφαλαίου, αναλαμβάνοντας ακόμα και το ρόλο του κράτους στην αναδιανομή του υπάρχοντος χρήματος. Πάει να εκμεταλλευθεί υπέρ του και την κρίση που το ίδιο δημιούργησε στην αρχή-την οποία τώρα πολύ έξυπνα την μετέτρεψε σε κρίση των κρατικών χρεών-ώστε να ελέγξει κάθε οικονομική δραστηριότητα στη χώρα και να γίνουμε όλοι πια "νοικοκυραίοι με κάρτες και με χρέη.
Αλλά αν συμβεί αυτό, η μεγάλη πλειοψηφία - ιδίως όσοι αυτά τα χρόνια πλήρωναν κανονικά τους φόρους, για να δουν στη συνέχεια να τα τρώνε οι "μεγαλονοικοκυραίοι" και οι τράπεζές τους-θα πρέπει να αντιληφθεί ότι στην επόμενη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, δεν θα πτωχεύσουν μόνο κάποιες τράπεζες, αλλά κοινωνίες ολόκληρες και κυρίως οι "μη κατέχοντες". Οι μη κατέχοντες "γη και πεζούλια", οι μη κατέχοντες κάποια δεξιότητα.
Γιαυτό από τώρα, όχι μόνο να αρνηθούμε τις συναλλαγές μέσω των συστημάτων πληρωμών τους, αλλά να δημιουργήσουμε τα δικά μας συστήματα ανταλλαγών. Τότε μόνο θα απαλλαγούμε από την "προστασία" τους και δεν θα εξαρτώμαστε από τις κρίσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου